Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
1. 7. 2016 22:56 − 2409× − 0

Po prvním dni je ve vedení Ott Tänak

Na Rajdu Polském si po první etapě nejlépe vede dvojice DMack WRT ve složení Tänak – Mõlder s Fiestou WRC.

Šampionát mistrovství světa v rally dospěl o tomto víkendu do své poloviny, jelikož Rajd Polski je 7. podnikem ze 14. obsažených v letošním kalendáři. Dění soutěže zahájil již včera shakedown a také první superspeciálka, která se odehrála v centru rally – v Mikołajkách a na tom samém místě se dění první etapy dnes také zakončilo, když se zmiňovaná superspeciálka jela podruhé. Mimo této RZ se pak ještě dvakrát jely čtyři klasické úseky z nichž byl nejdelším test Świętajno s 21 kilometry délky a nejkratším bylo naopak Chmielewo s 6 a půl ostrými km. Celkem etapa nabídla 221 kilometrů a když lehce předběhneme, tak lze říct že to je jen o necelé 3 km méně, než se pojede v sobotní druhé etapě.

S úvodním průjezdem Mikolajské speciálky si nejlépe poradil vítěz ze Sardinie Neuville, ale jen o dvě desetiny za ním zaostal druhý Mikkelsen a další jednu desetinu pak ztrácel třetí Tänak. A byl to právě Estonec, který se dnes ráno jako první dostal do čela, avšak tam vydržel jen jednu zkoušky, než jej překonal Mikkelsen. Tomu se podařilo udržet vedení až do konce sekce a tak do servisu v polovině etapy přijížděl v pozici vedoucího jezdce s náskokem 26 desetin na Paddona, který se po RZ5 dostal o 3,4 sekundy před Tänaka. Ale jak vyplývá z rozestupů mezi jezdci a charakteru soutěže, nic nebylo dáno a dalo se očekávat, že další boje o umístění budou pokračovat… Pod stupni vítězů pak na svou šanci číhal Ogier, který na třetího Tänaka ztrácel 33 desetin a pátý Neuville byl za Francouzem o 5 a půl sekundy.

Pokud nahlédneme na dění ve WRC2, tak úvodní superspeciálku vyhrála nová akvizice DMacku Kruuda, ale po RZ2 se před něj dostala dvojice Fabií R5 v pořadí Tidemand a Lappi. Mezi dvojici továrníků se po další zkoušce dokázal ještě na druhé místo vmáčknout Suninen, jenž v polovině dne ztrácel 65 desetin na vedoucího Švéda a naopak měl k dobru nějaké tři sekundy na třetího krajana. Před Kruudu se dostal ještě Evans, který tak držel čtvrtou příčku a toho od pátého Estonce dělily dvě sekundy.

S lehkou nadsázkou řečeno, nabízí se otázka, co vedení týmu slíbilo Tänakovi za odměnu, protože druhou dnešní sekci začal trojicí nejrychlejších časů, která jej po RZ7 posunula na druhé a po RZ8 až na první místo s náskokem tří sekund na Mikkelsena. Na posledních dvou testech dne na Estonce soupeři recept taktéž nenalezli a i když už nepřidal další nejrychlejší časy, přenocuje na prvním místě s náskokem lehce přes čtyři sekundy na druhého Mikkelsena. Šest sekund za seveřanem následuje Paddon, stejný odstup pak má na čtvrté příčce Ogier a pátý Neuville, který na trojnásobného mistra světa ztrácí čtyři sekundy.

Ve druhé polovině elitní desítky probíhal zejména souboj mezi jezdci Abi Dhabu Total WRT, kdy o vteřinky bojoval Breen s Lefebvrem, ale na šestém místě je po pátku klasifikován někdo jiný, konkrétně Latvala. S odstupem 28 desetin je pak lepší z dua jezdců Citroenu Lefebvre, ale Breena dělí 1,7 sekundy. Když u Irovy ztráty posuneme desetinnou čárku o jedno místo doprava, získáme odstup devátého Camilliho a elitní desítku pak uzavírá Ostberg, který jako jediný v TOP 10 ztrácí více jak minutu na vedoucí posádku.

Ve WRC2 to odpoledne vypadalo, že Tidemand si na první příčce začne pomalu, ale jistě budovat drobný náskok na Suninena a vzdalovat se tak Finovi, ale v předposlední zkoušce dne Švéd poškodil zavěšení a musel odstoupit, což bylo vodou na mlýn Suninena, který se tak s Fabií týmu Oreca drží před továrním speciálem Lappiho. Rozdíl mezi dvojicí Finů jsou čtyři sekundy, takže lze zítra očekávat další boj. Nic se odpoledne nezměnilo na tom, že za Fabiemi jede s nejrychlejší Fiestou Evans, jenž se díky Tidemandově konci posunul na třetí místo, čtvrtý je pak Kruuda a pátý Fuchs.

Rajd Polski – po RZ10
1.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC1:01:23,0
2.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+4,2
3.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+10,2
4.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+16,3
5.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+20,4
6.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+36,6
7.Lefebvre Stéphane – Moreau GabinCitroën DS3 WRC+36,6
8.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 WRC+41,1+39,4
9.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+58,6
10.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+1:06,7

Kompletní online servis z Rajdu Polského naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!