25. 5. 2016 22:38 − 1737× − 0

ISEUM Szombathely Rallye – komentář

Maďarský šampionát po dvou asfaltových podnicích o víkendu pokračoval první letošní šotolinou.

Maďarský šampionát po dvou asfaltových podnicích o víkendu pokračoval první letošní šotolinou. Do Szombathely se maďarské mistrovství vloni vrátilo po dvouleté pauze a z vítězství se tehdy radoval Norbert Herczig. Pozdější mistr přesedlal ze Škody Fabia Super 2000 na verzi R5 a ovládnul oba úvodní podniky letošního roku. Není divu, že se na start první šotolinové rally postavil jako největší favorit na vítězství. Miklos Kazár se této soutěže vloni účastnil za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX R4 a skončil druhý. Letos s Fordem Fiesta R5 nemohl pomýšlet na nic jiného než minimálně zopakování loňského vítězství. Přetěžký úkol dopravit přes všechny nástrahy náročné šotolinové tratě až do cíle problematický Peugeot 208 T16 R5 čekal na Jánose Tótha.

Někdejší vícenásobný mistr Maďarska začal slabým sedmým místem. V druhém testu chyboval, sklouznul mimo trať a nechal si zhasnout motor. Ze sedmého místa se tak propadnul až na třinácté a v závěru první etapy ještě ztratil další čas kvůli problémům s ventilem turba. Druhý den už na tom byl Tóth lépe a postupně se propracoval až na páté místo. Bohužel v závěrečné zkoušce nedokázal pilot Peugeotu odolat tlaku ze strany dvou jezdců Mitsubishi Lancer EVO IX R4 Ádáma Velenczeie a Ference Vinczeho a bral body pouze za slabou sedmou příčku. Vůbec žádné body si domů neodvezl Kazár, když v neděli ráno skončil mimo trať. Stejně dopadnul i Attila Rongits, který své Mitsubishi rovněž zaparkoval mimo trať. Csaba Spitzmüller s dalším Lancerem se také stal obětí první nedělní zkoušky, ale se skoro čtvrthodinovou ztrátou mohl na rozdíl od svých soupeřů pokračovat.

Na prvním testu o den dříve se z nejrychlejšího času radoval Herczig. V RZ 2 ovšem pilot Škody chyboval a propadnul se na šesté místo. Ještě před koncem první etapy se posunul nahoru na druhé místo. Vedení ukořistil po druhém testu András Hadik za volantem Fordu Fiesta R5 a po vyhrané třetí a čtvrté zkoušce si na čele vytvořil náskok 17,4 sekundy. V neděli ovšem Hadik už nedokázal porážet nebo alespoň držet krok s Herczigem a po RZ 9 se pořadí na čele prohodilo. Pilot Fabie R5 nakonec zvítězil ve všech zkouškách druhé etapy a i v třetí letošní rally si připsal vítězství.

Výsledky soutěže maďarského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Herczig 83, 2. Vincze 43, 3. Hadik 40, 4. Balogh 38, 5. Kazár 34, 6. Tóth 32

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!