Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 7. 2016 13:09 − 5326× − 6

Tänakův defekt daroval vítězství Andreasi Mikkelsenovi

Až do předposledního rychlostního testu to v Polsku vypadalo, že premiérové vítězství oslaví Tänak. Jeho prázdná pneu však byla proti.

Poslední třetí etapou dnes pokračoval Rajd Polský a zbývajících 60 ostrých kilometrů dělilo posádky od cíle. Na programu byly dva průjezdy dvojicí úseků, z nichž tím delším byl ten s názvem Baranowo, který měřil 21 kilometrů a kratším z této dvojice byly Sady, které se zároveň staly dějstvím PowerStage. Po včerejšku byl nadále ve vedení Tänak, který směřoval k životnímu výsledku, ale vzhledem k nočním dešťům se značně změnil charakter zkoušek třetí etapy a naskýtala se otázka, jak si povětrnostními podmínkami a stavem povrchu posádky poradí.

Na prvním dnešní zkoušce začal nejlépe Mikkelsen, ale Tänak byl v závěsu 2,5 sekund, takže Nor moc na svého soupeře nestáhl a obdobně pak dopadla i druhá RZ dne, kde byl pilot Volkswagenu opět rychlejší Estonce, ale tentokrát je dělily jen tři desetiny, což znamenalo, že v polovině dne měl Tänak k dobru stále 18 a půl sekundy. Za dvojicí na čele závodu začal lehce zaostávat třetí Paddon, jehož ztráta na druhé místo se dnes zdvojnásobila na 12 sekund, čtvrtou příčku si kontroloval Neuville a pátý Latvala si musel hlídat dotahujícího Ogiera. Smůlu měl v RZ19 Lefebvre, jenž trefil břeh, vylomil zadní kolo a do servisu dojel s velkou ztrátou, což znamenalo opuštění TOP 10.

Předposlední zkouška soutěže přinesla to, o čem mluví nadpis tohoto textu, protože Tänaka potkal defekt pravé přední pneumatiky, což vyústilo ve ztrátu čtyřiceti sekund a první příčky. Na tu se dostal Mikkelsen, který měl rázem ve vedení náskok 16 sekund. V PowerStahe ztratil Tänak dalších deset sekund což znamenalo, že už se svým umístěním nic neudělal a druhé vítězství kariéry si připsal Mikkelsen. Estonec si i tak vylepšil své maximum, kterým byl již letitá 3. příčka ze Sardinie 2012 a stříbro z Polska je také zároveň novým nejlepším výsledkem pneu DMack v MS.


Foto: facebook Ott Tänak

Dvacet tři desetin chybělo ke stříbru třetímu Paddonovi, který však i tak může být rád, že po dvou nedokončených soutěžích dojel do cíle a hned zase na pódiu, čtvrtým místem přidal další důležité body na úšet Hyundai motorsportu Neuville, kterému na týmového kolegu v áčku Hyundai chybělo osm desetin. Od lepší příčky nebyl daleko ani Latvala, ten na Belgičana ztratil 4,5 sekundy, šestý Ogier si připsal jeden z nejhorších výsledků na poslední roky (když nepočítáme ty, kde využil pravidla rally2) a na sedmém místě Rajd zakončil Breen. Osmé místo v posledním testu soutěže vybojoval Ostberg, který profitoval z problémů Camilliho, jenž se propadl na deváté místo. TOP 10 uzavřel Suninen, který vyhrál WRC2.

Se jménem desátého jezdce absolutně se tedy logicky přesunujeme na výsledky WRC2, kde již letošní třetí vítězství ze čtyř startů slaví Teemu Suninen, jenž se tak řadí mezi jedny z nejvážnějších kandidátů na titul. Vedení kvůli defektu dnes na RZ20 ztratil Lappi a propadl se až na třetí místo, což znamenalo, že se před jezdce Škody motorsport dostal ještě druhý Evans s nejrychlejší Fiestou R5. Jako čtvrtý byl pak klasifikován úřadující mistr Evropy Kajetanowicz a pátý byl další domácí jezdec Koltun.


Foto: facebook Teemu Suninen Racing

Rajd Polski – pořadí v cíli
1.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC2:37:34,4
2.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+26,2
3.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+28,5
4.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+29,3
5.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+33,8
6.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+40,3
7.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 WRC+2:01,4
8.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+3:04,6
9.Camilli Eric – Veillas BenjaminFord Fiesta RS WRC+5:23,1
10.Suninen Teemu – Markkula MikkoŠkoda Fabia R5+5:53,3

Kompletní online servis z Rajdu Polského naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 6
3. 7. 2016 14:27
0 0
Ještě že ho nepředjelo to kiwi smajlík
3. 7. 2016 14:57
0 0
smajlík smajlík Kurňa, s tím Ottíkem mi to štve smajlík smajlík
3. 7. 2016 15:08
0 0
Asi najviac odlahlo Michelinu, lebo prehrať s čínskymi konkurentmi to by bola riadna hanba!
3. 7. 2016 16:01
0 0
Původně napsal fosa
Asi najviac odlahlo Michelinu, lebo prehrať s čínskymi konkurentmi to by bola riadna hanba!

Čínsko-Britskými smajlík
4. 7. 2016 06:58 Upraveno 07:00
0 0
Na te erzete neudelal defekt zdaleka jen Tanak. Stal jsem kousek pred cilem a od jiste doby uz v prvnim prujezdu, kdyz uz jezdily dvojkolky, jezdilo s defektem tak polovina posadek. A pokazde identicky - prava predni. To, ze to zasahne nekoho z WRC v prujezdu druhem bylo temer jasne, jen se vsichni modlili at to neni i Tanak. Ale bohuzel... I tak supr vysledek smajlík
4. 7. 2016 08:02 Upraveno 08:03
0 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!