Další ročník Campionato Italiano WRC

V Itálii se i letos vedle hlavního mistrovství odjede atraktivní druholigový šampionát určený pro WRC.

V Itálii se i letos vedle hlavního mistrovství odjede atraktivní druholigový šampionát určený především pro tamní početné stádo speciálů WRC. Kalendář i tento rok sestává ze šesti destinací, pouze Rally della Lanterna byla vystřídána podnikem na ostrově Elba. A právě tento čerstvý přírůstek novou sezónu na konci dubna odstartoval. Až v úplném závěru loňské sezóny v podstatě spadnul do klína titul Manuelu Sosellovi. Ten se jej ale očividně obhajovat nechystá, když se ani na jednom z úvodních dvou podniků neukázal. Druhý a třetí nejrychlejší muž loňské sezóny Marcos Signor a Alessandro Bosca vynechali Rally Elba a do hry se zapojili až o uplynulém víkendu při Rally Mille Miglia. V pozici nejlepšího jezdce z loňského pořadí se tak na Elbě objevil Paolo Porro, který i tento rok zůstává věrný Fordu Focus WRC 08. Velký pozor si musel dávat hlavně na předloňského mistra Lucu Pedersoliho, který se na tratě vrací s osvědčeným Citroënem C4 WRC.

S Hyundaiem i20 WRC se na Elbě objevil Corrado Fontana. Úvodní zkoušku i přes defekt dokončil jako druhý nejrychlejší, ale po té druhé musel bohužel předčasně skončit. V druhé etapě se díky Rally 2 vrátil do hry a jeho soupeři mohli být jedině rádi, že byl pilot Hyundaie už mimo hru o vítězství. V druhé etapě totiž Fontana dokázal vyhrát všechny čtyři rychlostní zkoušky. Na uvolněné druhé místo se po RZ 2 vyhoupnul Pedersoli, ale oni on tam moc dlouho nevydržel. Ve třetím testu nechal kvůli defektu skoro minutu a půl a v cíli se musel spokojit až s pátým místem. Naopak výborně se na ostrově Elba prezentoval Salvatore Riolo, když se s Peugeotem 208 T16 R5 procpal mezi speciály WRC na senzační druhou příčku. Pramalou radost z toho měl Tobia Cavallini, který na Sicilana se svým Fordem Fiesta WRC prostě neměl a musel se smířit s bronzem. Porro díky smůle nejbližších soupeřů dokázal už v první zkoušce získané vedení uhájit až do konce a začít tak novou sezónu nejlepším možným způsobem.

Do druhé soutěže mistrovství, Rally Mille Miglia vstoupil nejlepším možným způsobem Pedersoli a po vítězství v úvodních dvou zkouškách si vytvořil už půlminutový náskok na Cavalliniho. Pilot Fiesty WRC na lídra soutěže neměl ani v následujících testech a nakonec si nedokázal ani udržet druhé místo a znovu se musel smířit s bronzem. V závěru soutěže po zrušené RZ 4, kterou zasáhla obrovská bouřka s lijákem a krupobitím, se do pořádného laufu dostal Fontana. Po třetí zkoušce pilot Hyundaie na třetím místě zaostával už o třičtvrtě minuty, ale pak senzačně vyhrál obě závěrečné zkoušky. Jeho časy byly natolik výborné, že jej nejen posunuly na druhé místo, ale nechybělo mnoho ani k vítězství. Fontanovi k prvnímu místu chybělo nicotných pět sekund. Pedersoli tedy své první letošní vítězství uhájil s odřenýma ušima, ale každopádně se díky tomu vyhoupnul do čela průběžného pořadí. Do hry se při Rally Mille Miglia zapojil Bosca a s Fordem Fiesta R5 obsadil pozici nejlepšího jezdce bez WRC, celkově šlo o místo čtvrté. Druhý navrátilec Signor doplatil na obří tříapůlminutovou ztrátu z první zkoušky a skončil až třináctý.

Výsledky soutěží Campionato Italiano WRC

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!