Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 4. 2016 21:40 − 3939× − 1

Craig Breen je po první etapě na cestě za obhajobou

Loňský vítěz Craig Breen s Citroenem DS3 R5 si po dnešku vede na Circuit of Ireland nejlépe.

Druhým podnikem o tomto víkendu pokračuje mistrovství Evropy a na Circuit of Ireland se sjela taková kvalita a kvantita (38 přihlášených speciálů R5 a S2000), že bude velmi těžké, aby tento počet nějaká další letošní soutěž překonala. Pokud by se pátralo po příčinách, je to dáno tím, že kromě zájemců o evropské body se do Belfastu vydali i zájemci o národní britské a irské body. Dnes byla na programu kratší úvodní etapa, která nabídla šest zkoušel s celkovou délkou 93 ostrých kilometrů a odjela se také nejdelší RZ soutěže Cairncastle, která měřila 21 km a soutěž otevřela.

Stejně jako v kvalifikaci, tak i na úvodní vložce byl nejrychlejší Evans v barvách a na obutí DMack, jenž najel 6 sekund na druhého Breena. Talentovaný Welšan zvítězil i ve druhém testu a zdvojnásobil náskok na svého irského soka a začínalo se zdát, že Circuit bude mít jasný průběh. Jenže v RZ3 řekl dost klíňák, motor Fiesty R5 se přehřál a Evans musel skončit. Do čela se tak vyhoupl Breen, který měl v polovině dne náskok 25 sekund na druhého Kajetanowicze. Třetí pak byl Fisher, který si už v této fázi mohl říct, že dojel dál než vloni a o čtvrté místo se se shodným časem dělili McCormack a Ahlin. Pokud nahlédneme na odstoupené v první sekci, tak lze říct, že jich bylo hojně a to i mezi favority. Pouhých pár chvilek si užil úvodní RZ soutěže Cronin než havaroval, na druhém testu jej na techniku následoval Consani a na trojce kromě zmíněného Evanse skončili Della Casa či Simpson.

Na čtverce se rozhodlo o dočasném vlastníkovi čtvrté příčky, když ji pro sebe urval Ahlin a jinak byl na čele klid. Breen přidal další nejrychlejší čas a když tento kousek zopakoval i na RZ5, měl na druhého Kajetanowicze náskok už 36 sekund. Necelých šest sekund byl za Polákem Fisher, na šestou příčku se posunul Tarabus. Na závěr dne pak byla připravena krátká zkouška v ulicích Newtownards, kde o třetinu náskoku vinnou přetočení přišel Breen. I tak mu ale pořád zůstalo k dispozici 25 sekund a na zítřek přenocuje ve vedení. Druhý Kajetanowicz se bude muset hodně ohlížet za svá záda, protože třetí Fisher má ztrátu jenom 25 desetin, čtvrtý McCormack s Fabií S2000 nachází recept na pátého Tarabuse. Oba dva piloti Škodovek na RZ6 profitovali s Ahlinovy chyby, když mladý Švéd poškodil zavěšení a propadl se o několik příček.

Se ztrátou 11 sekund na ambasadora Barum Czech Rally Zlín byl na šestém místě lepší z bratrů Moffettových, kterým byl Josh, již zmiňovaný Ahlin se propadl na sedmé místo, osmý jede po sobotě Bogie, devátý je Sam Moffett a desítku uzavírá Greer. V ERC2 to opět vypadá na one man show v podání Chuchaly, protože Scattolon po dnešku ztrácí přes tři minuty a tak by Polák musel zítra vyvést nějakou hloupost, aby o další vítězství přišel. Mezi juniory to dnes vypadalo na boj jednoho osamoceného Peugeota s přesilou Adamů, protože právě německé speciály ovládaly přední příčky. Na čele je Griebel s továrním Adamem, po RZ6 se na druhou příčku posunul Pieniazek, který překonal Gryazina, jenž po větší část dne držel druhou příčku, čtvrtý je pak Ingram a pátý Cid.

Circuit of Ireland – po RZ6
1.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 R547:51,3
2.Kajetanowicz Kajetan – Baran JarosławFord Fiesta R5+25,1
3.Fisher Alastair – Noble GordonFord Fiesta R5+27,6
4.McCormack Martin – Moynihan DavidŠkoda Fabia S2000+58,1
5.Tarabus Jaromír – Trunkát DanielŠkoda Fabia R5+1:05,3
6.Åhlin Fredrik – Abrahamsen Morten ErikFord Fiesta R5+1:18,5
7.Bogie David – Rae KevinŠkoda Fabia R5+1:27,4
8.Greer Jonathan – Riddick KirstyCitroën DS3 R5+1:40,0
9.Cave Tom – Morgan JamesFord Fiesta R5+2:32,1
10.McGonigle Joseph – Geaney CiaranŠkoda Fabia S2000+2:37,8

Soutěž můžete sledovat spolu s náma na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
9. 4. 2016 10:031
0 0
Opět už jede stream, který včera provázel celý den: https://www.youtube.com/watch?v=eUYQDK6fm3U smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!