Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 3. 2016 22:24 − 1643× − 0

Alex Lukyanuk: Cíl může být jen jeden – vítězství

Loňský třetí muž Mistrovství Evropy Alexey Lukyanuk letos začal sezónu výborně, když na Kanárských ostrovech zvítězil.

Ruský jezdec Alexey Lukyanuk odpověděl domácí mutaci serveru autosport.com několik otázek, kde se řešilo jeho vítězství při Rally Islas Canarias, jeho další budoucnost v letošním mistrovství Evropy či další disciplíny. Připomeňme, že v úvodním kole ME byli Lukyanuk s Arnautovem nejrychlejší posádkou a dostali se tedy logicky do čela průběžného hodnocení ME s náskokem devíti bodů na druhého Kajetana Kajetanowicze, který obhajuje titul mistra Evropy. Další měření sil na tuto dvojici a samozřejmě i na ostatní jezdce čeká při Circuit of Ireland, kde se o druhém dubnovém víkendu sejde nebývale velká konkurence téměř čtyř desítek vozů kategorie R5/S2000.

Alexi, jak důležité pro tebe bylo toto vítězství?

Jsme velmi potěšení vítězným startem sezóny. Ale samozřejmě, bylo to náročné. Když vezmeme v potaz, že jsme v Evropě začali v loňském roce, tak se máme pořád co učit…

I přes to se ti loni podařilo být třetí v celkového hodnocení ME. Byl jsi překvapený?

Jo, ale je úžasné, že jsme byli schopní se hned napoprvé umístit tak vysoko.

Jaké cíle si dáváš dnes?

Cíl může být jenom jeden a to vítězství. Pak další motivace nechybí. Pro jezdce je nesmírně důležité být cílevědomým, schopným a vyvíjet se závod od závodu. Jsem si jistý, že při dodržování těchto pravidel, úspěch přijde.

Třikrát jsi získal Colin McRae Flat Out Trophy za atraktivní jízdu a vůli vítězit. Co to pro tebe znamená?

Tato cena pro mě má velkou hodnotu. Vznikla jako pocta legendárnímu soutěžnímu jezdci Colinu McRae, který bohužel už není mezi námi. Nejdůležitější je, že na konci soutěže není nutně určená vítězi, ale tomu závodníkovi, který vynaložil největší úsilí.

Účast v evropském šampionátu je nákladná záležitost. Řekni nám, cítíš v této chvíli nějaké obtíže s naplňováním budgetu?

Nyní je u nás situace složitá, jdeme závod od závodu srozumění s tím, že nemáme potvrzený program na celou sezónu. Upřímně věřím, že se nám podaří získat nové sponzory. Nejdůležitější věc je, že ukazujeme výborné výsledky a je nám věnováno stále víc a víc pozornosti. To by měla být velká pomoc.

Přemýšlel jsi někdy nad tím, že by jsi si vyzkoušel nějakou jinou motoristickou disciplínu, například rallycross?

Jistě, jsem otevřený všem experimentům. Avšak v každé disciplíně se musíte stát specialistou a to zabere hodně času. Nicméně, rallycross je velmi zajímavý a dynamický, takže proč ne. Mnoho jezdců z rally či jiných disciplín, kde už něco dosáhli, do něj přechází a mohou v něm uplatnit své zkušenosti. Příkladem může být Petter Solberg, který se dvakrát stal v rallycrossu mistrem světa.

Sleduješ výkony jiných ruských závodníku v dalších šampionátech, jako například Daniila Kvyata?

Samozřejmě. Mám velkou radost z růstu našich jezdců, přičemž mnoho z nich se teď přesunuje z kartingu do sérií pro mladé jezdce. Daniil Kvyat je jistě nejúspěšnější jezdec současné generace ruských jezdců. Podrobně sleduji jeho výkony a držím mu palce.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!