Druhá třetina Campionato Italiano WRC 2016

V okolí Lecce se odehrál devětačtyřicátý ročník známé Rally del Salento, kdysi soutěže hlavního mistrovství.

Účastníci italského šampionátu určeného, jak ostatně napovídá samotný název, hlavně pro posádky speciálů WRC, se na začátku června přesunuli ze severu Itálie až na její nejvýchodnější výstupek. V okolí Lecce se odehrál devětačtyřicátý ročník známé Rally del Salento, která byla dlouhá léta zařazená do prvoligového italského mistrovství. Luca Pedersoli tam dorazil jako lídr šampionátu, ale na dvě noční zkoušky tvořící kratičkou úvodní etapu zvolil na svůj Citroën C4 WRC špatné obutí a na konci dne na čtvrtém místě zaostával o 12,1 sekundy. Jeho nejbližší pronásledovatel Tobia Cavallini naopak vyhrál ve druhé zkoušce a se svým Fordem Fiesta WRC se snažil dohnat lídra soutěže Marco Signora. Jezdci Fordu Focus WRC 08 se v předcházející Rally Mille Miglia vůbec nedařilo, zato v Salentu vedl od prvních kilometrů a do druhé etapy si odnášel náskok 7,1 vteřiny.

Cavallini sice vyhrál RZ 2, ale druhý den ráno už tak rychle nejel. Pedersoli naopak zajel dva druhé nejrychlejší časy a hned se před soupeře s Fiestou WRC dokázal procpat. Na Cavalliniho si dokonce vyšlápnul i místní borec Francesco Rizzello za volantem Citroënu DS3 WRC a po RZ 5 se vyhoupnul na průběžnou třetí příčku. Do bojů s touto dvojicí se dokázal během druhé etapy zapojit ještě vítěz první letošní rally Paolo Porro. Ten v pátek hodně ztratil technickými problémy svého Fordu Focus WRC 08, ale teď byl zpátky ve formě po nejrychlejším čase v předposledním testu se vyhoupnul před Rizzella na čtvrté místo. Cavallini byl tou dobou zpátky na průběžné bedně a tu si nakonec s těsným náskokem 3,3 sekundy dokázal uhlídat. Druhý pilot Fordu Porro v závěru nestačil na soupeře od Citroënu a musel se tentokrát spokojit až s pátým místem. Druhou příčku si v Rally del Salento vyjel Pedersoli a upevnil tím své vedení v šampionátu. Hlavním mužem východoitalské soutěže se ovšem stal někdo úplně jiný. Signor s Focusem WRC 08 vedl od samého začátku a každým kilometrem svým soupeřům ujížděl a nakonec si vyjel vítězství s náskokem skoro třičtvrtě minuty. V soutěži, kde se body násobily koeficientem 1,5, se triumf hodil maximálně.

Z východu se mistrovství o dva týdny později vrátilo na sever Itálie, kde se odjela Rally della Marca Trevigiana. Úvodní diváckou superspeciálku zajel nejrychleji Pedersoli, ale hned na začátku hlavního dne soutěže spadnul na třetí místo. Jelikož tempu nejrychlejší dvojice pilot Citroënu nestíhal, maximem možného se pro něho stal bronzový stupínek. O ten měl zájem ale i Cavallini a po sedmém testu se před Pedersoliho dostal. V předposledním testu ale pilot Fiesty WRC nechal půl minuty a musel se smířit se čtvrtým místem. Pedersoli tedy svého nejbližšího rivala v mistrovství znovu porazil a upevnil si průběžné vedení. Na první příčku se na první přírodní zkoušce vyhoupnul Signor, ale těsně za zády měl Porra s tentokrát výborně fungujícím Fordem. Oba jezdci spolu sváděli strhující duel a po pátém testu Signor vedl jen o osm desetinek. Rozhodnutí o vítězi padlo o dva testy později, kde Porro ztratil 8,3 vteřiny. Signor tak získal druhý triumf v řadě a dotáhnul se v průběžném pořadí blízko za nejrychlejší dvojici.

Výsledky soutěží Campionato Italiano WRC

Stav šampionátu: 1. Pedersoli, 49; 2. Cavallini, 43; 3. Signor, 37,5; 4. Porro, 36; 5. Fontana, 12

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!