Jedenáct posádek na startu juniorského šampionátu

Po dlouhé mimosezonní přestávce bude na Rally Portugalsko pokračovat světový šampionát juniorů FIA Junior WRC 2016.

Po dlouhé mimosezonní přestávce bude na Rally Portugalsko pokračovat světový šampionát juniorů FIA Junior WRC 2016. Jedenáct posádek ze sedmi různých zemí bude bojovat na identických vozech DS3 R3-Max nejen o vítězství v této kategorii, ale i o postup o kategorii výš do WRC2.

Soutěž už třetím rokem společně pořádají FIA (Fédération Internationale de l´Automobile) a Citroën Racing a stala se odrazovým můstkem pro talentované mladé piloty. Po Sébastienu Loebovi, který vše odstartoval titulem v roce 2001, postupně uspěla na vyšší závodní úrovni většina juniorských šampiónů. Byli to například Craig Breen (2011) a Stéphane Lefebvre (2014), kteří soutěží ve WRC v této sezoně za Abu Dhabi Total WRT.

Vzhledem k tomu, že Citroën Racing právě pracuje na návratu do WRC, je trénink mladých talentovaných jezdců důležitější než v minulosti. „Citroën Racing svou účastí v těchto promo formulích sleduje jeden základní cíl – najít budoucího mistra světa,“ říká Marek Nawarecki, manažer zákaznického závodního oddělení v Citroën Racing. „Jsme potěšení a hrdí na to, že jsme byli FIA pověřeni k organizaci tohoto šampionátu, který je zásobárnou pro WRC. Jako v předcházejících sezonách budou posádky používat DS3 R3-Max. Je to auto ideální pro získávání zkušeností v mistrovství světa pro svůj výkon i spolehlivost.“

Do sezony naskočí při Rally Portugalsko celkem 11 posádek. Podle platných předpisů se jedná o piloty mladší 28 let, přičemž průměrný věk je 24,4 roku. Mezi favority budou patřit čtyři jména: Ole Christian Veiby, vloni druhý za Quentinem Gilbertem, Martin Koči, třetí v sezoně 2014, dále hodně ostřílení Simone Tempestini a Andrea Crugnola. Právě oni by rádi pokračovali v tradici francouzských vítězů kategorie z posledních dvou let.

Vrací se Terry Folb, který sní sen o podobném úspěchu, jaký měli Gilbert, Lefebvre, nebo…Loeb, jeho současný týmový šéf! Další zkušený pilot z loňkého ročníku, Mohamed Mutawaa, věří, že jeho znalosti ho vynesou výš. Většinu startovního pole ale tvoří nováčkové, jako například Vincent Dubert a Fréderic Hauswald, dva nejlepší z francouzského mistrovství juniorů 2015 – Citroën Racing Trophy. Romain Martel jezdil mimo francouzský šampionát, Lukasz Pieniazek zase reprezentuje Polsko. Mezi sedmi zeměmi, které budou soutěžit v Trofeji národů, je také Namibie díky debutujícímu Thilo Himmelovi.

Šampionát FIA Junior WRC se bude konat při šesti evropských soutěžích WRC: čtyři jsou na šotolině (Portugalsko, Polsko, Finsko a Wales GB) a dvě na asfaltu (Německo a Francie). Všechny soutěže se započítávají do průběžného pořadí a vítěz si zajistí start v šesti podnicích WRC2 v roce 2017 ve voze DS3 R5. Vítězný tým dostane nabídku pokračovat opět v tomto programu.

Jedenáct posádek pro sezonu 2016

Ole Christian Veiby (Norsko)
Datum narození: 17. 6. 1996 (19 let)
Spolujezdec: Stig Rune Skjaermoen
Tým: Printsport

Nejmladší ze startovního pole, ale jasný favorit, který byl loni celkově druhý a vyhrál Wales Rally GB. Na začátku sezony v barvách finského týmu Printsport vyhrál kategorii WRC3 na Rally Monte Carlo.

Vincent Dubert (Francie)
* 16. 10. 1992 (23) – Alexandre Coria – AFC Racing

Věrný účastník promo formulí Citroën Racing už od vstupu do světa rally. Loni vyhrál Citroën Racing Trophy. To mu vyneslo nominaci na šest závodů letošního JWRC. Má však zkušenost pouze se třemi světovými rally, a tak ho čeká především učení.

Martin Koči (Slovensko)
* 5. 4. 1993 (23) – Lukáš Kostka – Styllex Motorsport

Třetí v juniorském šampionátu 2014 se vrací po loňské sezoně ve WRC2. Koči zvolil podobný přístup jako loni Quentin Gilbert. Se solidními zkušenostmi z mistrovství světa a s vozem DS3 R3 patří k žhavým favoritům titulu.

Lukasz Pieniazek (Polsko)
* 19. 9. 1990 (25) – Przemyslaw Mazur – LP Rally Team

V šampionátu startuje druhým rokem, čerstvě vyhrál svou první rally v Irsku a tak má velkou chuť uspět i za volantem DS3 R3 – Max ve světovém šampionátu.

Romain Martel (Francie)
* 18. 9. 1988 (27) – Vanessa Lemoine – Trajectoire Racing

Jen několik měsíců před vypršením věkového limitu chce vyzkoušet něco nového. Má mnoho zkušeností s asfaltem a se silnými závodními auty typu Super 2000, ale několik rallly absolvoval v rámci Citroën Racing Trophy také na šotolině.

Simone Tempestini (Itálie)
* 12. 8. 1994 (21) – Matteo Chiarcossi – Keane Motorsport

Po ročním účinkování ve WRC2 se vrací do JWRC už potřetí. Osmý v roce 2014 a čtvrtý loni vyhrál Polsko a nyní je dobře připraven bojovat o titul.

Mohamed Al Mutawaa (SAE)
* 2. 12. 1992 (23) – Stephen McAuley – Abu Dhabi Racing

Začal na okruzích, ale pak uspěl v konkurzu pro talentované piloty rally pořádaném Abu Dhabi Racing a Citroën Racing. V roce 2014 vyhrál šampionát Středního východu dvoukolek, loni absolvoval celý seriál JWRC. S těmito zkušenostmi by se měl letos posunout ještě výš.

Frédéric Hauswald (Francie)
* 11. 11.1990 (25) – Maxime Vilmot – Trajectoire Racing

Alsaský jezdec se účastní promo sérií od začátku kariéry, vyhrál Junior Citroën Racing Trophy 2013. Po ročním účinkování a sbírání zkušeností v Citroën Racing Trophy skončil těsně druhý v roce 2015 za Vincentem Dubertem.

Thilo Himmel (Namibie)
* 16. 1. 1991 (25) – Nico Swartz – Hans Weijs Motorsport

Mistr Jižní Afriky bude v Evropě startovat premiérově. Může se však spolehnout na velké zkušenosti hanse Weijse a jeho týmu.

Terry Folb (Francie)
* 26. 5. 1990 (25) – Franck Le Floch – Sébastien Loeb Racing

Díky překvapivé sérii úspěchů, třem druhým místům po sobě v sezoně 2015, se Folbovi dostalo cti startovat za tým Sébastiena Loeba. Juniorský mistr světa z roku 2001 na voze Citroën Saxo Super 1600 a později devítinásobný světový šampion WRC svůj tým poprvé představí v rally sportu.

Andrea Crugnola (Itálie)
* 25. 4. 1989 (27) – Michele Ferrara – Delta Rally

Pro italského pilota teď, anebo nikdy. Zanedlouho dosáhne věkové hranice pro starty v JWRC. Patří k favoritům bojů o titul pro své zkušenosti s vozem DS3 R3 a s WRC3 (4. v roce 2015, vítězství v Německu a dvě druhá místa).

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!