Michal Forst - eWRC.cz
17. 3. 2016 17:48 − 5804× − 5

Rallye na stole

Do pestré společnosti stolních deskových her přibyla novinka, která potěší především fanoušky a příznivce automobilových soutěží.

Do pestré společnosti stolních deskových her přibyla novinka, která potěší především fanoušky a příznivce automobilových soutěží. Nese název Rallye Bohemia a z prostředí rallyesportu si přináší nejen základní koncept, ale i napětí a nečekané zvraty. Vše přitom není pouze o štěstí a o náhodě. Stejně jako je tomu při skutečné rallye, vstupuje do hry i správně zvolená taktika a schopnost rychlého vyhodnocení aktuální situace na trati. Základní ideou tvůrců nové stolní hry Rallye Bohemia bylo zachovat princip klasifikace a uspořádání skutečné automobilové soutěže. Na pestrém herním plánu tak nechybí žádný ze zásadních prvků itineráře každé rallye. Rychlostní zkoušky, na jejichž trati se bojuje o výsledek, mají dokonce svoji skutečnou předlohu v širším okolí Mladé Boleslavi, která je tradičním centrem Rallye Bohemia. Nechybí tak Vinec, Sychrov či Chloudov. Hráči se navíc mohou prostřednictvím stylových figurek ztotožnit s jezdci, kteří se na jejich trati v minulosti zapsali do dějin soutěže.

Zásadním prvkem nové stolní hry je způsob, jakým se hráči dopracují ke konečnému výsledku. Tak, jako ve skutečné rallye nevyhrává ten, kdo celou trať projede jako první, ale ten, kdo dosáhne nejnižšího součtu časů ze všech rychlostních zkoušek. Za tímto účelem je součástí každého balení i výsledková listina, do níž hráči postupně píší časy, jichž na jednotlivých úsecích dosáhli. A pokud bojovali o každou vteřinku, udrží si hra napětí až do závěrečného měřeného úseku. Ani tam ale nemusí být definitivně rozhodnuto. Každá rallye totiž končí až v cíli a i na přejezdu k cílové rampě se může leccos přihodit.

Na cestě k úspěchu zkrátka číhá spousta nástrah, s nimiž se během své kariéry setkal snad každý soutěžák – kluzký asfalt, záludný horizont či třeba defekt jedné z pneumatik. Promyšlený koncept hry dává zároveň každému z hráčů možnost aktivně ovlivnit svůj osud prostřednictvím volby taktiky a jezdeckého stylu pro jednotlivé rychlostní zkoušky. Ten, kdo zrovna potřebuje stáhnout ztrátu z předchozích úseků, tak může zvolit jízdu hop nebo trop stylem nazvaným flat out; jeho soupeř naproti tomu může sáhnout po defenzivní jízdě na jistotu anebo si zkrátka jet své tempo. Vyhne se tak většině z oněch nástrah, trefně formulovaných na přiložených kartičkách.

Myšlenku, koncept i zápletku stolní hry Rallye Bohemia už řádně prověřili ti nejpovolanější – samotní jezdci, kteří na její trati v reálu bojují o body do národního šampionátu. A spolu s nimi si ji zahráli i jejich rodiny a přátelé. Jejich postřehy se pak promítly do podoby první série nové hry, která se začne prodávat začátkem března. Ke koupi bude především prostřednictvím e-shopu www.hrynastole.cz . Na téže adrese bude postupně narůstat i počet míst, kde si bude možné hru zakoupit osobně. Hned zkraje sezóny to bude například v servisní zóně Testovací RZ Žiželice či depu úvodního podniku sezóny EDDA Cupu v Mostě. Její cena je 890 Kč.

Komentářů celkem: 5
17. 3. 2016 19:46
0 0
pokud chcete rally na stole, berte Rallyman smajlík
17. 3. 2016 19:47
0 0
Já už kdysy něco podobnýho vymyslel, že bych to oprášil, třeba by to někdo hrál. smajlík
18. 3. 2016 07:00 Upraveno 07:01
0 0
to M-Rallyteam :
Tak nevím, kde jsi udělal chybu , ve slově kdysy mělo být "r" místo "d" nebo "i" místo "y" ? smajlík
18. 3. 2016 15:07
0 0
mělo tam být "r" smajlík
19. 3. 2016 00:41
0 0
Neví někdo, jestli to půjde koupit na Šumavě?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!