Aleš Trhlík - eWRC.cz
15. 4. 2016 10:46 − 2025× − 0

Start polského mistrovství + video Rajd Swidnicki 2015

O tomto víkendu se roztočí kola soutěžních vozů nejen u nás, ale také v polském národním mistrovství.

O tomto víkendu se konečně roztočí kola soutěžních vozů nejen v naší Rallysprint sérii, ale také v polském národním mistrovství. Zahájení jako obvykle obstará Rajd Swidnicki, celkově však kalendář zredukovaný z loňských osmi o dva závody českým fanouškům radost neudělá. V prvé řadě těm, kteří čas od času navštíví některý z podniků v příhraničí, následně pak divákům letošní Valašky. Stačí letmý pohled na čela startovních listin pro srovnání s loňskem, kdy Valašku využila řada polských posádek pro rozjetí právě před letos kolidující Swidnicou. Ani tam však stejné srovnání není nijak euforické. Počet přihlášených se meziročně snížil z 83 hned o 23, co se „er pětek“ týče je to ze sedmi na pět. Stejná zůstala uniformnost špičkové techniky, která i nadále dělá z polského mistrovství „Fiesta R5 cup“.

V lehce pozměněných barvách a s novým spolujezdcem Jackem Spentanym vyrazí na trať obhájce titulu Lukasz Habaj, který si v zimě pohrával s myšlenkou na účast v českém mistrovství. Vicemistr Bryan Boufier se bohužel ani tentokrát na tratích v okolí Walimi neobjeví. Zatímco loni měřil na Šumavě síly s novinkou z Mladé Boleslavi, letošní důvod neúčasti je mnohem hloupější. Jediným prioritním oponentem tak bude Habajovi obhájce vítězství Grzegorz Grzyb. Černým koněm se stává Jakub Brzeziński, který zde loni startoval s Citroënem C2 R2 české stáje CERS performance. Šampion počítačových her (odtud přezdívka Colin) loni stoupal vzhůru, poslední tři závody absolvoval s Fiestou R5 a přes havárii v Arlamově patřil k nejpříjemnějším překvapením sezóny. Po téměř desetiměsíční pauze způsobené havárií v Gdaňsku se vrací Filip Nivette. Polák s francouzskými kořeny rozjel minulou sezónu až příliš ostře, což při třetím odstoupení v řadě rezultovalo ve finální destrukci vozu a komplikovanou zlomeninu nohy. S pátou er pětkou se představí Jaroslaw Koltun… a to je vše. Chybět bude vždy rychlý matador Tomasz Kuchar stejně jako mladý Tomasz Kasperczyk, dále pak Maciej Oleksowicz. Maciej Rzeźnik ve Swidnici loni nestartoval z vážných rodinných důvodů a jeho účinkování v sezóně 2015 se nakonec omezilo na pouhý jeden závod. Nyní je opět přihlášen s Fordem Fiesta, pro změnu ve třídě „Open N“, která snad jako jediná prochází vzestupem. Poměrně jednoduchý národní předpis, umožňující zástavbu agregátů Mitsubishi nebo Subaru do libovolné karoserie se ukazuje jako atraktivní možnost k pořízení zajímavé techniky za přijatelné náklady. Ta navíc ve správných rukách dokáže být i konkurenceschopná v absolutním pořadí, když Boufierovi startujícímu s Fiestou Proto utekl titul o jediný bod.

Pro překvapivou změnu techniky se rozhodl Jan Chmielewski, když po letech strávených v předokolkách vyzkouší BMW 320 ve třídě Open „2WD“.

43.Rajd Swidnicki KRAUSE 2015

V úvodním testu byl nejrychlejší Lukasz Habaj, hned v následujícím však v rychlém sjezdu z Kamionek chyboval. Přítomným divákům trvalo vyproštění Fiesty z příkopu více než 8 minut, Habaj se ocitl na konci výsledkové listiny a přišel o veškeré naděje na vítězství. Nepochybně velká smůla se při bližším pohledu (na pravou krajnici s těsnou blízkostí vzrostlých stromů) jeví jako mnohem šťastnější varianta zakončení tohoto extempore. Kratší první etapu zakončil nejlépe Grzyb před rychlostí překvapujícím Nivettem. První pětici er pětek dělilo jen 20,6 sekundy a o zábavu ve druhé etapě tak bylo postaráno. Filip Nivette se při svém druhém startu v nejvyšší kategorii nehodlal spokojit s druhým místem a úspěšně zaútočil na Grzyba. Před posledním „opravdovým“ testem měl náskok 14,1s a nezadržitelně mířil za svým veni, vidi, vici. Závěrečnou sekci však ztížily vydatné přeháňky. Nivette neměl dobře obuto, což by ještě nemusel být zásadní problém, ale navigátoru Kamilu Hellerovi se nepodařilo zkrotit pilotovy emoce. Při objíždění Lubachowské přehrady se Fiesta v jedné zatáčce přetočila a skončila sice beze škody, ale předkem v hluboké tůni bez šance na vyproštění případnými diváky. Na závěrečnou městskou powerstage (stejný systém jako WRC) tak jako nový lídr dorazil s pohodlným náskokem Grzyb. Vítězství v soutěži po Sebovsku korunoval ziskem tří bonusových bodů z powerstage. Naopak Kuchara v samotném závěru potkaly technické problémy, krátkou městskou zkoušku zajel až jako jedenadvacátý, byl však hlavně rád, že ji vůbec dokončil a dotáhl stávkující Fiestu do blízkého cíle a udržel si druhou příčku před Maciejem Oleksowiczem. Lukasz Habaj dokončil stíhací jízdu na devátém místě, dva body navíc se mu podařilo urvat na powerstage. I když ne každý bod se počítá (v RSMP se škrtá po jednom výsledku v obou polovinách mistrovství), právě tyto body se počítat mohou. A pozdější mistr vybojoval titul na úplně poslední zkoušce o jeden jediný bod…

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!