Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 4. 2016 21:46 − 2141× − 0

Circuit of Ireland by se rád dostal do MS

Soutěž s extrémně nabitou startovní listinou dnes otevřela kvalifikace a na vítězné vlně nadále pluje Elfyn Evans.

Irsko jako ostrov mělo svého zástupce v seriálu MS naposledy v roce 2009, kdy se o to postarala Rally Ireland, ale od té doby je maximem Mistrovství Evropy (případně již neexistující IRC), které se jezdí při Circuit of Ireland, jenž se koná v Severním Irsku. A právě druhá jmenovaná soutěž by se ráda viděla ve světovém šampionátu, protože jak se její zástupce nechal slyšet, z národní úrovně se objevuje vzrůstající zájem o podporu soutěže s cílem ji dostat o level výše. Nyní je Circuit of Ireland financována zejména díky lokálním veřejným zdrojům a irské turistické agentuře. "Vždy jsme měli dobré vazby s vládou, ale nyní jsou silnější než kdy dříve," řekl serveru autosport.com ředitel soutěže Bobby Willis.


V Rally Ireland 2009 se radoval z výhra Sébastien Loeb

"Lidé vidí ten neuvěřitelný přínos, který tato soutěž může přinášet Severnímu Irsku a to se teď nebavíme jenom o těch 40 milionech diváků, kteří ji uvidí v televizi. Nyní musíme rozvíjet vládní podporu a přetavit ji v nějakou formu finanční podpory, která by nás, alespoň v to věřím, postavila do velmi silné pozice pro místo v kalendáři MS," rozvíjí své plány na spolupráci s vládou Bobby Willis a pokračuje,"dostat světový šampionát zpět na ostrov je snem všech v našem týmu, je to absolutní vrchol a se správnou podporou pevně věřím, že bychom nezajistili jenom podnik MS, ale pořádně dobrý podnik MS."

Co by Bobby Willis také rád změnil je to, že Circuit of Ireland v posledních letech hodně silně zakořenil v Severním Irsku a do Irska se dostává pouze při některých testech. "Jít přes hranice do Irska je naprosto proveditelné a myslím, že bychom se na to měli dívat jako na budoucnost soutěže." Tento krok, posunout se více na jih, se také jeví jako jedna z možných cest, jak obejít neochotu promotéra k tomu, aby se v jedné zemi jely dva podniky MS. Jak se pro autosport.com nechal slyšet jeden z vysoce postavených zdrojů v MS, právě tohle by mohla být cesta.


Loňský Circuit pak vyhrál Craig Breen

"Pokud by Circuit of Ireland přišel s přeshraniční soutěží, za kterou by navíc byla dlouhodobá vládní podpora podobně jako ve Walesu, tak jsem silně přesvědčený, že by pro nás bylo těžké jej ignorovat. Jistě, nepokrývá sice velký trh a je to další evropská soutěž, ale podívejte se na její historii a odkaz, takové věci by jistě mely silný vliv na našeho prezidenta," uzavírá zdroj z MS.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!