Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 3. 2016 12:26 − 2035× − 0

Breen si čekání na další start krátil pořadatelováním

Irský pilot letos startuje v barvách Abu Dhabi Total WRT, ale nedávno si v Irsku vyzkoušel i novou roli.

Pro irského jezdce Craiga Breena přináší letošní rok spoustu novinek z nich tou největší je jeho angažování do sestavy týmu Abu Dhabi Total WRT, který letos zastřešuje starty Citroenů DS3 WRC a z jeho jezdců se budou také rekrutoval piloti Citroenu v roce 2017, kdy se značka vrátí oficiálně do MS s modelem C3 WRC. Zatímco Kris Meeke loni podepsal tříletý kontrakt, předpokládá se, že jej jako dvojka doplní jeden z dvojice Stéphane Lefebvre a Craig Breen a oba dva mají za sebou po jedné odjeté soutěži. Ir si svůj debut odbyl ve Švédsku a jak říká v rozhovoru s Becs Williams pro WRC podcast, na další start nebude příliš dlouho čekat. Mezitím si ale čas zkrátil činností ne tolik typickou, když při West Cork Rally dělal pořadatele.

"Pořád se to zdá trochu neskutečné, díváte se na fotky ze soutěže a říkáte si, opravdu se to stalo? Byl to neuvěřitelný víkend a nikdy jej po celý zbytek života nezapomenu. Bylo to poprvé, kdy jsem jel s takovým autem a v nejvyšší lize," vrací se Craig Breen ve vzpomínkách do Švédska a pokračuje, "v týdnu před soutěží to bylo strašné, podmínky byly proti mě, protože na testu jsem jezdil v blátě, za jaké by se nestyděla ani Wales Rally. Jasně, bylo fantastické, že jsem mohl s autem najet kilometry, poznat tým a všechno okolo, ale pak jsem odstartoval do soutěže a na první zkoušku jel bez přípravy. Žádný shakedown, test se odjel na blátě a za deště, nejela se ani superspeciálka a naráz přede mnou byla jedna z nejrychlejších zkoušek soutěže. Víte, že letos nebudete mít tolik příležitostí startovat s tímto autem a musíte se snažit z každého kilometru získat co to jen jde. Pak je těžké najít správnou rovnováhu mezi rychlostí a opatrností." Řečí výsledků si Craig nevedl na severu špatně, protože dokončil na osmé příčce a o jedno místo vylepšil své maximum z roku 2014.

Ptáte se, kdy jej na trati uvidíme příště? Pokud jde o start v barvách Citroenu, tak to bude na brzké, ale zatím nespecifikované soutěži. Náš další program znám, ale tým by to rád nechal v tajnosti, protože jeho prioritou je vývoj auta pro rok 2017. Čeká nás hodně testů, abychom auto naučili jezdit rychle a to je hlavní priorita týmu. Pokud by teď oznámili, co každý jezdec do konce roku pojede, tak by se, dejme tomu, že Kris se bude muset více věnovat testům, objevilo mnoho dohadů, proč ho kdo nahrazuje a tento způsob oznamovaní sestavy jeden, dva podniky dopředu dává týmu flexibilitu měnit jezdeckou sestavu podle potřeby, protože auto na rok 2017 má absolutní přednost. Vím, jaký program mě čeká a nebudu zas tak dlouho čekat do dalšího startu a snad se nám povede zajel podobně nebo ještě lépe jak ve Švédsku." Zatím jediným známým startem, který však proběhne v mistrovství Evropy je pro Craiga Breena Circuit of Ireland, kde bude za volantem Citroenu DS3 R5 z dílen David Greer Motorsportu obhajovat loňské vítězství.

Jak už bylo nakousnuto v prvním odstavci, tak kromě vlastního závodění si při West Cork Rally vyzkoušel Craig Breen i jinou roli, když se ve vestě postavil k trati jako pořadatel. "Miluji sport, který dělám a mám velké štěstí, že jej mohu nazývat svou prací. Miluju všechno okolo rally a na West Cork Rally jsem stejně jel, protože o víkendu obyčejně jedu na nějakou soutěž, která se někde u nás jede. Řekl jsem si, když jdu na rally, tak chci vidět co nejvíce zkoušek jen jde, nejsem z těch, kteří by trávili celý večer v hospodě a druhý den pak střízlivěli. Když jedu na rally, tak se chci dívat a chci vidět co nejvíc. Byl jsem na setkání organizátorů týden před startem a oni hledali pořadatele. Tak jsem řekl, stejně sem pojedu, tak jaká je lepší možnost na sledování rally, než být pořadatelem a trochu pro tento sport udělat. Pořadatelé stojí u trati v každém počasí, ať už prší nebo svítí slunce a pomyslel jsem si, že je nejvyšší čas, abych si to taky vyzkoušel. Jak jsem říkal, moc jsem si to užil, viděl jsem celou soutěž a byla to skvělá zábava," říká ke svému pořadatelování Craig Breen dodává směrem k problémům se zajištěním dostatečného počtu pořadatelů, se kterým se potýkají ostrovní soutěže: "Je zde velký nedostatek pořadatelů a rally bez nich pokračovat nemůže. Myslím si, že je potřeba najít způsob, jak lidi k pořadatelování motivovat. Je to těžká práce. Pro mě to sice bylo lehké, pěkně svítilo sluníčko, což je tu celkem neobvyklé, ale smekám před těmi, co u trati stojí i v příšerném počasí, promokají až na kost a sledují posádky jak si pěkně v teple aut projíždí okolo. Chápu, proč to někteří nechtějí dělat, ale pravda je taková, že bez pořadatelů u trati náš sport pokračovat nebude. "

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!