7. 7. 2016 09:10 − 1809× − 0

Rallye Baie-des-Chaleurs – komentář

Kanadský šampionát o uplynulém víkendu zavítal na území Quebecu, kde se odehrála Rallye Baie-des-Chaleurs.

Kanadský šampionát o uplynulém víkendu zavítal na území Quebecu, kde se odehrál už devětatřicátý ročník oblíbené Rallye Baie-des-Chaleurs. Na trať měřící takřka 200 ostrých kilometrů se vydalo na kanadské poměry pěkných čtyřiatřicet dvojic. Už předcházející Rocky Mountain Rally trhala v počtu startujících rekordy, její konečné výsledky však žádné překvapení nepřinesly. Antoine L’Estage nenašel se svým Subaru WRX Sti na trati přemožitele a do cíle si dojel pro rekordní čtyřiačtyřicátý triumf. Nikdo z Kanaďanů v historii tolik domácích soutěží nevyhrál. Pilot oficiální stáje Subaru ani přes vítězství šampionátu ale nevládne, neboť hned úvodní Rallye Perce-Neige nedojel. Ve vedení se tak i po druhé letošní rally udržel vítěz zimního podniku Maxime Labrie pilotující postarší Subaru Impreza WRX Sti. Za hlavního soupeře favorizovaného L’Estage měl v oblasti Nového Richmondu platit pilot Mini WRC Joël Levac. Předcházející soutěž sice nedokončil, ale na tratích Baie-des-Chaleurs se mu vloni dařilo a dojel tam druhý.

Už tak dost náročné quebecké tratě ještě zhoršil déšť, takže se všichni museli mít na pozoru před extrémně kluzkým povrchem. Levac byl v první zkoušce ale až moc obezřetný a zajel slabý šestý čas. Nejrychleji si s úvodními necelými dvěma kilometry poradil L’Estage. V druhém testu ovšem pilot Subaru chyboval, šel pozdě na brzdy a překulil svůj vůz do příkopu. Jelikož dopadnul v malé rychlosti do měkkého, vůz se podařilo vyprostit a bez větších poškození vrátit do hry díky SupeRally. S třicetiminutovou penalizací na kontě ovšem úřadující mistr už neměl šanci bojovat o přední příčky a nepovedená sezóna v jeho podání tak pokračuje. Ze tří soutěží zajel hned dva slabé výsledky za minimum bodů. Taková situace nejvíce vyhovuje vedoucímu jezdci mistrovství Labriemu, který první etapu zakončil na třetím místě. Slušný čtyřminutový náskok na Borise Djordjevice za volantem Mitsubishi Lancer EVO X mu dával do druhé etapy dostatek klidu. Po čtyřech letech pauzy se na soutěžní tratě vrátil Craig Henderson, když usednul do nového Subaru WRX Sti, se kterým se v předešlých dvou soutěžích trápil Alexandre Béland. Po havárii však Henderson neviděl ani cíl první etapy. Hned z rána druhého dne pak odstavil porouchané Mitsubishi Jean-Sébastien Besner.

Na druhém místě první den zakončil místní borec André Leblanc pilotující Subaru Impreza WRX Sti, náskok 37,7 sekundy na Labrieho ale rozhodně nebyl při stech ostrých nedělních kilometrech nepřekonatelný. Nakonec se ovšem v dlouhé etapě mezi těmito dvěma borci nic nezměnilo a stejně tak i Djordjevic zůstal těsně pod pódiem. Labrie si tedy potřetí v řadě připsal slušný bodový obnos a udržel se ve vedení šampionátu. Nejvíce důvodů k oslavám měl ale na cílové rampě Levac. Po chybě svého hlavního soupeře se dostal v RZ 2 do vedení a během první etapy si vybudoval náskok minuty a půl. Druhý den už svůj náskok nenavýšil, naopak byl o pár vteřinek pomalejší než Leblanc. Ale taková byla jeho strategie, na náročných tratích nebylo kam spěchat. Z havárie v Rocky Mountain Rally se dokázal pilot Mini WRC oklepat nejlepším možným způsobem a připsal si do svých statistik druhé vítězství v soutěži kanadského mistrovství. V kategorii dvoukolek se z vítězství radoval Simon Dubé za volantem tradičního VW Golf, ale dost mu k tomu napomohl nakonec odstoupivší Chris Greenhouse trápící se v sobotu s motorem a poloosou svého Dodge. Zajímavostí soutěže bylo její zařazení do šampionátu NACAM, které na start přilákalo dva Mexičany s vozy Mitsubishi Lancer EVO X. Mexický duel Ricarda Trivina a Francisca Nameho jun. vyzněl vítězně pro prvního jmenovaného. Domácím borcům ale Trivino i přes své zkušenosti ze světové Rally Mexico nestačil a skončil pátý s dvanáctiminutovou ztrátou.

Konečné výsledky soutěže kanadského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Labrie 48, 2. Van der Poel 30, 3. Djordjevic 29, 4. L’Estage 25, 5. Levac 23, 6. Leblanc 19

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!