3. 6. 2016 07:20 − 2410× − 0

Poláci vyrazili na šotolinu

První souboje o čas začaly ještě před samotným ostrým startem soutěže v okolí Gdańsku.

Úvodní soutěž polského mistrovství se odehrála v půlce dubna na asfaltových úsecích v okolí města Swidnica a z vítězství se tam radoval Grzegorz Grzyb před Jakubem Brzezińskim. Oba dva žhaví adepti na letošní domácí titul využili havárie úřadujícího šampióna Lukasze Habaje a v průběžném pořadí mu hned na začátku roku pořádně odskočili. Na bronzový stupínek vystoupal s už více než dvouminutovou ztrátou Jaroslaw Koltun. Všichni zmiňovaní jezdci pilotují Fordy Fiesta R5, takže ani letos se na polském „Fiesta Cupu“ nic zásadního nemění. Na startu druhého podniku už k malému rozředění Fordů v přední skupině jezdců přeci jen došlo. Filip Nivette dal Fiestě R5, která jej v Rajdu Swidnicki zradila, vale a na šotolinovou soutěž přednost dostala Škoda Fabia R5.

První souboje o čas začaly ještě před samotným ostrým startem soutěže. Lídr mistrovství Grzyb totiž při testování havaroval a jeho mechanici měli plné ruce práce, aby poškozené Fiestě R5 navrátili její původní tvář. V první etapě ale Grzyb čistil trať a ještě měl problémy se stabilizátorem, takže jeho maximem byl boj o třetí příčku, kterou na jednu chvíli i ukořistil. Na konci dne mu ale znovu patřilo čtvrté místo. Jelikož se Rajd Gdańsk odehrává na šotolině, do bojů se zapojili i jezdci tamního šotolinového poháru. Zbigniew Staniszewski tak po třech letech zavítal do hlavního polského mistrovství a v první zkoušce všem rivalům ujel. Vedení si udržel i po druhém testu, ale v tom třetím musel svůj Ford Fiesta R5 s poškozenou poloosou odstavit.

Do vedení se ve třetím testu dostal Brzeziński s náskokem šesti sekund na Koltuna. V dalších dvou zkouškách zajeli oba jezdci Fordů podobné časy a před poslední sobotní jejich vzájemný rozestup činil 10,5 sekundy. Lídr soutěže se ale v závěrečných kilometrech dostal do velkých potíží, když musel jet s poškozeným tlumičem. Na konci dne tak Brzeziński ztratil skoro dvě minuty a propadnul se až na sedmé místo. Druhý den pak zakončil předčasně havárií. Vítězem první etapy se nakonec stal Koltun s náskokem 19,3 sekundy na Habaje, který na gdaňských šotolinách zažil dost nevýrazný den. Zato dosti výraznou etapou plnou výstupů a pádů zažil Nivette. V první zkoušce ztratil dvacet sekund, když mu zhasnul motor, druhou vyhrál, třetí a čtvrtou končil na defektu a závěrečné dvě znovu opanoval. Na konci dne tak pilot Fabie R5 držel s odstupem 24,4 sekundy třetí příčku.

Nedělní porci šedesáti ostrých kilometrů zahájil Nivette útokem na nejrychlejší dvojici soutěže. Habaj si stěžoval na kluzkou trať, na které se moc netrefoval do stopy, a propadnul se na třetí místo. Když v následujícím testu pilot Fabie chyboval, atakoval plot u trati a nechal si zhasnout motor, na druhé místo se vrátil Habaj. Vedoucí Koltun zajel v obou testech pomaleji než tito dva borci a jeho náskok se smrsknul už na pouhých 8,7 sekundy. Po servisní přestávce Koltun svůj náskok nepatrně navýšil. Hlavní podíl na tom měli jeho soupeři, kteří se dostali do menších potíží. Habaj špatně zvolil gumy a propadnul se za Nivetta, který se v testu přetočil a skončil na poli. Úřadující šampión doplácel na špatné obutí i ve zbylých dvou zkouškách a na třetí příčce už zůstal. Jistě ho ale mohl těšit fakt, že Grzyb do cíle dorazil až za ním na čtvrtém místě. Nivette v předposledním testu zahájil drtivý finiš a dotáhnul se na rozdíl nicotných 2,7 vteřiny za lídra. O vítězi letošního ročníku Rajdu Gdańsk tak musela rozhodnout až kratičká závěrečná Power Stage. Koltun tam zajel až pátý čas a v úplném závěru přišel o vítězství. Své první vítězství v polském mistrovství tak získal při debutu za volantem Fabie R5 Nivette, rozhodlo o něm pouhopouhých 1,1 sekundy.

Výsledky této soutěže polského mistrovství

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!