Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
2. 6. 2016 23:10 − 3918× − 0

Po polovině první etapy vede Kajetanowicz

Rallye Acores je dalším dílem mistrovství Evropy a po prvních čtyřech testech vede Kajetan Kajetanowicz.

Polovinou první etapy dnes začala Azorská rally, čtvrtý podnik mistrovství Evropy a současně druhá šotolina. Dnes byla na programu pouhá čtveřice rychlostních testů z nichž byl s 13,47 km nejdelším ten se jménem Vila Franca São Brás. Ta ve svém průběhu nabídla úvodní část po zemědělských cestách, které po krátké asfaltové spojovačce vystřídaly další šotolinové cesty, tentokrát ale v soukromém lese. Kromě trojice klasických testů pak dnešek uzavřela superspeciálka Grupo Marques, která je světoznámou díky svému prostředí, jelikož se odehrává v lomu a nabízí tedy neotřelé záběry.

Vítěz kvalifikační zkoušky Lukynuk nezačal na první rychlostní zkoušce pravou nohou, protože bokem své Fiesty docela tvrdě atakoval břeh na okraji cesty a se ztrátou necelých 14 sekund začínal jako 18. v celkovém pořadí. Nejrychlejším byl naopak Kajetanowicz, který však najel pouhé dvě desetiny na domácího matadora Mouru, který sedlal totožnou techniku jako Polák. Třetí pak byl Sirmacis a čtvrtý další z domácích – Peres. Druhá zkouška dne přinesla změnu na čele, když se na první místo dostal Moura a před Kajetanowicze se vlezl i Sirmacis. Čtvrtý byla nadále Peres, na páté místo se již dostal Botka, Lukynuk se posunul na místo deváté.


Foto: Twitter FIA ERC

Ve třetí RZ si o průběžné vedení opět řekl Kajetanowicz, který sice nevyhrál nejdelší páteční test, ale pořád najel 11 a více sekund na své nejbližší pronásledovatele, což jej tedy poslalo opět do čela. Druhý byl Moura, třetí Sirmacis na domácího jezdce snížil ztrátu 17 desetin a díky výhře v RZ byl zpět ve hře Lukynuk, jenž by rázem čtvrtý. Na páté místo se posunul Tlusťák. Posledním pátečním testem byla speciálka v lomu a s tou si nejlépe poradil Sirmacis. Na vedoucího Kajetanowicze to nestačilo, ale mladý Lotyš se dostal na druhé místo a na první místo mu scházela jedna sekunda. Třetí je po dnešku Lukyanuk, který na Sirmacise ztrácí 27 desetin.

Na čtvrté místo se propadl Moura, kterého však mohl drobně chlácholit fakt, že zatímco první čtveřice jela v deseti sekundách, pátý Botka již ztrácel 24 sekund. Maďar se v dnešní poslední RZ dostal před Tlusťáka, který tedy držel šestou příčku, jenže pouhé dvě desetiny nazpět číhal Peres. Ten byl lídrem silné smečky Portugalských jezdců, protože počínaje sedmým místem byla tato národnost zastoupena až do patnácté příčky s jedinou výjimkou 12. Orsáka. Za Peresem jel na osmém místě Meireles, devátý byl Barros a desítku uzavíral Rego, který letos na Azory přezbrojil na Fiestu R5.


Foto: Twitter FIA ERC

Na Azorech pokračuje druhým dílem juniorské ERC a po pátku lze říct, že vše je ve starých kolejích, když na čele jedou Adamy R2. Avšak po dva testy jim dokázal odolával Gago s P208 R2, jenže po RZ3 se před něj dostal Gribel a RZ4 znamenala, že Gaga odsunul na třetí příčku Ingram. Rozestupy této trojice jsou však docela malé (třetí má na prvního manko 7,5 sekundy) a zítra tedy budou boje jistě pokračovat. Čtvrté místo si hlídá Rokland, který po irské havárii přezbrojil na Fiestu R2T, pátý jede Tannert. Náš zástupce Brož se učí na šotolině a drží desáté místo.

Rallye Acores – po RZ4
1.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R522:30,8
2.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R5+1,0
3.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyFord Fiesta R5+3,7
4.Moura Ricardo – Costa AntónioFord Fiesta R5+10,5
5.Botka Dávid – Szeles PéterCitroën DS3 R5+35,0
6.Tlusťák Antonín – Kučera LadislavŠkoda Fabia R5+35,4
7.Peres Fernando – Silva José PedroFord Fiesta R5+35,6
8.Meireles Pedro – Castro MárioŠkoda Fabia R5+36,0
9.Barros João – Henriques JorgeFord Fiesta R5+37,8
10.Rego Luís Miguel – Magalhães CarlosFord Fiesta R5+44,9

Soutěž můžete jako obvykle sledovat v online zpravodajství na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!