20. 7. 2016 21:50 − 1572× − 0

Dominik Brož nechtěný dřevorubec v Estonsku

Na druhou letošní šotolinovou soutěž odjížděli Dominik s Petrem doslova za pět minut dvanáct.

Tentokráte mimo bodované umístění v evropském hodnocení juniorů, ale s mnoha zážitky dokončili estonskou rally Dominik Brož s Petrem Těšínským. V cíli byla posádka TMS Czech National Junior teamu klasifikována na 11. místě v ERCJ.

Na druhou letošní šotolinovou soutěž odjížděli Dominik s Petrem doslova za pět minut dvanáct. Důvodem nebyla nechuť závodit, nýbrž drobné problémy okolo Fordu Fiesta R2. Veškeré neduhy vozu se ale podařilo odstranit, a tak se juniorská dvojice vydala na 24auto Rally Estonia. V Estonsku měli kluci ve třídě RC4 devatenáct soupeřů a mezi evropskými juniory pak dvanáct. Po absolvování seznamovacích jízd se česká posádka vydala na kvalifikační erzetu, která jí vyšla velmi dobře. „Kvalifikační zkouška nám vyšla velmi dobře. Zajeli jsme zde celkově 27. čas, což bylo pro nás velké povzbuzení,“ uvedl po úspěšném vstupu do závodu Dominik Brož.

V první etapě čekalo na posádky deset rychlostních zkoušek a česká posádka ji načala 12. časem ve třídě a devátým mezi juniory. S přibývajícími kilometry ovšem byl znát rozdíl mezi posádkami, které mají se šotolinovým povrchem zkušenosti a které ne. Šestá zkouška přinesla drobné technické problémy, k nim se přidala nervozita a výsledkem byla havárie v RZ7. „První etapa byla suprovní, rychlé tratě a spousta horizontů. My jsme si jízdu užívali a zároveň se učili. Bohužel, první problém přišel na nejdelší zkoušce soutěže (30 km), kde nám praskla trubka od vody k chladiči. Za cílem každé zkoušky si auto preventivně kontroluji, a tak jsem na velký únik vody se zvýšenou teplotou motoru rychle přišel. Do chladiče jsme dolili veškerou vodu, co jsme si vezli v autě. Pomalejší jízdou jsme motor chladili a zároveň hledali místo, kde bychom nabrali vodu a přitom závadu provizorně opravili, což se podařilo. I přes velkou časovou ztrátu a následnou penalizaci za pozdní příjezd do ČK jsme do erzety odstartovali. V té chvíli byla má koncentrace lehce rozhozená a zákonitě přišla jezdecká chyba. Necelé dva kilometry před cílem zkoušky jsem projel zatáčku hodně vnitřkem a levým kolem jsem chytil příkopu, která nás stáhla do lesa. Cestou jsme navíc přerazili slabší stromek, ale dostat se zpět na cestu bylo nad naše síly. Naštěstí nás pořadatelé vytáhli jeepem hned, jak skončily první průjezdy, a my se vypravili do servisu. Auto bylo pojízdné, jen levý předek fiesty doznal menších kosmetických změn,“ popsal incident turnovský jezdec. Dominik s Petrem mají kolem skvělou partu mechaniků a ti se postarali o opravu. Díky nim mohla posádka nastoupit do druhé etapy v rámci super rally.

Dominik s Petrem dostali přidělené časy za neprojetí čtyř rychlostních zkoušek a díky tomu se ocitli na chvostu výsledků. „O boji o umístění již nemohla být řeč. Dopředu by nás mohlo posunout pouze odstoupení soupeřů, ale to se nekonalo. Proto jsme se jízdou bavili. Rychlé zatáčky a velké horizonty, do kterých se skáče bokem, mi silně připomínaly světovou finskou rally. Závod v Estonsku je zkrátka nepopsatelný, protože to, co jsem tady zažil, je jak z jiného světa. Zatáčka, kterou byste projeli na asfaltu na čtvrtý rychlostní stupeň s velkou opatrností, se tady jela na vytočenou pětku. Chtěl bych poděkovat každému, kdo se nějakým způsobem podílel na našem startu v Estonsku. Nejvíce chci poděkovat mámě a tátovi, všem partnerům, dále mechanikům a Petrovi za skvělou práci v autě. Dík patří i organizátorům za suprovní soutěž a fanouškům za výbornou atmosféru během závodu. Zvláštní poděkování míří od celého týmu Petru Linhartovi – Plutovi za veškerou organizační pomoc, kterou pro nás v letošní sezoně dělá. Bez jeho zkušeností bychom měli vše daleko složitější a nákladnější. Výsledek se tentokrát sice nepovedl, ale já věřím, že tyto cenné zkušenosti budeme moct zúročit na dalších závodech,“ uvedl v cíli rally Dominik Brož.

Posádka Dominik Brož – Petr Těšínský nakonec estonskou šotolinovou soutěž dokončila na 26. místě v absolutní klasifikaci, ve třídě RC4 obsadili kluci 15. místo a v rámci hodnocení ERCJ pak místo 11. Pro úplný výčet umístění zbývá doplnit kategorii ERC3 Team, kde Dominik s Petrem obsadili 8. příčku. Další pokračování mistrovství Evropy juniorů proběhne na konci srpna ve Zlíně na Barum Czech Rally Zlín a Dominik s Petrem nebudou na startu chybět.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!