Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
26. 7. 2016 21:49 − 2654× − 0

Jednotný dodavatel pneu (zatím) nebude

Jarmo Mahonen jako správný šéf zakročil a jakékoliv plány na omezení pneumatik byly pro příští rok odloženy.

Jak jste se mohli před nějakými třemi týdny dočíst, promotér světového šampionátu zvažoval návrat k jednotnému dodavateli pneumatik, což se vzhledem ke krátkému času uplynuvšímu od Polské rally, kde moc nechybělo k vítězství pneu Dmack, ukázalo jako poměrně kontroverzní návrh a nesetkalo s příliš kladným přijetím. Ředitel pro rally ve FIA Jarmo Mahonen pak do jakýchkoli rozhodování vstoupil a tyto návrhy pro rok 2017 zatrhnul."Je běžnou činností promotéra přemýšlet nad takovýmito věcmi, ale příští rok to nesmí nastat," říká poměrně nekompromisně finský činovník.

Takže pro příští rok se nic měnit nebude a šanci na úspěch budou mít i nadále, kromě dominantního Michelinu, značky Dmack a Pirelli, které se angažují zejména na vozech nižších tříd. Pro rok 2018 však Jarmo Mahonen změny nevylučuje. "Vždy je tady ta možnost. Se současným přístupem všichni zapojení výrobci profitují z medializace světového šampionátu a samozřejmě v něm chceme zachovat co nejvíce konkurenční prostředí. To je důležité. Na druhou stranu si pamatujeme, když Pirelli, jako jediný dodavatel obutí, investovalo zpět do šampionátu, což je pak finanční stránkou věci," říká dále Jarmo Mahonen.

Když se dále finský ředitel MS zamýšlí nad jedním dodavatelem obutí, napadají jej i další aspekty této problematiky: "Mimo finanční stránku, jednotný dodavatel nám dává jistou formu kontroly nad tím, jaká pneumatika je a jaký má grip. Musíme to ještě prodiskutovat, ale příští rok to není v plánu." Pro zachování současného stavu se zástupci Michelinu a Dmacku plánují příští týden potkat ve Finsku se zástupci MS a lobovat pro otevřenou soutěž mezi dodavateli pryží.

"S Michelinem máme na věc stejný pohled a ten je prostý – jednotný dodavatel pneumatik není správná cesta. Obě dvě značky chceme stejnou věc – otevřenou soutěž mezi námi. Ale co teď nejvíce potřebujeme je vyjasnění situace. Před námi je významná investice a do budoucna máme velké plány, ale potřebujeme vědět, jaká bude po roce 2018 situace. A klidně teď mohu říct, že omezení dodavatelů pneumatik by nás nezajímalo," říká za Dmack její manažer Dick Cormack.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!