14. 6. 2016 06:50 − 2011× − 2

Prezentace AČR na Legendách byla úspěšná

Třetí ročník unikátní motoristické slavnosti Legendy je úspěšně za námi a návštěvníci si užili opravdu skvělou podívanou.

Třetí ročník unikátní motoristické slavnosti LEGENDY je úspěšně za námi a návštěvníci si užili opravdu skvělou podívanou. Anglický park areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice hostil na svých 64 hektarech bezmála 1200 automobilů a motocyklů. Letošní Legendy byly zaměřeny na britské vozy, světové kabriolety, největší sbírku legendárních vozů Škoda 130 RS a 30 letou účast značky Tatra na vytrvalostní soutěži Rally Dakar. Hvězdou letošního ročníku byl určitě bývalý jezdec F1 Scott Speed. Nejen on, ale také naši přední jezdci se zúčastnili exhibičních jízd, mezi ně patří například Filip Mareš, Jan Černý, Martin Kolomý, Martin Macík, Vojta Štajf, Václav Dunovský a další. Exhibiční jízdy perfektně zajistili členové Auto Moto Klubu Cidlina v AČR.

O prezentaci motorsportu a nábor dětí se postaral právě Autoklub ČR svými projekty, určenými pro děti ve věku od pěti do deseti let. Letošní první kolo Kartingové akademie proběhlo právě na Legendách a byl o ni nevídaný zájem. Motokáry lákaly snad všechny rodiny s dětmi a nejen je. Malí závodníčci v helmách a motokárách lahodili oku také kolemjdoucím. Vedení se ujali dva zkušení motokárový jezdci Jan Midrla a Jirka Semerák a pomocnou ruku přiložil také Adam Kout. Pro děti bylo připraveno veškeré vybavení od motokáry, přes helmy, nákrčníky, kombinézy až po správnou motokárovou obuv. Děti byly nadšené a dokonce se hlásily po skončení kola na kola další. „ Potěšil nás obrovský zájem ze strany rodičů a dětí o motokárový sport. Registraci jsme měli plnou hned ráno. Děti byly opravdu šikovné a byl bych moc rád, kdybychom v průběhu letošního ročníku Kartingové akademie našli alespoň dva šikovné malé jezdce a mohli s nimi dále pracovat na jejich třeba budoucí závodní kariéře,“ hodnotí první kolo Jan Midrla, mistr ČR v kartingu. Další kolo Kartingové akademie proběhne v srpnu během Olympijského parku na Lipně, kde bude jedinou motoristickou disciplínou. „Budeme na Olympijském parku po celou dobu a už teď se moc těšíme. Informace, kdy a kde, se bude akademie konat, pravidelně sdílíme na našem facebookovém profilu Kartingové akademie a tak zájemcům doporučuji sledovat náš profil.“ dodává Jan Midrla.

Bezpochyby dalším úspěšným projektem Autoklubu pro nové talenty byl minulý rok Autoklub Rally Talent, kde se nám zrodili dva noví závodníci, kteří už reprezentují tým Autoklub Peugeot Rally Talent v letošních seriálech. Posádka Filip Mareš a Jan Hloušek úspěšně boduje na MČR v automobilové rally a Václav Černín s Jiřím Strossem bojují v Autoklub Rallysprint sérii. Právě s těmito piloty proběhla v sobotu autogramiáda, ke které se přidali také Adam Kout, Mistr Evropy CIK/FIA Superkart a vítěz European Superkart Series 2015 a Petr Pilát, Mistr Evropy ve Freestyle motokrosu.

Trialová disciplína byla také velkým lákadlem. Malí jezdci z kategorie žáci zde překonávali po celé dva dny paletové překážky a obecenstvo pro ně bylo hodně motivující do jejich dalších tréninků a závodění. K vidění zde byly elektromotocykly pro disciplínu trial, trialové motocykly a potřebné vybavení. Nových talentů není nikdy dost a tak se s touto disciplínou můžete setkat na mnoha sportovních a kulturních akcích, kde si děti pod odborným dohledem mohou motocykly vyzkoušet a seznámit se s tímto sportem. Aktuální informace jsou pro zájemce na webových stránkách www.ceskytrial.cz.

Mini racing – skútr klub v AČR spolu s Motoklubem České Budějovice v AČR juniorské třídy silničních závodních motocyklů, konkrétně kategorie Minimoto, se prezentoval v podání mladých jezdců ve věku pět až dvanáct let, kteří se účastnili velkých exhibičních jízd a bylo se na co koukat! Jezdci reprezentovali Smrž – Academy z Českých Budějovic, kterou finančně podporuje Autoklub ČR. Návštěvníci se dozvěděli informace o tom, jak mohou jejich děti začít se závoděním, prohlédnout si motocykly a pobavit se s mladými závodníky. Konkrétní informace o akademii, závodech, pravidlech a termínech závodů jsou na stránkách www.minigp.cz, www.moto-junior.cz a zajímavé informace o nejlepších juniorských jezdcích najdete na www.junior-racing.cz.

Na výstavní ploše Autoklubu bylo k vidění opravdu hodně. Krásné ženy a silné stroje prezentoval Czech Drag Centrum Klub v AČR. Andrea Bínová, několikanásobná Mistryně ČR ve třídách Junior Dragster a Teenager Dragster, která nyní přestoupila do vyšší třídy National Dragster, zde byla se svým Ducati 749. Česká nejrychlejší dáma na Dragstripu Patricie Baroňová, která pravidelně reprezentuje ČR v německém Hockenheimu ve tříde Super Street Bike svým strojem SUZUKI Hayabusa nalákala nemalé obecenstvo. Nesmíme opomenout také muže v této disciplíně. Ota Knebl se věnoval po celé dva dny nadšeným zájemcům o dragstery a má z čeho čerpat, neboť je několikanásobným mistrem ČR ve tříde Competition Dragster a úspěšným reprezentantem ve třídě nitromethanových speciálů na ME Top Fuel Bike. S časem 6,515 s. rychlostí 332,35 km/h je tak nejrychlejším Čechem této kategorie. Jakmile naskočily motory, stan se naplnil zvědavými a nadšenými diváky, protože je to opravdu síla.

Autoklub ČR nabídl návštěvníkůmk k vidění Superkart Adama Kouta, motokáru KZ2 Adama Janouše a motokáru kategorie Rotax Adama Králíka. Rally zde zastupovaly vozy Škoda Fabia R5 Karla Trojana, Peugeot 208 R 2 týmu Autoklub Peugeot Rally Talent a také jeden exponát Jirky Navrátila. Za Rallycross byl k vidění Ford Fiesta S1600 Ondřeje Smetany, za Autocross potom Buggy Nisan Jaroslava Hoška, Racer Buggy 250 Libora Teješe, Racer Buggy 125 Dominika Starosty a nakonec Závody do vrchu v zastoupení vozů Mitshubishi Lancer EVO VIII Lukáše Vojáčka a NSU TT Miroslava Adámka.

Prezentaci motorsportu jsme v takto širokém týmu zvládli úspěšně, o návštěvníky nebyla nouze a již nyní se těšíme na další ročník Legend v roce 2017.

Komentářů celkem: 2
14. 6. 2016 07:44
0 0
proč mi tohle děláte?smajlík
Filip Mareš se fakt, ale fakt nezrodil v rámci Rally Talentu a Rally Talent už vůbec nebyl úspěšný a to zcela jistě bezpochyby...
14. 6. 2016 08:32
0 0
"Nedobře se na to díváš, Veverko (Novej)..."
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!