Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 6. 2016 22:10 − 6911× − 4

Seb Loeb chápe Ogierovu frustraci

Sebastien I. se zastal svého nástupce na trůnu světové rally, když vyjádřil pochopení pro jeho kritiku startovacího pořadí.

Jedním z témat, které se jako pověstná červená niť táhne letošní sezónou MS jsou stesky Sébastiena Ogiera na aktuální pravidla o startovním pořadí do jednotlivých etap a Francouzu kritiku tohoto pravila podpořil i Sébastien Loeb, který v průběhu své kariéry, při níž získal devět mistrovských titulů, musel čistit maximálně jednu etapu. Dle Loeba je totiž jakékoliv pravidlo, které zabraňuje vítězit nejrychlejšímu jezdci špatným pro šampionát. "Seb má pravdu. Někteří lidi inklinují k tomu říkat, že by si na to neměl stěžovat, ale v tom, co říká, má pravdu," říká na adresu Ogierovy kritiky startovního pořadí Sébastien Loeb a pokračuje.

"Jde o něco, co jsem v mých aktivních dobách obhajoval a to co chceme, férové pravidlo. Nejlepší jezdec v nejlepším týmu by měl vyhrávat. Je to jako nejlepší sprinter na 100 metrů. Pokud je nejlepší na světě, tak taky nestartuje někde v trávě nebo štěrku okolo dráhy, ale stojí na stejné dráze jako soupeři a pokud je pořád nejlepší, tak neustále vítězí," popisuje Loeb důvody, proč by mělo bát startovní pořadí férovější.

Jak jsme již nakousli v úvodu, Sébastien Loeb také musel čistit trať, ale vždy šlo jen o jednu etapu a to, že nyní musí ten nejlepší takto činit po dvě etapy, to je už příliš. "Chápu, že to pro Ogiera může být frustrující. Čistit trať po dva dny je příliš mnoho. Když to byl jeden den, tak to byl sice boj, ale dalo se to. Dva dny jsou však příliš moc a likviduje to jeho šance na vítězství. Je jisté, že je lepší než ostatní jezdci a pokud tomu tak je, tak je přirozené, že bude vyhrávat," dodává devítinásobný mistr světa.

I vzhledem k neustávající kritice debatovaného pravidla je toto rozebíráno řídícím orgánem sportu a ředitel MS Jarmo Mahonen nevylučuje, že dojde v příštím roce ke změnám: "Procházíme jednotlivé možnosti – od kvalifikace až po to, že by vedoucí jezdec MS jel jako první všechny tři dny. Hodně nad tím přemýšlíme." Nezbývá tedy než čekat a vydržet, jaký finální návrh pravidla o startovním pořadí bude představen a zaveden do praxe.

Komentářů celkem: 4
10. 6. 2016 14:12
0 0
TO ten Mahonen myslí vážně, že první jezdec šampionátu bude jezdit celou rally první? To ho asi Ogier a VW ukamenují...
10. 6. 2016 15:02
0 0
Nejlepší by byl systém kde by všichni skončili první bez ohledu na výkonnost a dělili se spolu o mistrovský titul, to by mohlo přilákat pozornost výrobců a sponzorů.
10. 6. 2016 16:00
0 0
a co takhle letošní WRCa pustit od příštího roku na trať jako první ?
11. 6. 2016 13:11
0 0
Jsou tu jen 2 východiska, buď se bude čistit jen první etapu jak to bývalo, nebo opět kvalda. Těžko bude někdo platit 2-3 ostrý předjezdce...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!