24. 6. 2016 07:52 − 1592× − 0

Mistrovské irské zápletky

Irskému asfaltovému mistrovství změna pravidel před letošní sezónou očividně hodně pomohla.

Irskému asfaltovému mistrovství změna pravidel před letošní sezónou očividně hodně pomohla. Tak zajímavý průběh, který zajišťují výkony posádek se speciály R5, šampionát už delší dobu postrádal. Ač se mistrovství přiblížilo ke své finální části, o mistrovi zatím není ani zdaleka rozhodnuto. Naopak čím více soutěží z kalendáře ubývá, tím vyrovnanější skóre nejlepší posádky mají. Nejrychleji do šampionátu vstoupil Keith Cronin s Citroënem DS3 R5. Alastair Fisher se mu snažil za volantem Fordu Fiesta R5 sekundovat, ale v druhé soutěži jeho maximální nasazení skončilo havárií. Pilot francouzského speciálu tak získal druhé vítězství a už to vypadalo, že se celý rok bude odehrávat podle jeho not. V Circuit of Ireland ovšem po nehodě v prvním testu cíl neviděl a následující Rally of the Lakes dokončil s velkou ztrátou zapříčiněnou technickými problémy v úvodu soutěže. Fisher naopak dvakrát zvítězil a vyhoupnul se do čela mistrovství. K vedoucí příčce to už od začátku roku nemají daleko ani bratři Sam a Josh Moffettové s Fordy Fiesta R5. Sam navíc od začátku roku hodně zrychlil a platí za rovnocenného soupeře v boji o titul.

Do Joule Donegal International Rally vlétnul nejrychlejším časem Cronin, ovšem nechybělo mnoho a první test dokončoval na defektu. V dalších dvou zkouškách se navíc potýkal s vadnoucími brzdami, ale náskok 9,3 sekundy na Sama Moffetta si i tak udržel. Ve čtvrté zkoušce už se však vedoucí Citroën proražené gumě nevyhnul a Cronin s minutovou ztrátou spadnul na páté místo. Sam Moffett jej navíc dojel na trati a narazil do něj. Poškození Fordu sice nebyla nikterak závažná, ale několik vteřinek přeci jen ztratil. Do vedení se tak o 3 sekundy dostal Fisher. Předposlední páteční test se lépe podařil Samu Moffettovi a rozdíl mezi ním a Fisherem se snížil na sedm desetin. Závěr dne ale zvládnul lépe lídr rally a do sobotní etapy šel s náskokem 4,2 sekundy.

Hned na prvním ranním testu Fisher chyboval, trochu to přehnal s „katováním“ a poškodil zavěšení svého Fordu. Na svého nejbližšího soupeře tím ztratil deset sekund a přišel o vedení. Navíc se i přes problémy s přehřátými brzdami 9 sekund za jeho záda dotáhnul druhý Moffett. V osmém testu Fisher své zaváhání napravil a o desetinku se vrátil zpátky do čela. O moc větší náskok si ovšem vytvořit nedokázal a v RZ 10 navíc o své vedení znovu přišel. Konec ambicí na třetí vítězství v řadě pro Fishera přišlo v následujícím testu, kde dvakrát skončil mimo trať a ještě poškodil poloosu. Při prvním incidentu navíc přibrzdil Sama Moffetta, při druhém pak jeho bratra Joshe stíhaného problémy s elektronikou motoru. Sam dostal přidělen náhradní čas a vedení si před závěrečnou etapou udržel. Po celý den ovšem zajížděl velmi rychlé časy Cronin a minutové manko dokázal i přes náraz do balíků slámy v RZ 9 srazit na několik vteřinek. Jeden nejrychlejší čas za druhým si na své konto pilot DS3 připisoval i v závěrečné třetí etapě a hned ráno se dostal do čela. V závěru jej sice potrápil pokles tlaku paliva, ale pro největší bodový obnos si do cíle Cronin stejně dojel. V rozhodujícím momentu tedy zase naplno bodoval a vrátil se do hry o titul. Sam Moffett díky tučným bodům za druhé místo v průběžném pořadí dotáhnul vedoucího Fishera a ve hře zůstává i jeho bratr Josh, kterého i v neděli trápila elektronika.

Kromě speciálů R5 soutěžících o mistrovské body se na start postavili piloti WRC. Garry Jennings ovšem své Subaru Impreza WRC S12 musel hned po prvním testu odstavit s poruchou motoru. Ve vedení se ocitnul Declan Boyle za volantem Fordu Fiesta WRC, ale celý den musel tvrdě vzdorovat úřadujícímu mistrovi Donagh Kellymu s Fodem Focus WRC 08. Na konci dne Boyle vedl o 6,2 vteřiny. Druhý den tento atraktivní duel Fordů pokračoval a ukončilo jej až odstoupení Kellyho v RZ 11. Boyle se rázem na čele ocitnul s náskokem skoro dvou minut osamocený, ale ani on cíl druhé etapy po poruše převodovky nespatřil. Do vedení se v neděli ráno dostal Seamus Leonard, ale na RZ 17 zaparkoval své Subaru Impreza WRC S14 mimo trať. Na poli se v sobotu objevilo i Subaru Impreza WRC S12 Manuse Kellyho, ovšem pak tento jedenatřicetiletý pilot zabral a v neděli si střihnul atraktivní duel s Croninem o vítězství. Když už to vypadalo před závěrečným testem na vítězství pilota R5, Kelly zajel senzační čas a o pouhých pět desetinek jej překonal! Tak těsný rozdíl se po třídenní náročné rally hned tak nevidí.

Konečné výsledky této irské soutěže

Stav šampionátu: 1. Fisher 54, S. Moffett 54, 3. Cronin 49,5, 4. Wright a J. Moffett 48

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!