Opel Wechselland Rallye – komentář

Raimund Baumschlager dal v druhé soutěži rakouského mistrovství rivalům ve vozech WRC jasný vzkaz.

Raimund Baumschlager dal v druhé letošní soutěži rakouského mistrovství svým rivalům ve vozech WRC jasný vzkaz, že ještě není úplně ze hry. V náročné Lavanttal Rallye dokázal lídru mistrovství Hermannu Neubauerovi zatápět ještě před tím, než se u jeho Fiesty WRC objevily technické problémy. Soutěž pilot Fabie R5 tedy vyhrál a v průběžném pořadí se dotáhnul těsně za svého soupeře. Už v cíli ale věstil, že na rychlých tratích Wechselland Rallye za normálních okolností moc šancí proti oběma Fiestám WRC mít nebude. Tu druhou stejně jako v prvních dvou soutěžích roku pilotoval Gerwald Grössing. S Fordem Fiesta R5 se na tratě vrátil okruhy odkojený Niki Mayr-Meinhof a ani tentokrát nechyběla na startu zajímavá zahraniční posádka se špičkovou technikou. Druhý exemplář Fiesty R5 do Rakouska přivezl Vlastimil Majerčák. V závěru páteční etapy ale musela slovenská posádka odstoupit a do hry se vrátila díky Rally2. Díky pětici čtvrtých nejrychlejších časů v závěru rally se ale dokázala na poslední chvíli vrátit do top ten. Opačným směrem se v posledním testu soutěže vydal debutant za volantem Škody Fabia R5 Wolfgang Scherleithner, když spadnul z desáté příčky na dvanáctou. V jeho případě se nejednalo o žádný nenadálý skok, když takřka po celou rally zajížděl časy v druhé desítce.

Už v prvním testu potvrdil roli největšího favorita Neubauer, když svým soupeřům v čele s Grössingem nadělil deset a více sekund. Úvodní zkouška soutěže se odehrála na úseku Hochwechsel, který posádky zavedl do nadmořské výšky 1400 m. Navrátivší se úsek nejprve organizátorům přivodil velkou radost, když se jim podařilo vyjednat jeho návrat do harmonogramu, a následně i velké trápení. Ještě pár dní před soutěží na trati ležela pořádná vrstva sněhu. Tu se naštěstí podařilo odstranit a zkouška se nemusela rušit. Pro příští rok organizátoři chystají dokonce ještě delší verzi tohoto nádherného úseku. Neubauer sice začal nejrychleji, ale už v RZ 2 se dostal do potíží. Zkoušku dokončil s takřka roztrhanými pneumatikami a časem pomalejším o 6,6 vteřiny oproti Grössingovi.

Pilot druhé Fiesty WRC se tak před první servisní přestávkou dokázal vyšplhat těsně za záda svého soupeře. V následující dvojici testů odehrávajících se už za soumraku ale neměl Grössing proti Neubauerovi šanci a úvodní etapu zakončil s odstupem 13,8 sekundy na druhém místě. Baumschlager přesně podle svých vlastních prognóz vozům WRC nestíhal a zaostával už o půl minuty. V druhém sobotním testu se ale Grössing v hodně malé rychlosti kolem 20 km/h dopustil ataku mostku a bohužel i při takové malé rychlosti Fiestu WRC znehybnil. Baumschlagerovi tento incident hodně pomohl a s Fabií R5 se vyhoupnul na druhé místo za větším bodovým obnosem. Brát body za druhou příčku v soutěži, kde proti WRC neměl šanci, nebylo vůbec zlé. V závěru se zkušený lišák ještě pokusil vyhrát pětatřicet kilometrů dlouhou Power Stage. Nakonec ale Neubauerovi o 5,6 sekund podlehnul. Pilot Fordu si tedy připsal kromě bodů za vítězství i ty prémiové za Power Stage a v čele průběžného pořadí soupeři se Škodou trochu odskočil. Už následující soutěž se ale odehraje na náročných šotolinách Schneebergland Rallye a tam bude mít opět velké šance na úspěch Baumschlager. Parádní výsledek v aktuální Wechselland Rallye zajel Mayr-Meinhof, který se dostal až na třetí pódiový stupínek. Senzační podívanou nabídnula nabitá skupina vozů s jednou poháněnou nápravou. Daniel Wollinger s Renaultem Clio R3 tam sehrál senzační duel s pilotem Citroënu DS3 R3T Simonem Wagnerem. Během soboty mezi nimi rozestup ani jednou nevzrostl na vyšší hodnotu než 3,1 vteřiny a v cíli se o pouhých 1,2 sekundy radoval z vítězství pilot Renaultu. Obou borců se snažil držet i Julian Wagner s Citroënem DS3 R3T, ale v RZ 10 havaroval.

Výsledky této rakouské rally

Stav šampionátu: 1. Neubauer 87, 2. Baumschlager 67, 3. Grössing 31, 4. Wollinger 26, 5. S. Wagner 24, 6. Hideg 22, 7. Mayr-Melnhof 17

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!