Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
23. 6. 2016 18:57 − 4696× − 3

Zástupci Ypres rally nejsou spokojení s úrovní ERC

Těsně před startem letošního ročníku Ypres rally přišla z Belgie zpráva o nespokojenosti s úrovní mistrovství Evropy.

Podle zástupců Ypres rally, která mimochodem patří k tradičně nejlépe obsazeným podnikům sezóny ERC, jde šampionát starého kontinentu špatným směrem, jeho úroveň klesá a pokud bude tento trend pokračovat, tak se soutěž bude rozhodovat, zda-li v mistrovství Evropy setrvat. Manažer soutěže Alain Penasse se pro server autosport.com nechal totiž slyšet, že současná podoba ERC je jenom stínem zářných dnů Intercontinental Rally Challenge, kdy spolu bojovalo o vavříny několik značek, které však postupně své aktivity přesunuly jinam. Navíc letos přišlo mistrovství Evropy o poslední tovární tým, když se k odejivší Škodě přidal i Peugeot a o titul letos jedou nejvážněji v podstatě dva soukromníci.

"S mistrovstvím Evropy jsme docela zklamaní, jde to s ním z kopce. Na amatérské úrovni startuje dost jezdců, kteří jsou dobrými piloty, ale v šampionátu už nejsou žádné hlavní týmy. Když tyto byly v IRC, lidi to zajímalo. V šampionátu panovala velká konkurence, ale nyní vidíme bojovat o titul dva jezdce," říká Alain Penasse s odkazem na Kajetana Kajetanowicze a Alexe Lukyanuka, kteří letos patří mezi hlavní favority šampionátu.

Kromě jezdecké úrovně a absentujících továrních týmů se Alainu Penasse nelíbí ani skladba kalendáře mistrovství Evropy, kdy se koná hodně ostrovních soutěží, což si šampionát částečně nese ještě z dob IRC, kdy toto bylo někdy z legrace nazýváno "Island Rally Challenge". "V kalendáři je hodně ostrovních podniků a organizátoři sice nabízejí zajímavou podporu startujícím, ale abyste mohli jezdit v ERC, musíte mít dostatek personálu. Když startujete na Kanárských ostrovech, jeden nebo dva mechanici jsou tři týdny pryč a stejně tak dlouho je pryč i auto," zamýšlí se nad nevýhodami ostrovních podniků Alain Penasse a pokračuje, "stejné to je i s Azory. V době, kdy se auto vrací zpět, tak je už v podstatě pozdě na Ypres rally. To nijak nepomáhá a musíme se zamyslet a mít na paměti to, že většina jezdců jsou soukromníci a že je to pro ně až moc komplikované. Nijak nenapomáhá ani to, že soutěže za sebou nejdou v nějakém logickém pořadí."

Pokud jde o budoucnost Ypres rally v mistrovství starého kontinentu, Alain Penasse si nechává ještě nějaký čas na rozmyšlenou. "Musíme se podívat, jak to bude vypadat příští rok a kdo se bude účastnit. Potřebujeme aby se Škoda motorsport a Peugeot sport vrátili zpět. Pokud přijdou zpět, tak to hned bude vypadat lépe a účast velkých týmů s sebou přinese více přihlášených posádek," uzavírá Alain Penasse.

Za promotéra ERC se pak ke kritice od zástupce Ypres rally vyjádřil Jean-Baptiste Ley, který srovnání s IRC, kde se zrodilo několik dnešních hvězd WRC – namátkou třeba Thierry Neuville či Andreas Mikkelsen, nebere za férové. "Chápu srovnávání s IRC, ale podle mě je lepší porovnávat současné ERC s tím, které bylo před jeho převzetím Eurosportem. Startuje více aut a máme větší televizní pokrytí. Opravdu jsme zvedli laťku mistrovství Evropy. IRC je minulostí, ten šampionát tu byl z ekonomického hlediska v jiné době. Pokud jde o kalendář, tak je to těžké. Máme 10 soutěží a musíme se vyhnout kolizím se 14 světovými podniky," vysvětluje Jean-Baptiste Ley.

Komentářů celkem: 3
23. 6. 2016 23:511
0 0
Konečně to připomněl i někdo jiný. Jde o Mistrovství Evropy a ne Mistrovství exotických destinací !!!
24. 6. 2016 08:472
0 0
to televizní pokrytí by mě fakt zajímalo, hlavně na Eurosportu, když je tím promotérem
26. 6. 2016 11:033 Upraveno 11:04
0 0
tak si tak koukám na výsledky Ypres a nejlepší "evropani" jsou naši Tarabus (7.) a Tlusťák (10.), třetí je Griebel (13.) s adamem a ani dál to není veselejší, kvůli tomu se tam fakt ME pořádat nemusí a konkurence o moc neklesne, narozdíl od rozpočtu, ze kterýho vypadne výpalný promotérovi
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!