Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 5. 2016 13:15 − 6441× − 5

Kris Meeke vítězí v Portugalské rally

Dvojice Kris Meeke – Paul Nagle sedlající Citroen DS3 WRC si v Portugalsku dojela pro vítězství.

Třetí etapou dnes pokračovala Portugalská rally a na programu byla pouze čtveřice zkoušek, které daly dohromady 67 ostrých kilometrů. Delším z dnešních dvou úseků byl ten se jménem Vieira do Minho, které oproti loňské verzi obsahovala nových 1400 metrů v závěrečné pasáži do cíle. Nabízí mix všeho, ať už jde o povrch, kde písek střídá hlína nebo o charakter, kdy široké úseky střídají zúžení. Druhý dnešní úsek je Fafe, který asi není fanouškovi motorsportu příliš přibližovat, všichni si vybaví legendární skok, kde se ukáže, nakolik do toho posádky jdou a kolik jsou ochotné riskovat, což platí zejména při PowerStage, když skok je kousek před cílem.


Foto: Red Bull Content Pool

První dva testy dnes měly stejné složení nejrychlejších jezdců, když se za sebou seřadili Mikkelsen, Ogier a Meeke, což hned po první dnešní zkoušce znamenalo, že se měnilo jméno Meekova pronásledovatele, protože Mikkelsen připravil Ogiera o druhou příčku a na Severního Ira měl ztrácu 35 sekund. Třetí Francouz pak za Norem zaostával o osm sekund, avšak je nutno zmínit, že na změně pořadí měl hlavní roli Ogierův defekt na RZ16. Čtvrtý, s téměř minutovou ztrátou, pak jel Sordo, nadále pátý byl Camilli.

Ve WRC2 přenechal v prvních dvou testech nejlepší časy vedoucí Tidemand svým pronásledovatelům, když jeden zaznamenal Suninen a druhý pak Evans. Pro dění na čele však bylo hlavní, že vedoucí Švéd dokázal zdvojnásobit svůj náskok na druhého Fuchse na minutu a úspěšné tažení Fabii R5 soutěží pak vylepšil posunem na třetí místo Pedder. Australan si na první dnešní poradil s Aasenem, na něhož najel osm sekund, pátý pak byl domácí Campos.


Foto: Red Bull Content Pool

Ve druhých průjezdech na to šlápl Ogier, který vyhrál jak RZ18, tak PowerStage, tedy RZ19, avšak na to, aby eliminoval manko na Mikkelsena mu to nestačilo. Konečné pořadí Portugalské rally tedy bylo následující. Z druhého absolutního vítězství v kariéře se raduje Meeke, který byl na PS čtvrtý nejrychlejší za triem Volkswagenu, ale v celkovém účtování to pro něj i tak znamenalo prvenství s náskokem necelé půlminuty na Mikkelsena. Ten měl necelých pět sekund na třetího Ogiera, minutu nazpět následoval Sordo a pátou příčkou si svůj zatím nejlepší výsledek v kariéře připsal Camilli, který má v posledních podnicích vzestupnou tendenci výkonů.

Druhou polovinu TOP 10 otevřel Latvala, kterému na francouzského reprezentanta M-Sportu chybělo 53 desetin a Fin tak jen mohl litovat své deseti sekundové penalizace. Sedmý dokončil v Portugalsku Ostberg, osmý se ztrátou tří a půl minut na Nora dokončil Prokop, který se v MS letos ukázal teprve podruhé. Za českým jezdcem pak již byli nejlepší jezdci WRC2, devátý dojel Tidemand a desítku uzavřel Fuchs.


Foto: Red Bull Content Pool

Rally Portugal – pořadí v cíli
1.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC3:59:01,0
2.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+29,7
3.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+34,5
4.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+1:37,1
5.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+4:01,6
6.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+4:06,9
7.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+6:53,6
8.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+10:24,1
9.Tidemand Pontus – Andersson JonasŠkoda Fabia R5
10.Fuchs Nicolás – Mussano FernandoŠkoda Fabia R5

Kompletní výsledky a online zpravodajství z Portugalské rally naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 5
22. 5. 2016 15:08
0 0
Meeke dobrý, ale že v neděli Mikeš vydrtí Ogiera? V neděli, kdy Ogier nečistil a tím pádem měl být podle všech buzek ten nejrychlejší? A ono to zase nějak nevyšlo? To čumim teda smajlíksmajlík smajlíksmajlík
22. 5. 2016 15:34
0 0
Ty fotky to sou snad nejaky RC modely,ne??? Jinak Meeke smajlík
22. 5. 2016 23:44
0 0
Původně napsal Jerryk
Ty fotky to sou snad nejaky RC modely,ne??? Jinak Meeke

vypadá to dost uměle, kde jste to sehnali?
23. 5. 2016 07:17
0 0
Co jsem koukal na sestřihy, tak bych si dovolil říci, že v Portugalsku u havárie Paddona hodně zaspali pořadatelé. Bez pochyb tam měl bejt někdo, kdo by další auta zpomalil, a nemusel se tam tak vysekat Otí, a nemusel tam Jarimu "odejít" posilovač. Vůbec nechci pak domýšlet, co by se stalo, kdyby ten kamen třeba Jariho, nebo i Madse vykopl mezi lidi hasící obě auta...smajlíksmajlík
23. 5. 2016 09:29 Upraveno 09:34
0 0
Karhanek, fota jsou ozdrojované a je to z Red Bull Content Poolu
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!