Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
2. 8. 2016 18:31 − 3275× − 1

Konec JWRC, ať žije JERC?

Letos se druhým rokem v rámci ERC koná i juniorské mistrovství a Rally Liepaja byla prvním místem, kde se mladíci střetli o body.

Když Eurosport, jako nový promotér evropského šampionátu, přišel s ideou vypsání juniorské klasifikace, povedlo se mu najít pověstnou díru na trhu a zápolení mladíků s vozy třídy R2 se ukázalo být trefou do černého. První rok zvítězil Stéphane Lefebvre, který nyní jezdí v MS s DS3 WRC a loňský vítěz Emil Bergkvist přešel do WRC2, kde sedlá privátní Citroen DS3 R5. Jak nyní informuje server autosport.com, JERC se může brzy stát jedinou platformou pro mladé jezdce, jelikož se očekává, že po letošní sezóně bude zrušeno dosavadní juniorské mistrovství světa a FIA jedná s Eurosport Events na dohodě a právě juniorské ME by z ní mohlo dosti profitovat.

"Není žádným tajemstvím, že jsme jednali s Eurosportem a juniorský šampionát pod jejich hlavičkou je možností. Účast v JWRC je nyní značně nákladná a vozy R2 jsou perfektní," říká k tématu Jarmo Mahonen s tím, že omezení techniky v JERC na vozy R2 je finančním benefitem proti ve světě používaným vozů DS33 R3T. Navíc i když se JWRC jede jako svět, všechny podniky se konají v Evropě, takže ani aspekt geografického rozložení soutěží by neměl být velkým problémem.

> Jestliže je JERC jednou alternativou, druhou je pak povýšení současné značkové Drive DMack Fiesta Trophy do statutu JWRC, což by znamenalo návrat do dob WRC Academy, kdy se používaly právě Fiesty a která byla svého času náhradou za JWRC po dožití vozů S1600. Jak se dá asi čekat, pro nahrazení JWRC juniorskou Evropou je pak Jean-Baptiste Ley z pořádajícího týmu ME. "S FIA vedeme neustálé a pokračující diskuze ohledně výchovy mladých jezdců z regionální úrovně až do MS a všichni vidíme, že současná podoba tohoto systému by měla být zlepšena. V průběhu posledních tří let se v juniorských sériích objevilo 81 jezdců, ale jen dvojici Stéphane Lefebvre a Eric Camilli se podařilo dostat až do továrních týmů. Z této trojice šampionátů je pak JERC tím nejsilnějším a má největší pozornost," uzavírá Jean-Baptiste Ley.

Komentářů celkem: 1
2. 8. 2016 22:101
0 0
A WRC 3 zůstane? To by snad mohlo. Ale za mě asi dobrý krok.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!