Rebenland Rallye – komentář

Rakousko přišlo o svůj největší soutěžní podnik, který několik sezón obohacoval evropský šampionát.

Rakousko přišlo o svůj největší soutěžní podnik, který několik sezón obohacoval evropský šampionát a zároveň pravidelně na začátku ledna otevíral novou sezónu domácího mistrovství. To tak letos odstartovalo až teď v březnu na tratích u hranic se Slovinskem. Posádkám tak přibyl čas důležitý pro shánění partnerů a přípravu speciálů a také se snížil počet podniků v kalendáři na sedm, po čemž mnozí volali. Aby těch změn nebylo málo, rakouská federace se rozhodla do mistrovství vrátit speciály WRC a oslabit tím dominantní pozici několikanásobného mistra Raimunda Baumschlagera. Ten i letos pokračuje se Škodou Fabia R5, ale s obhajobou titulu to bude mít více než složité. Hermann Neubauer zkušeného lišáka dokázal pořádně prohánět už s Fordem Fiesta Super 2000. Teď když se vyzbrojil Fordem Fiesta ve specifikaci WRC, jeho ambice nemohou směřovat jinam než k zisku titulu. To Gerwald Grössing se chce jízdou za volantem Fordu Fiesta WRC hlavně bavit. Ještě před pár týdny to navíc vypadalo, že před starty v šampionátu bude muset dát přednost svému podnikání.

Domácímu soutěžnímu šampionátu se v této sezóně bude věnovat okruhový pilot Niki Mayr-Meinhof, který si svou novou techniku v podobě Fordu Fiesta R5 vyzkoušel už vloni na Waldviertel Rallye. Rebenland Rallye začal na šestém místě a v prvních zkouškách se musel potýkat se soupeři v produkčních vozech Mitsubishi Maďarem Krisztiánem Hidegem a Němcem Hermannem Gassnerem. Na konci první etapy se dokázal prodrat na páté místo za českého zástupcem Miroslava Jakeše. Pilot týmu Gemini začíná novou sezónu tam, kde tu loňskou zakončil, v zahraničí. A s Citroënem DS3 R5 si v pátek nepočínal zle, když si držel příčku hned za nedostižnou vedoucí trojicí. Mayr-Meinhof sice během prvních dvou sobotních sekcí snížil svůj odstup na českého jezdce na 15,2 sekundy, ale pak přišla smolná třináctá zkouška, jezdecká chyba a pád až do třetí desítky. Jakeš tím přišel o nejbližšího soupeře a mohl se soustředit na klidné dokončení náročné rally.

Diváci si od nových pravidel povolujících WRC slibovali ukončení Baumschlagerovy dominance. K tomu nejspíše skutečně dojde, ale zato se tu začíná odkrývat nová dominance jiného borce. Neubauer v pátek ovládnul všech sedm testů a vyjel si na svého soupeře náskok více než půl minuty. Druhý den sice už všechny zkoušky pilot Fiesty WRC neopanoval, ale za vítězným počátkem nové sezóny úspěšně směřoval až do cíle. Baumschlager sice přišel o první příčku, ale přesto si v okolí Leutschachu jeden skalp připsal. Od začátku soutěže dokázal úspěšně držet za svými zády Grössinga, který se rozevlátým stylem opravdu hodně bavil. Neubauer tedy splnil to, co se od něho očekávalo, ale Baumschlager rozhodně nemusí být ze hry. Obzvláště pokud vezmeme v potaz jeho spolehlivost.

Výsledky této rakouské rally

Komentářů celkem: 2
22. 3. 2016 18:35
0 0
To video je moc pěkně udělané
22. 3. 2016 23:44
0 0
To jo, u Haralda Illmera už léta koukám na fotky, videa. Kvalita. smajlík
http://www.ir7.at/content/index.php
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!