25. 4. 2016 08:45 − 1885× − 0

Rallye Lyon-Charbonniéres – komentář

Za největšího favorita mezi speciály R5 v Lyonu platil Yoann Bonato s Citroënem DS3 R5.

Úvodní díl francouzského asfaltového šampionátu dopadnul vítězně pro Erica Brunsona pilotujícího Ford Fiesta WRC. Ozdobou celé soutěže byl jeho duel s jezdcem další Fiesty WRC Davidem Salanonem. Oba dva se přihlásili i na lyonský podnik a tak se opět očekával atraktivní souboj o každou vteřinku. Zálusk na bednu si dělal i další pilot WRC, Citroënu C4 Pascal Trojani. Vloni v Lyonu zajel parádní výsledek zakončený druhým místem a letos tak nemohl mít malé ambice. Už v Rallye Touquet se ale ukázalo, že si piloti WRC budou muset dávat pořádný pozor na nejrychlejší jezdce ve speciálech R5. Sylvain Michel s Fabií R5 tam oba jezdce bojující o vítězství pořádně prohnal a nakonec skončil s malým odstupem na třetí pozici. Díky bodovému systému zvýhodňujícímu vozy nižších tříd oproti WRC se tak právě on stal lídrem mistrovství. V Lyonu se svou belgickou spolujezdkyní Laurou Vanneste samozřejmě nemohl chybět a s další Fabií R5 se představil i Pierre Roché. Ten přesně podle plánu tentokrát nechal v garáži Mini WRC a vytáhnul nový vůz. Za největšího favorita mezi speciály R5 ovšem v Lyonu platil Yoann Bonato s Citroënem DS3 R5, se kterým bojuje o body ve WRC2.

Brunson na úvod rally zvolil špatné nastavení vozu, který byl příliš nedotáčivý a měl až moc tvrdé nastavení podvozku. Salanon tak hned na začátku soutěže získal takřka desetisekundový náskok. V druhé zkoušce už vedoucí muž tak dominantní nebyl a, když se v následující třetí dopustil chyby v podobě přetočení, rázem jeho náskok klesnul na polovinu. Brunsonovi se nepovedl ani druhý průjezd úsekem Ternand – Valsonne, tentokrát zajel pomaleji o 8,3 sekundy. Jelikož byla závěrečná divácká zkouška kvůli bezpečnosti zrušena, poslední páteční boj jezdců Fiest se odehrál na RZ 5. Salanon tam zajel pomaleji a jeho náskok se ztenčil na 9,1 sekundy. Třetí místo si v první etapě vyjel Trojani, ale měl doslova v zádech Bonata.

Pilot Citroënu DS3 R5 se s umístěním pod pódiem nechtěl smířit a v sobotu ráno pořádně přitlačil na pilu. Na mokrém asfaltu se mu obzvlášť dařilo a už po první ranní zkoušce se dostal před Trojaniho. V dalších dvou testech dokázal Bonato porazit nejen jezdce C4, ale úplně celé startovní pole. Tyto dva úspěchy jej vynesly až na druhé místo a rychlý jezdec měl v plánu smazat i dvacet vteřin, které mu chyběly k času vedoucího Salanona. Při tomto útoku ale svůj výkon trochu přehnal a jeho Citroën skončil mimo trať. Brunson se vrátil na druhé místo, ale umazat něco ze svého půlminutového manka se mu nedařilo. V předposlední zkoušce ovšem Salanon chyboval a jeho náskok se smrsknul na 13,5 sekundy. Brunson tedy ještě dostal poslední šanci zabojovat o vítězství, ale bohužel musel část závěrečného testu absolvovat na prázdném kole a místo posunu na první místo se propadnul na třetí. Salanon tak stejně jako v letech 2007 a 2014 dotáhnul své snažení v okolí Lyonu do vítězného konce a svému koncernovému soupeři vrátil prohru z úvodní soutěže i s úroky. O ty se ale postaral Michel dalším senzačním výsledkem, když znovu vystoupal na pódium, tentokrát na druhé místo. Rochému změna techniky nic moc nepřinesla, stejně jako v Touquet skončil těsně pod pódiem.

Kompletní výsledky podniku francouzského asfaltového šampionátu

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!