Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
16. 7. 2016 18:56 − 2864× − 0

Alex Lukyanuk je po sobotě v Estonsku nejrychlejší

Mistrovství Evropy vstoupilo do své druhé půle o tomto víkendu, když se jede na rychlé estonské šotolině.

O tomto víkendu se prostřednictvím Estonské rally přehupuje mistrovství Evropy do své druhé poloviny, protože pobaltská soutěž je šestým z desíti letošních podniků. Pro první etapu soutěže si pořadatelé připravili deset rychlostních testů, z nichž se devět odjelo dnes a jeden již včera večer, kdy se konala superspeciálka v ulicích Tartu. Další městský test se pak postaral o zakončení dnešního dne, zbylých osm testů se již odehrávalo na klasických úsecích a dohromady celá první etapa čítala 130 ostrých kilometrů na rychlých šotolinových úsecích.

Než ale přišel nezpevněný povrch na řadu, bylo nejprve potřeba v pátek večer odjet 1,33 kilometru po asfaltu v ulicích Tartu, kde byl nejrychlejším vítěz kvalifikace a obhájce vítězství Lukyanuk, jehož následovaly dvě Fabie R5 v rukou Sirmacise a Tarabuse. Pro českého jezdce to však byla poslední dokončená vložka, protože dnes ráno na přejezdu k RZ2 odstoupil kvůli poškozenému motoru, což byl následek kontaktu s velkým kamenem a s tím spojeného poškození chladičové stěny v kvalifikaci. Za nadále vedoucím Lukyanukem se po prvním klasické vložce děly změny, když se dopředu posunuli Estonci Kaur a Plangi s Lancery.


Foto: facebook FIA ERC

Plangi se však z pódiového umístění neradoval dlouho, po RZ3 jej na čtvrté místo odsunul Sirmacis, který v sekci následně přidal dva nejrychlejší časy, což znamenalo, že se v další zkoušce posunul i před Kaura a v polovině dně měl ztrátu 68 desetin na vedoucího Lukyanuka. Za třetím Kaurem byl již na dostřel (necelé dvě sekundy) Kajetanowicz, který musel sjíždět ztrátu z úvodní superspeciálky, kde ztratil nějaký čas při špatně projetém odbočení a následném couvání. Páté místo za Polákem držel další z pobaltských rychlíků – Aus s devátou evolucí Lanceru.

Odpoledne bylo rozděleno do dvou sekcí a v rámci té první odpolední vyhrál oba testy Lukyanuk, jenž tak více jak zdvojnásobil svůj náskok na čele, když na mladého Lotyše měl již téměř dvacet sekund. Třetí místo nadále držel Kaur, ale za to mohl pouze děkovat Kajetanowiczovi, protože Polák dostal v RZ6 deset sekund penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly a tuto dvojici tedy po RZ7 dělilo necelých devět sekund.


Foto: facebook FIA ERC

Poslední tři vložky byly na programu v rámci závěrečné sekce první etapy a ve velmi dobré formě do nich vstoupil Sirmacis, který vyhrál oba klasické testy, avšak na druhou stranu téměř nic na vedoucího Lukyanuka nestáhl, protože Rus byl druhý a dohromady ztratil osm desetin. Závěrečná superspeciálka přinesla nejlepší časy jiných, konkrétně Jeetse a Lukyanuk byl rychlejší Sirmacise, takže to co Lotyš vydělal na klasických testech zase na superspeciálce ztratil. To znamená jediné, že po sobotě je ve vedení Lukyanuk s náskokem dvaceti sekund na druhého Sirmacise.

Na třetí příčce je nadále Kajetanowicz, ale ten postupně nabral poměrně velkou ztrátu kvůli poškozenému posilovači řízení a po sobotě mu na druhé místo schází jedna minuta. Na pouhých 49 desetin se pak polskému úřadujícímu mistru Evropy přiblížil Aus s nejrychlejším vozem ERC2 a za Estoncem následuje jeho krajan Jeets s Fabií R5, který ukazuje, že šotolina mu chutná mnohem více, než asfalty v úvodu sezóny. Za dvojicí Estonců pak následuje pro změnu duo Poláků v pořadí šestý Koltun a sedmý Habaj, jenž ztratil docela dost času v RZ8.


Foto: facebook FIA ERC

Za pomalejším z našich severních sousedů následuje nejrychlejší pilot JERC, kterým je domácí Niinemäe s Peugeotem 208 R2. Na devátém místě absolutně a druhý mezi juniory jede Ingram s Adamem R2, nejrychlejší desítku pak uzavírá Mikhailov s Lancerem. V juniorech je za vedoucím duem třetí N. Gryazin, za nímž jede další Opel Griebela a pátý je Kruuda, jenž využívá služeb Fiesty R2T. Ze hry je od sedmého testu Brož, který skončil mimo trať.

Rally Estonia – po RZ10
1.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyFord Fiesta R51:05:01,1
2.Sirmacis Ralfs – Kulšs MārisŠkoda Fabia R5+20,1
3.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+1:29,9
4.Aus Rainer – Koskinen SimoMitsubishi Lancer Evo IX+1:34,8
5.Jeets Raul – Toom AndrusŠkoda Fabia R5+2:43,2
6.Kołtun Jarosław – Pleskot IwanFord Fiesta R5+3:07,8
7.Habaj Łukasz – Woś PiotrFord Fiesta R5+6:48,7
8.Niinemäe Miko-Ove – Valter MartinPeugeot 208 VTi R2+6:52,9
9.Ingram Chris – Edmondson ElliottOpel Adam R2+7:25,7
10.Mikhailov Alexander – Kokinš NormundsMitsubishi Lancer Evo X+7:28,6

Kompletní online servis z Estonské rally naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!