20. 4. 2016 20:17 − 1547× − 0

První závod, první cíl

Jiří Pohlídal úspěšně dokončil Valašskou rally.

Sedmnáctiletý Jiří Pohlídal absolvoval první velký závod své kariéry jezdce rally, přesněji řečeno Valašskou rally zařazenou do Rallysprint série jednodenních soutěží. Svou práci zdárně zvládl pilot, půjčený spolujezdec, a přes menší technické potíže i vůz Nissan Micra, se kterým kdysi v rally začínal Jaromír Tarabus.

Půjčeným spolujezdcem byl zkušený Vladimír Machoň, jenž také řídil micru na přejezdech, na kterých se kvůli Pohlídalově nízkému věku museli vždy za volantem vystřídat. Příští závody už by měl navigovat další mladík Tomáš Drbal.


Foto: Pavel Weiser

Předpokladem pro úspěch v rally je absolvování administrativních a technických přejímek a napsání rozpisu při seznamovacích jízdách. Vše se podařilo, posádka Pohlídal-Machoň si na vůz nalepila startovní číslo 106 a našel se i prostor pro krátké zamyšlení: „Jsem zvědavý, jak to bude na polygonu, v jednom úseku nás na seznamovačkách překvapil vykopaný bahnitý žlab a celkově je kopřivnická rychlostní zkouška velmi zrádná. Nedáváme si nějaké konkrétní cíle, především bychom ale rádi auto dovezli až na cílovou rampu,“ vyjádřil předstartovní obavy i přání Jiří Pohlídal.

Při závodě fanouškům posádky Nissanu Micra zatrnulo hned po první rychlostní zkoušce, protože to vypadalo, že Pohlídal s Machoněm odstoupili. Brzy se naštěstí ukázalo, že absence v oficiálních výsledcích byla pouze důsledkem startu v Poháru mládeže. Problémy se jim ale stejně nevyhnuly. „Na mé oblíbené erzetě Hukvaldy to bylo super, ale ve druhém retardéru se povolilo rameno a my byli nuceni zvolnit,“ popisuje Jiří Pohlídal. „Polygon jsme absolvovali také ve volnějším tempu a věřili jsme, že to kluci v servisu opraví, což se bohužel nepovedlo, a tak nás čekala další sekce se stejnou nepříjemností. V dalším servise naši kluci konečně problém odstranili a začalo opravdové závodění! Letěli jsme na limitu našeho sériového motoru a výsledkem bylo zlepšení na RZ Lešná o 30 sekund, na Bystřičce o sedm sekund,“ líčí dále pilot. „Každopádně viděli jsme cíl a získali body do poháru mládeže.“

Tým si po celý závod užíval přátelskou atmosféru a rád by i touto cestou poděkoval sousedním mechanikům za obětavost. Další akcí bude o nadcházejícím víkendu Československý autoslalom v Trenčíně, po kterém už se bude vše chystat na Rally Vyškov (14. května).

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!