Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 5. 2016 16:17 − 4325× − 3

Sirmacis debutoval s Fabií tím nejlepším způsobem

Rally Acropolis je první šotolinou v kalendáři mistrovství Evropy a jejím vítězem se stal Lotyš Ralfs Sirmacis.

Druhou etapou dnes pokračovala Rally Acropolis a na posádky bylo opět připraveno šest rychlostních testů o celkové délce 126 ostrých kilometrů, což znamenalo, že druhá etapa byla o 22 km delší než ta včerejší. Dnes se také odjel vůbec nejdelší test soutěže, když RZ9/12 Elatia/Karya měřila 33 kilometrů a můžeme předeslat, že přinesla jednu velkou změnu ve výsledcích. Po včerejšku byl na čele Lukyanuk, který první příčku získal díky penalizaci Sirmacise (ale je nutno uvést, že z čela výsledkové listiny se deset trestných sekund skvělo téměř u každé posádky) a čekalo se, jak se dneska s mladým Lotyšem poradí.

Avšak na první ranní bylo vidět, že správnou nohou z postele vstal spíše Sirmacis, když Lukynukovi nadělil 25 sekund a vyhoupl se zpět do čela, kde měl náskok 17 sekund. Necelou tři čtvrtě minutu pak zaostával třetí Tarabus, ten se ale musel hodně ohlížet vzad, protože domácí Athanassoulas za ním byl o pouhých 13 desetin. A Řekovi se na druhé dnešní vložce povedlo před Čecha dostat a tím pádem byla česká dvojice mimo pódium. Avšak po RZ9 se tak vrátila zpět, protože Lukyanuk v díře na trati poškodil rameno zavěšení, které musel přímo na vložce opravit a tím pádem nabral ztrátu 17 minut a propadl se mimo TOP 10. Na čele se tím pádem osamostatnil Sirmacis s náskokem více jak minuty a čtvrt na Athanassoulase a půlminutu nazpět pak byl Tarabus. Dobrý den Fabií R5 podtrhával čtvrtou příčkou Jeets a na pátém místě bylo první jiné auto než škodovka – Fiesta R5 Koltuna.

V poslední sekci soutěže mohla závěrečná zkouška Elatia/Karya přinést další změny v pořadí na medailových postech, protože domácí Athanassoulas vinou blíže nespecifikovaných problémů prohospodařil půlminutový náskok a druhou příčku před Tarabusem ubránil jen o jednu desetinu. Nic se nezměnilo na vítězství Sirmacise, což je pro brzy 22 letého Lotyše životní úspěch. Na čtvrtém místě dokončil Jeets, který si taktéž připsal své nejlepší umístění v ERC v kariéře a napravil dojem ze Severního Irska, kde byl až 25. v konečné klasifikaci. Na pátém místě pak dojel Chuchala, který byl opět nejlepším v rámci ERC2 a nebude asi velkým přeháněním pokud prohlásíme, že o letošní titul jej může připravit pouze nehorázná smůla.

Na šestém místě dojel Koltun, kterého následovali další krajané s Fiestami R5. Sedmý byl totiž Kasperczyk, jenž stejně jako na Kanárech dojel na bodech, osmý byl Kajetanowicz a devátý Paraguayec Jacquet Rios, který v Řecku zahájil svůj plánovaný program startů v Evropě. Nejlepší desítku se ztrátou 59 desítin na Paraguayce pak uzavřel Lukyanuk, kterého může jen mrzet dnešní nepovedený den. V ERC2 byl nejlepším Chuchala před Jacquer Riosem a Erdim s další Evo X a pokud nahlédneme na výsledky ERC2, tak zvítězil Turek Bostanci s Fiestou R2T před Bessenyey s Cliem R3T a Filipem.

Rally Acropolis – pořadí v cíli
1.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R52:53:12,5
2.Athanassoulas Lambros – Panagiotounis EliasŠkoda Fabia R5+2:42,3
3.Tarabus Jaromír – Trunkát DanielŠkoda Fabia R5+2:42,4
4.Jeets Raul – Toom AndrusŠkoda Fabia R5+5:41,9
5.Chuchała Wojciech – Dymurski DanielSubaru Impreza STi N15+8:19,9
6.Kołtun Jarosław – Pleskot IreneuszFord Fiesta R5+9:11,1
7.Kasperczyk Tomasz – Syty DamianFord Fiesta R5+10:40,4
8.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+13:58,1
9.Jacquet Rios Jose Luis – Vargas Peña HernánMitsubishi Lancer Evo X+20:09.6
10.Lukyanuk Alexey – Kapustin RomanFord Fiesta R5+20:15.5

Kompletní výsledky Rally Acropolis naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 3
8. 5. 2016 19:501
0 0
Velké překvapení, až jsem si musel otevřít ewrc-results.com a kouknout na jeho profil... smajlík
8. 5. 2016 22:042
0 0
Su na něj docela zvědav. Pokud si dobře pamatuju, tak ještě nějakou šotolinku by měl jet (Estonsko, nedivil bych se Liepaji) a uvidíme, jestli naváže na tento výkon.
9. 5. 2016 11:103
0 0
Pozoruhodné je, že od roku roku 2010 pouze 2x havaroval...........
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!