Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 5. 2016 18:42 − 4779× − 2

Po sobotě je ve vedení Lukyanuk

Rally Acropolis je první šotolinou v kalendáři mistrovství Evropy a po první etapě své mnohem zkušenější soupeřé poráží Ralfs Sirmacis.

Tento víkend pokračuje svým třetím dílem mistrovství Evropy, když je na programu Acropolis rally, což znamená jediné, posádky se poprvé vydaly na šotolinu, která je tradičním povrchem při této soutěži konané na jihu Balkánského poloostrova. Dnes byla na programu šestice měřených testů, které daly dohromady 105 ostrých kilometrů. Nejdelší dnešní zkouška byla Seajets New Gravia, která nesla jméno hlavního sponzora soutěže a 25 kilometrů.

Hned úvodní test soutěže přinesl jednu důležitou situaci, konkrétně jde o to, že průběžný lídr klasifikace ERC Kajetanowicz udělal jezdeckou chybu, překulil svou Fiestu R5 přes střechu a nabral ztrátu 14 minut, což jej srazilo na poslední místo výsledkové listiny. Nejrychleji si s první RZ poradil Sirmacis, který jede svou třetí soutěž v kariéře se čtyřkolkou a vůbec první s Fabií R5. Čtyřicet čtyři desetin za mladým Lotyšem zaostal Lukyanuk a třetí byl domácí Athanassoulas, jen měl tři sekundy k dobru na Tarabuse. Ve zbývajících dvou testech úvodní sekce zajeli po nejrychlejším času Kajetanowicz a Lukyanuk, ale pro dění na čele to nemělo velký vliv, jelikož Sirmacis měl v polovině dne téměř půlminutu k dobru na druhého Lukyanuka, jehož mohla jen mrzet desetisekundová penalizace. Stejně velkou penalizaci pak měl třetí Athanassoulas, kterému na Rusa chyběla čtvrtminuta a deset sekund ztrácel na stupně vítězů čtvrtý Tarabus, který držel se soupeři basu a měl taktéž shodnou penalizaci.

Odpoledne zajel dva nejrychlejší časy Kajetanowicz a jeden přidal Lukyanuk, což znamenalo, že náskok vedoucího Sirmacise se zmenšil na 8 sekund, což je manko, které chybí druhému Lukynukovi k první příčce. Ruský jezdec má jistě o motivaci postaráno, protože jeho hlavní soupeř v boji o titul mistra Evropy Kajetanowicz je po dnešku stále v hloubi pole a na body ztrácí mnoho minut. Takové bylo pořadí po zkoušce, ale Sirmacis obdržel deset sekund penalizace a o první příčku přišel ve prospěch Lukyanuka. Po RZ4 se na bronzový post posunul Tarabus, který si ve stopce pochvaloval svůj výkon na daném testu, zatímco nově čtvrtý Athanassoulas měl podezření na defekt či jiný problém. To ale nic nezměnilo na tom, že po sobotě je třetí Tarabus a čtvrtý Athanassoulas ztrácí necelých dvacet sekund ze čtvrté příčky.

I pátá příčka patří jezdci s mladoboleslavským speciálem, konkrétně jde o Jeetse, jenž stejně jako vedoucí jezdec, pilotuje auto lotyšského týmu Sports Racing Technologies. Na šesté a sedmé příčce je pak duo polských zástupců, z nichž je po dnešku rychlejším Koltun, jenž má minutu a půl na Chuchalu, jenž však oproti soupeři s technikou R5 disponuje produkční Imprezou a logicky tak vede ERC2. Jenom půlminutu pak na Poláka ztráci Ranga s devítkovým Lancerem, po odstoupení Tlusťáka se na deváté místo posunul Kasperczyk a nejrychlejší desítku uzavírá Kypřan Panteli s Evo X.I vzhledem k povrchu soutěže pak nejrychlejší dvoukolku nalezneme až na 15. příčce, konkrétně jde o Fiestu R2T Bostanciho, jenž má na čele ERC2 náskok dvou a půl minuty na Maďara Bessenyey se silnějším Cliem R3T.

Rally Acropolis – po RZ6
1.Lukyanuk Alexey – Kapustin RomanFord Fiesta R51:23:27,4
2.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R5+2,0
3.Tarabus Jaromír – Trunkát DanielŠkoda Fabia R5+55,5
4.Athanassoulas Lambros – Panagiotounis EliasŠkoda Fabia R5+1:15,0
5.Jeets Raul – Toom AndrusŠkoda Fabia R5+2:11,4
6.Kołtun Jarosław – Pleskot IreneuszFord Fiesta R5+2:13,4
7.Chuchała Wojciech – Dymurski DanielSubaru Impreza STi N15+3:46,2
8.Ranga Péter – Bán ViktorMitsubishi Lancer Evo IX+4:14,9
9.Kasperczyk Tomasz – Syty DamianFord Fiesta R5+4:47,6
10.Panteli Petros – Constantinou ConstantinosMitsubishi Lancer Evo X+4:54,3

Kompletní výsledky Rally Acropolis naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
7. 5. 2016 20:151
0 0
Tak koukam na resulty a jsou tam jiny vysledky - predpokladam se mazaly penalizace za predcasne starty, takze vede Lukyanuk o 2s pred Sirmacisem.
7. 5. 2016 20:502
0 0
že něco vůbec píšu... po třetí třetině na to mrknu...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!