Jméno Nickyho Grista znovu spojeno s BRC

Britský šampionát se vrátil na scénu po roční pauze ve velkém stylu a spěje do konce.

Britský šampionát se vrátil na scénu po roční pauze ve velkém stylu. Obří množství speciálů R5, které hrají stejně jako ve většině dalších národních mistrovství prim, sice během roku trochu prořídlo, ale i v aktuální páté soutěži se jich na startu sešel slušný počet třinácti kusů. K tomu odstartovaly ještě dva speciály Super 2000. Třetí a čtvrtá soutěž moc zajímavého z pohledu bitvy o vítězství nepřinesly. Pirelli Rally zkazilo nesmyslné pravidlo o úpravě času při překročení maximální průměrné rychlosti a následující skotskou soutěž až moc jednoznačně ovládnul Elfyn Evans. Velšský pilot Fordu Fiesta R5 obutého do pneumatik DMack se díky tomu vrátil do vedení šampionátu. Předchozí lídr Frederik Ahlin totiž soutěž kvůli poškozené hnací hřídeli nedokončil. A bohužel špatně pro švédského jezdce Fiesty R5 skončila rovněž právě odjetá Nicky Grist Stages. Už ve druhé zkoušce vlétnul do seskládaných klád u trati a následně uvíznul v příkopu, první etapa pro něho předčasně skončila. Mistrovská tajenka se tak před závěrečnou dvojicí asfaltových soutěží pomalu začíná objasňovat.

Teď se ale podívejme na průběh letošní Nicky Grist Stages, zcela nového přírůstku v kalendáři britského mistrovství. A nutno dodat, že se jedná o skutečně atraktivní přírůstek. Jako jediný z podniků se totiž odehrál na smíšeném povrchu. Po první šotolinové etapě na světově proslulých úsecích Crychan nebo Halfway měly večer všechny týmy dvě a půl hodiny servisní přestávky na přestavění svých speciálů na asfaltový setup. Pětadevadesát ostrých kilometrů nedělní etapy se totiž odehrálo na zpevněném povrchu. Úvodní šotolinový Crychan zajel překvapivě nejrychleji třetí muž průběžného pořadí šampionátu Tom Cave s Fordem Fiesta R5. Na druhé zkoušce se z dílčího vítězství radoval Evans, který se tím posunul na třetí místo. Druhou příčku si udržel David Bogie, ale hned v následujícím testu chyboval a po doskoku poškodil předek své Škody Fabia R5. Tento incident jej stál skoro půl minuty a propad na třetí místo. Z toho se ale ještě před servisní přestávkou v půlce etapy propadnul dál na sedmé. Vedení uloupil ve třetím testu Evans a do servisu přijel s náskokem 18,6 sekundy.

Cave ve druhé části první sekce už nedokázal navázat na rychlý úvod a zejména ve třetím testu ztratil moře času. Odpoledne ale znovu přitlačil na pilu a odpoutal se od trojice, která za jeho zády urputně bojovala o poslední pódiový stupínek. Do servisní přestávky dorazil jako třetí Jamie Anderson s Fordem Fiesta R5. Už v pátém testu se ale před něho dostal pilot Škody Fabia R5 Desi Henry a před etapou na asfaltovém povrchu si vytvořil desetisekundový náskok. Na čtvrté místo na chvíli poskočil Jonathan Greer jedoucí s Citroënem DS3 R5, ale dvacetisekundová penalizace v závěru dne jej srazila až na sedmé místo. Všechny tyto borce ale ve všech čtyřech odpoledních testech vyškolil Evans, který tím dal zapomenout na přetočení v RZ 1 a problémy s motorem v RZ 2. Na konci dne se už vzdálil na rozdíl skoro padesáti vteřin.

Druhým nejrychlejším časem do asfaltové etapy soutěže vstoupil Bogie, což ho vyneslo na čtvrté místo. O další příčku vpřed se posunul i po následujícím testu. Henry s druhou Fabií se však s propadem mimo pódium nechtěl smířit a na třetí místo se znovu vrátil po RZ 11. Následující dvanáctý test navíc zajel nejrychleji ze všech a třetí příčku si už pak udržel až do konce soutěže. Zato Bogie s druhou Fabií musel ještě bojovat s Greerem, který se na chvíli dostal před něj. Závěr etapy jezdci Citroënu nevyšel stejně jako den předtím a nakonec se propadnul až na šestou příčku za Joshe Moffetta. Druhé místo si v etapě zkrácené kvůli zaneprázdnění záchranných složek incidentem v RZ 14 o závěrečné tři testy udržel Cave a díky nejlepšímu letošnímu výsledku poskočil v průběžném hodnocení na druhé místo. To první i nadále drží Evans, který si s náročnou tratí Nicky Grist Stages poradil nejlépe, a ke korunovaci mu už chybí opravdu malý kousek.

Konečné výsledky podniku britského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Evans 110, 2. Cave 71, 3. Ahlin 65, 4. J. Moffett 42, 5. Greer 36

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!