Targa Florio – komentář

V italském šampionátu není staršího závodu než klasické asfaltové soutěže odehrávající se na ostrově Sicílie.

V italském šampionátu není staršího závodu než klasické asfaltové soutěže odehrávající se na ostrově Sicílie. Letos tamní organizátoři připravili jubilejní stý ročník a ten ozdobila vskutku hodně atraktivní startovní listina. Vedle takřka stovky soudobých automobilů se na start postavil obdobný počet skoro sta historických speciálů. Stylověji oslavit sté výročí snad ani nešlo, k úplné dokonalosti chybělo už jen dalších patnáct dvojic. Mezi historiky se z vítězství radoval Francouz Erik Comas, jehož Lancia Stratos na rozdíl od Vltavy tentokrát vydržela až do cíle. Domácí Lucky za volantem Lancie Delta Integrale se někdejšího formulového pilota snažil držet, ale i přes disponování modernější technikou do cíle dojel s časem o více než půl minuty horším.

Mezi soudobými vozy se čekalo pokračování dramatické přetahované mezi nejsilnější trojicí šampionátu. Paolo Andreucci si zatím počíná nejlépe, když z celkem čtyř samostatně hodnocených etap nevyhrál pouze jedinou. Na svoji oblíbenou soutěž na Sicílii navíc dorazil s evolučními úpravami na svém Peugeotu 208 T16 R5. Giandomenico Basso se zabudování „evo paketu“ dočkal už před startem sezóny, ale zatím s Fordem Fiesta R5 na plynový pohon ani jedenkrát body za vítězství nebral. Zato Umberto Scandola už jednu etapu, tu první v Sanremu, vyhrál. V druhém dnu ale přišla studená sprcha, když u Škody Fabia R5 urval kolo. Na třetí příčce průběžného pořadí se tak před Targou Florio vyhříval pilot Peugeotu 208 T16 R5 Alessandro Perico. Ten ale na jih Itálie stejně jako jeho stájový kolega Michele Tassone nedorazil a chyběl i pilot Citroënu DS3 R5 Rudy Michelini. Druhý letošní start naopak absolvoval sicilský mladík Andrea Nucita, Ford Fiesta RRC jen vyměnil za R5.

Na úvod Sicilan zajel čtvrtý nejrychlejší čas v diváky obsypané městské zkoušce, která se odehrála už v pátek večer. V sobotu pak Nucita využil slabé formy Scandoly a vyhoupnul se na třetí místo. K tomu ještě přidal jedno dílčí vítězství a na konci dne na třetím místě zaostával o 21,2 sekundy. To ale ještě nebylo to nejlepší, co pilot Fiesty R5 na svém domácím ostrově předvedl. Nejprve se po odstoupení jednoho z dvou lídrů soutěže dostal na druhé místo a po vítězství v posledních třech zkouškách se mohl radovat z etapového triumfu. K absolutnímu vítězství Nucitovi navíc nechybělo mnoho, konkrétně 9 sekund. I přes loňskou pauzu mu zůstala slibná forma a nezbývá než doufat, že letos nezůstane jen u těchto dvou startů.

Úvodní diváckou zkoušku zvládnul nejrychleji další pilot Fiesty R5, Basso. Andreucci za ním ale zaostal o pouhou desetinku a už po první sobotní zkoušce se vyšplhal do čela. Basso následně zajel nejrychleji v RZ 3 a po té následující už se vrátil zpátky na první příčku. Dramatický souboj obou borců ale pokračoval a po šestém testu se vrátil zpátky do popředí Andreucci. Před závěrečnou zkouškou, kterou byl druhý průjezd diváckým úsekem, za ním Basso zaostával o tři desetiny. Na zmoklou trať chytře zvolil lepší obutí, soupeři s Peugeotem nadělil čtyři vteřinky a radoval se z první letošní vyhrané etapy. Jelikož i po ránu byla trať dost vlhká, Bassovi nikterak neuškodila nutnost nazout sobotní večerní obutí i na první sekci závěrečného dne. V první zkoušce tak zajel o sekundu rychleji než Andreucci, ale moc mu nepomohlo zrušení RZ 11 kvůli problémům s rádiovým spojením. V dvanáctém testu už se jelo po suchém asfaltu a Basso se propadnul na druhé místo. To ale byla jeho nejmenší starost, horší bylo, že pro poruchu transmisí musel odstoupit. Z toho nejvíce těžil Scandola, když získal v druhé sicilské etapě body za třetí místo a v průběžném pořadí se za svého soupeře dotáhnul na těsnou vzdálenost. Během soutěže ale předvedl matný výkon ne nepodobný tomu z úvodní Rally Il Ciocco. Každopádně pro desátý sicilský triumf si do cíle dojel Andreucci a znovu navýšil náskok v šampionátu.

Výsledky této soutěže italského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Andreucci 47,75, 2. Basso 31,75, 3. Scandola 31,5, 4. Perico 19,0, 5. Tempestini 18, 6. Baccega 15,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!