Citroëny míří do jihomoravských vinic

Agrotec rally Hustopeče 2016 nabídne zajímavý souboj posádek.

Agrotec rally Hustopeče 2016 nabídne zajímavý souboj posádek. Po dlouhých letech dojde k přímé konfrontaci českého a slovenského rallysportu. Hustopečská soutěž totiž letos bude započítávána do obou národních šampionátů, staronově i do Evropské Rally Trofeje. A na startu tak nebude chybět ani plejáda „dvoukolek“ značky Citroën.

Nejvýkonnějším speciálem aktuální modelové řady DS 3 je vůz specifikace R5. Miroslav Jakeš s Marcelou Ehlovou ho na nedávné Rallye Český Krumlov dovezli na třetí příčku absolutní klasifikace. O to více může fanoušky mrzet, že se na jihu Moravy tato smíšená dvojice neobjeví. Gemini Clinic Rally Team totiž dává prioritu účasti na belgické Ypres rally (o týden později), který je stejně jako zlínská Barumka součástí evropského šampionátu. Do českého vozu v okolí belgického města Ieper usedne sedmatřicetiletý Francouz Bryan Bouffier, který tam obhajuje druhé místo absolutně. S českou dvojicí se tak opět budeme moci setkat až při Rally Bohemia.

Hlavní pozornost příznivců francouzské značky tak bude zaměřena na košicko-zlínský tandem Martin Koči – Lukáš Kostka. Aktuální lídři českého šampionátu v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou osedlají osvědčený Citroën DS3 R3T MAX. Martin i Lukáš se na startu Agrotec rally postavili zatím pouze jednou. Martin v roce 2011 cíl s „cé dvojkou“ nespatřil, Lukáš byl o rok později úspěšnější, když společně s Pavlem Valouškem dojeli čtvrtí absolutně.

„Na Hustopeče 2011 si dobře pamatuji. Byl to teprve můj druhý start na českých dvoudenních závodech, bohužel v sobotu dopoledne nás zradila poloosa. Tamní tratě jsou dost specifické, ale krásné. A právě šotolinové pasáže zkoušky pěkně oživují. Jízda na slicku, na šotolině je pak docela zábava. Ale má i svá úskalí. Jezdec musí povrchu přizpůsobit svou jízdu, zejména s ohledem na optimální odhad brzdných bodů. A proto věřme, že bude pěkné počasí. Určitě za to budeme všichni rádi, jinak nás čekají pěkné klouzačky,“ popisuje Martin Koči. „Určitě jsem rád i za spojení obou šampionátů. Myslím, že to oba seriály vzájemně obohatí. Pro nás to pak nebude tím pádem jediný start v MSR, neboť se plánujeme ukázat ještě v Košicích,“ doplnil košický jezdec.

Drtivý počet speciálů Citroën opět zasáhne do bojů ve třídě 6. Modelů C2 R2 MAX je přihlášeno hned pět – Lukáš Pondělíček, Vratko Kubík, Zbyněk Baller, Adam Fabrika a Slovák Roman Koňuch. Právě jediný slovenský účastník v tomto výčtu usedne do vozu, který po českých tratích pravidelně vodí Marcel Svačina.

Ve třídě 9 nebude po zdárném absolvování Rallye Český Krumlov chybět ani Barbora Holická, startující s vozem Citroën DS3 R1.

Agrotec rally Hustopeče 2016 startuje v pátek 17. června v 19:15 z Husovy ulice v Hustopečích. V první etapě jsou v harmonogramu čtyři testy, ve druhé šest zkoušek, o celkové délce více než 150 měřených kilometrů. Na cílové rampě se první posádky objeví v sobotu 18. června krátce po 15. hodině.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!