Zahajovací podnik juniorů vyhrál Tempestini

Po čtvrtečním slavnostním startu ve velkolepém Castelo de Guimaraes a Lousada superspeciálkou, začala rally v pátek ráno.

Zahajovací kolo Junior FIA WRC se jelo jako součást Rally Portugalsko, a o vítězství si to rozdali v těsném souboji Simone Tempestini a Martin Koči, kteří měli v závěsu Terryho Folba. Ital si pak prvenství zajistil až v posledních rychlostních zkouškách.

Po čtvrtečním slavnostním startu ve velkolepém Castelo de Guimaraes a Lousada superspeciálkou, začala rally v pátek ráno. Na RZ 2 zpomalila série defektů pneumatik Ole Christiana Veibyho, a tak do vedení šli po RZ 1 Al Mutawaa a Romain Martel. Předčasně skončil Lukasz Pieniazek, když se jeho auto převrátilo. Simone Tempestini se ujal vedení po dvou vyhraných rychlostních zkouškách před Martinem Kočim, Terry Folbem, Frédericem Hauswaldem a Vincentem Dubertem. Problémy s řízením měl na RZ 3 Andrea Crugnola, čímž přišel o možnost bojovat o vítězství. Při druhých průjezdech zaútočil Ole Christian Veiby, když zajel dva nejrychlejší časy. Nor využil problémů Hauswalda (porucha zavěšení na RZ 7) a Duberta (dvě píchnutí pneumatik) a posunul se na čtvrté místo. Na následující rychlostní zkoušce Porto mířil vedoucí Tempestini do servisu s náskokem 17,1 sekundy na Kočiho a 38,3 sekundy na Folba.

Drama pokračovalo hned při sobotní zahajovací rychlostní zkoušce. Simone Tempestini musel přenechat vedení Martinovi Kocimu, když ho zpomalila netěsnost brzdové hadičky. Ital ale problém opravil na silniční sekci. Pak ještě ztratil dalších 40 sekund za pozdní příjezd do kontroly na dalším testu. Mezitím vypadli ještě Mohamed Al Mutawaa a Thilo Himmle.

Simone Tempestini nechal problémy za zády a vyhrál další čtyři rychlostní zkoušky po sobě a den končil s náskokem 30,8 sekundy na Kociho. Terry Folb jel vyrovnaně po celou etapu, což mu vyneslo jen minutovou ztrátu na první místo. Po dvou píchnutích a problémech s převodovkou vypadl Veiby a odstupy se zvětšily – čtvrtý průběžně Dubert už ztrácel téměř deset minut! Vítěz Citroën Racing Trophy France neměl svůj den, protože v mlze na RZ 14 ztratil tři minuty.

I přes řadu karambolů kvůli zhoršujícím se tratím se na start poslední, nedělní etapy postavilo všech jedenáct DS3 R3-Max s cílem bojovat na závěrčných čtyřech rychlostních zkouškách. Na zahajovacím testu ztratil Martin Koci velký díl ze svého náskoku, protože zničil přední tlumič. Simone Tempestini se tudíž dostal znovu do čela na RZ 17 a už ho nepustil. Koci pak musel dokonce bránit i druhou pozici před Folbem, který před poslední rychlostní zkouškou ztrácel jen 18 sekund. Francouz vyhrál, ale český pilot dojel o pouhých 10,2 sekundy za ním na druhém místě. Hned za první trojkou finišovali Vincent Dubert, Ole Christian Veiby, Fréderic Hauswald, Romain Martel, Mohamed Al Mutawaa, Andrea Crugnola a Lukasz Pieniazek. Pouze Thilo Himmel neviděl cíl, protože zničil převodovku.

Simone Tempestini: „Bylo to těžké pro každého z nás. Podmínky byly obtížné pro auta i posádky. Věděli jsme, co nás čeká už před startem, tak jsme se snažili šetřit auto. Byl jsem si jistý, že máme správné noty, což nám hodně pomohlo. Musím přiznat, že byly situace, po kterých by celá rally nedopadla zrovna dobře, zvláště v sobotu, když nám vytekly brzdy. Nesmířili jsme se s tím a vedli jsme si velmi dobře. Splnili jsme svůj cíl pro tento víkend a perfektním stylem jsme zahájili sezonu.“

QUENTIN GILBERT neměl dost štěstí

Šestou rally programu WRC2 zahájil mistr světa FIA Junior WRC z loňska Quentin Gilbert s touhou zopakovat loňské vítězství. Ve svém DS3 R5 ve stáji DG Sport měl dobrý start a první etapu končil na čtvrté pozici s minutovou ztrátou na vedoucího jezdce. Francouz se pak zařadil mezi řadu pilotů, kteří doplatili na záludnou RZ 10 Baiao. Špatná rychlostní poznámka byla příčinou jeho vypadnutí pro první den. Zpátky do hry se vrátil až druhý den a snažil se aspoň nasbírat maximum možných zkušeností. Nicméně vypadl podruhé na RZ 17 kvůli loužím po skoku Fafe.

Další vozy DS3 R5 ve WRC2 jeli Yoann Bonato, který skončil na sedmém místě, zatímco Emil Bergkvist po problémech s převodovkou soutěž nedokončil.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!