Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 5. 2016 18:51 − 3958× − 0

V Portugalsku je nadále ve vedení Kris Meeke

Ani druhá etapa nezměnila nic na tom, že Portugalskou rally vede dvojice Kris Meeke – Paul Nagle.

Druhou etapou dnes pokračovala Portugalská rally a ač se oproti včerejšku jelo jen šest zkoušek, byl dnešní den nejdelším ze tří etap pátého podniku mistrovství světa. Dnes se začínalo na nejkratší zkoušce Baião, která byla takovým Dr. Jekyllem a Mr. Hydem, jelikož první polovina byla rychlejšího charakteru mezi vysokými břehy zatímco ta druhá byla pomalejší a zatáčkovitější. Druhá dnešní RZ Marão pak k délce první RZ přidala osm kilometrů a měřila 26 km nabídla nejprve stoupání až do 1222 m.n.m s následným dlouhým sjezdem. Posledním dnešním úsekem byla Amarante, zároveň šlo o nejdelší test soutěže se 37 kilometry, který nabídl hladký povrch s jemnou šotolinou na povrchu.

Po včerejšku byl ve vedení Portugalské rally Meeke a čekalo se, jak bude dnes pokračovat. A na včerejšek navázal víc než dobře, když vyhrál všechny tři zkoušky dopolední sekce a zdvojnásobil svůj náskok na druhého Ogiera. Druhý Francouz pak dnes dokázal polehoučku ujíždět Sordovi, avšak na Španěla se rychle přibližoval Mikkelsen a v RZ12 jej o třetí příčku připravil. Nor tak v polovině dne držel bronzový post se ztrátou 12 sekund na Ogiera, čtvrtý Sordo pak na Mikkelsena ztrácel pět sekund. Poté, co v RZ11 kvůli nedostatku paliva odstoupil Neuville, posunul se na páté místo Camilli, který na něm setrval až do servisní přestávky.

Dopoledne přineslo ve WRC2 mnohem rozmanitější jména vítězů zkoušek než absolutní klasifikace, protože po jednom nejlepším času postupně přidali Suninen, Evans a Tidemand. Protože pro mladého Welšana se stala osudnou RZ12, kde okoulel svou Fiestu R5, zůstal za vedoucím Tidemandem v pohodě druhý Fuchs, který přišel o nejbližšího soupeře a na třetího Aasena měl více jak dvě minuty. Další obětí dvanáctého testu byl Bergkvist, jehož nejprve postihnul defekt, aby následně havaroval a než se vrátil na cestu, tak ztratil mnoho času. To znamenalo, že pod pódiem byl čtvrtý Campos a za velezkušeným Portugalcem jel na pátém místě mladý de Mevius.

Ve druhých průjezdech začaly úřadovat Volkswageny, když RZ13 zvládli nejlépe v pořadí Mikkelsen, Latvala, Ogier a v RZ14 se pak mezi trio dokázal třetím časem vměstnat pouze Sordo. Poslední dnešní test pak opět připadl kompletně Volkswagenům, tentokrát v pořadí Ogier, Mikkelsen a Latvala. Jelikož vedoucí Meeke ve druhých průjezdech nenašel recept na německé vozy, znamenalo to, že přišel o čtvrtinu svého náskoku a zítra bude na 67 kilometrech bránit svých 45 sekund na druhého Ogiera. Ale Ogiera by mohl lehce znervózňovat Mikkelsen, který na něj ztrácí tři sekundy.

Pod stupni vítězů se po dnešku ocitl Sordo, který na Mikkelsena ztrácí lehce přes půlminutu, další minutu a tři čtvrtě nazpět je pátý Camilli, který profituje z problémů týmového kolegy Ostberga a je nejvýše postaveným zástupcem M-Sportu. Šestý Latvala pak na Francouze ztrácí minutu, sedmý je již vzpomínaný Ostberg, na osmé místo se dnes dokázal prokousat jediný český zástupce v nejvyšší lize Prokop, ale za ním již následují erpětky v pořadí devátý Tidemand a desátý Fuchs.

Jestliže se po polovině soboty zdálo, že Tidemand bude mít pohodový náskok a pojede si v klidu pro body za vítězství, defekt na RZ14 jeho plány zhatil a po ztrátě minuty a půl na Fuchse se propadl na druhou příčku ve WRC2. Hned na dalším testu to, ale Peruánci vrátil i s úroky a zvládl na něj najet půlminutu, která po dnešku duo na čele WRC2 v Portugalské rally dělí. Třetí místo si odpoledne udržel Aasen, který však na Fuchse ztrácí více jak dvě minuty, čtvrtému Camposovi na Nora schází 17 sekund a pátý de Mevius má naopak více jak minutu a čtvrt ztráty na Portugalce.

Rally Portugal – po RZ15
1.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC3:16:11,4
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+45,3
3.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+48,4
4.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+1:20,0
5.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+3:04,2
6.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+4:07,8
7.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+6:32,8
8.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+8:11,8
9.Tidemand Pontus – Andersson JonasŠkoda Fabia R5+9:54,2
10.Fuchs Nicolás – Mussano FernandoŠkoda Fabia R5+10:26,2

Kompletní výsledky a online zpravodajství z Portugalské rally naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!