Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 3. 2016 18:07 − 6208× − 0

Trojice prototypů WRC 2017 těsně před testy

V kalendáři se sebejistým krokem blíží duben a to znamená, že čas na přípravu nových WRC je zase o něco kratší.

Hned trojice prototypů speciálů WRC ve specifikaci 2017 se chystá v nadcházejících týdnech vyjet k testovacím kilometrům. Zatímco Toyota Gazoo Racing svůj záměr najíždět první kilometry se svým Yarisem WRC netajil, u Citroenu C3 WRC a Volkswagenu Polo WRC je to trochu překvapení. Oba dva posledně jmenované týmy zatím jezdily s mulou současného auta s díly pro rok 2017, ale testovací nasazení nových speciálů je na spadnutí. Tento trojlístek týmů tak získá zhruba dvou až tří měsíční náskok na zbývající soupeře z pelotonu MS, když M-Sport a Hyundai motorsport předpokládají, že vyjedou někdy v červnu a červenci.

Pojďme se proto blíže podívat na ty, kterým se testy blíží. Citroen sice nezveřejnil přesné datum, ale už se nyní ví, že první usedne do nové C3 WRC testovací pilot Citroenu Alex Bengué (známý českým fanouškům například ze startů za Škodu motorsport v roce 2005), jenž se postará o první krůčky vozu v testovacím komplexu Satory nedaleko Paříže. Krátce poté pak na šotolině do vozu usednou všichni zbývající jezdci, tedy Kris Meeke, Craig Breen i Stéphane Lefebvre. "Kris bude hlavním jezdcem při testech, protože s tímto typem práce má velké zkušenosti. Víme, že dokáže odvést opravdu dobrou práci," říká serveru autosport.com Yves Matton a dodává k podobě testovacího programu, který bude sestávat ze dvou paralelních testování se dvěma vozy, "je to pro Citroen normální proces a proto to letos budeme opět takto dělat. Druhé auto bude samozřejmě evolucí toho prvního. První auto, to které vyjede v dubnu, možná nebude tím, které by se přibližovalo homologační verzi, ale druhé už ano."

Stejně jako u francouzského týmu pak postupují i u Volkswagenu, kde se také nejdříve do auta posadí testmani a jezdci zápolící na tratích MS přijdou na řadu později. Očekává se totiž, že testovací jezdci VW Marcus Gronholm a Dieter Depping se s Polem WRC 2017 poprvé projedou v několika následujících dnech, Sébastien Ogier a Jari-Mati Latvala si pak vůz poprvé vyzkouší až po skončení Argentinské rally. "Víme, že až budeme testovat nové auto, tak už bude dávno jaro. Doufáme však, že to bude brzo. Je velmi vzrušující mít možnost vidět a řídit to, co bude psát další rallyovou kapitolu Volkswagenu," říká Jari-Mati Latvala a dodává, "jsem si jistý, že Marcus odvádí dobrou práci, krátce jsem se s ním o tom bavil a jsem si velmi jistý, že auto bude připravené." Marcus Gronholm pak dodává: "Tým neustále dělá malé kroky kupředu. Odjel jsem některé testy a musím říct, že to vypadá dost dobře. Ale víte, že víc než tohle říct nemohu," uzavírá "Bosse".

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!