Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
20. 5. 2016 19:51 − 3990× − 2

Kris Meeke po pátku vede v Portugalsku

Po dvou zámořských podnicích se kolotoč MS stěhuje zpět do Evropy a na portugalské šotolině vede Kris Meeke.

Po dvou podnicích za mořem na americkém kontinentu se světový šampionát v rally vrátil zpět do Evropy, kde pátým dílem pokračuje při Rally Portugal. Soutěž je druhým rokem v nové domovině v Matosinhos na severu země a pro dnešek (včetně čtvrteční večerní úvodní speciálky) bylo na programu devět měřených testů s celkovou kilometráží 135 ostrých kilometrů. Dění se odehrálo na třech klasických testech a večer se pak posádky dvakrát vydaly kroužit na kratičkou superspeciálku do Porta.

Pokud se krátce podíváme na dnešní zkoušky, tak úvodní Ponte de Lima nabídka šotolinu s krátkými spojovacími úseky na asfaltu a jejích 27 širokých, ale zatáčkovitých km ji dělá nejdelší RZ dne. Následuje nejkratší Caminha, která se jede v otevřené krajině a nabízí kromě výhledů na Atlantik několik poměrně dlouhých rovinek. Třetí do party je pak Viana do Castelo, která je nejrychlejší a nabízí hodně šotoliny, kterou musejí první posádky umetat.


Foto: Red Bull Content Pool

Včera večer začal nejlépe Ogier, který na superspeciálce zvítězil a porazil o deset desetin druhého Neuvilla. Toho na provizorním pódiu doplnil Sordo s další i20 WRC, následovali Francouzovi značkoví kolegové Mikkelsen a Latvala. WRC2 rozjely nejlépe Fabie R5 v pořadí Tidemand, Kopecký Suninen. Na klasických testech dnes dopoledne však začal úřadovat Meeke, který těžil z výhodné startovní pozice a po dvou nejrychlejších časech a jednom druhém byl v polovině dne ve vedení s náskokem 11 sekund na druhého Ogiera, který v poslední RZ ztratil pět sekund na vítěze, což však bylo méně, než odhadoval ve stopce: "Mohu tady snadno ztratit 15 vteřin, je tam hodně volné šotoliny. Ale jel jsem nejlépe, jak to jen šlo." Třetí pak byl Sordo, Latvala s Tanakem se se shodným časem dělili o čtvrtou příčku a o tu svorně připravili Paddona, který měl problémy s diferenciálem svého vozu.

Ve WRC2 velmi rychle skončily veškeré naděje na další dobrý výsledek u Suninena, který poškodil kolo krátce po startu a dnes musel skončit. To však nijak netrápilo továrního jezdce Škody Tidemanda, který zajel tři nejrychlejší časy a byl ve vedení s náskokem lehce přes půl minuty na druhého dobře jedoucího Fuchse. Tři sekundy pak na jihoameričana ztrácel Evans, šest vteřin nazpět byl Kopecký a pátý Gilbert pak byl nejrychlejším reprezentantem francouzských vozů R5, když jede s DS3.


Foto: Red Bull Content Pool

Pořádně horko bylo na RZ5, protože Paddon trefil břeh, který jeho i20 WRC poslal mimo cestu a od vozu se posléze vznítil okolní porost a vítěz Argentinské rally v soutěži skončil, protože jeho vůz lehl popelem. Nechybělo navíc mnoho a dané místo mohlo mít dvě oběti, protože v totožném místě havaroval i Tanak, který naštěstí dokázal udržet oheň mimo svou Fiestu WRC a bude tak moci uvažovat nad pokračováním v rally2, avšak jak se večer ozvalo z týmu, pokračování se konat nebude. Test tak projelo pouze několik posádek, ale nejlepší čas dostal přidělen poněkud kuriózně Meeke, jenž už zkouškou projet nestihl. Avšak původně mu byl přidělen čas asi o čtyřicet sekund horší, současný (k době psaní článku v 20:10) dostal až posléze.

Jelikož s výjimkou přidělené RZ5 vyhrál Severní Ir i ve zbývajících klasických testech, měl před dvojicí superspeciálek slušný náskok 35 sekund na druhého Ogiera. Meeke proto nemohl být s dosavadním průběhem soutěže nespokojený: "Užívám si to. Na poslední zkoušce asi ztratíme, protože na ni nemám měkké pneu. Stále jsou nějaké pochybnosti o přidělování časů na RZ5. To nechávám na týmu, aby to vyřešil." O něco méně spokojený byl druhý Francouz, který opět žehral na ztráty zapříčiněné čištěním trati a před Sorda se dostal až po RZ7. Čtvrtý byl Mikkelsen, který se na bramborovou příčku dostal po RZ5 a podobně na tom byl i pátý Neuville.


Foto: Red Bull Content Pool

Odpoledne se ve WRC2 o nejrychlejší časy na klasických testech podělila dvojice Tidemand a Fuchs, protože RZ5 dostalo celé pole přiděleno shodný čas. V RZ6 byl Švéd rychlejší Peruánce o jednu desetinu a když Fuchs naopak RZ7 zvládl o pět sekund rychlej než Tidemand, dělilo duo na čele před dvěma posledníma RZ přesně půl minuty. Třetí Evans pak zaostával o deset sekund, čtvrté místo na úkor Kopeckého vybojoval Gilbert, protože českého jezdce postihly dva defekty a vzhledem k tomu, že měl ve voze jen jednu rezervu, musel pro dnešek skončit. Pátý pak byl Ptaszek s další Fabií R5.

Závěrečné superspeciálky vyšly nejlépe Neuvillovi, který na obou zajel nejlepší čas, ale to nic neměnilo na situaci na čele, protože vedoucí Meeke secei lehce ztratil díky avizovaným pneumatikám, ale i tak jej po dnešku od Ogiera dělí půlminuta. Pět sekund má pak k dobru francouzský jezdec na třetího Sorda, čtvrtý Mikkelsen ztrácí na nejrychlejší Hyundai čtvrtminutu, pátý je Neuville, šestý jede Lefebvre. Sedmý Ostberg ztrácí 12 sekund, ještě menší manko má pak sedmý Camilli, jemuž na týmového kolegu chybí 37 desetin. Elitní desítku pak uzavírají devátý Latvala a desátý Tidemand, jenž logicky vede ve WRC2. Za ním pak nadále následuje Fuchs a za Peruáncem je se ztrátou 17 sekund třetí Evans.


Foto: Red Bull Content Pool

Rally Portugal – po RZ9
1.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC1:28:53,3
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+31,9
3.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+37,3
4.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+52,3
5.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+1:12,2
6.Lefebvre Stéphane – Moreau GabinCitroën DS3 WRC+1:33,5
7.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+1:46,0
8.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+1:49,7
9.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+3:50,9
10.Tidemand Pontus – Andersson JonasŠkoda Fabia R5+3:52,0

Kompletní výsledky a online zpravodajství z Portugalské rally naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
20. 5. 2016 21:11
0 0
smajlíksmajlík
21. 5. 2016 01:31
0 0
No trochu mi prijde lito, zes tak trochu zapomnel na Martina Prokopa
Sice nejede idealne, ale preci jen mezi Tidemandem a Fuchsem je jeste nekdo...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!