Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
5. 8. 2016 17:27 − 2494× − 1

Kajetanowicz udává tempo na domácím podniku

Mistrovství Evropy se z pobalstké šotoliny přesunulo na polský asfalt když se o tomto víkendu jede v Rzeszowe.

Svým sedmým podnikem pokračuje o tomto víkendu mistrovství Evropy, které se z Pobaltí, konkrétně Estonska, přesunulo k našim severním sousedům do Polska, kde se jede novinka v kalendáři – Rajd Rzeszowski, jenž se postaral o první návrat kontinentálního šampionátu do této země od roku 2013, kdy se o evropské body bojovalo na Rajdu Polském. Tehdy se však jela šotolina, na níž zvítězil Kajetanowicz před Bouffierem a když nahlédneme na výsledky po první etapě Rzeszowa, tak lze s malou nadsázkou říct, že kromě povrchu se nic nezměnilo. Ale k tomu se dostaneme. V rámci první etapy byla na programu sedmička testů, která dala dohromady 108 ostrých kilometrů a s výjimkou včerejší superspeciálky v hostitelském městě se jelo dvakrát na třech úsecích.


Foto: FIA ERC

Již zmiňovaná zkouška v ulicích Rzeszowa dala vytušit, jak se to bude tentokrát v Polsku odehrávat. Nejrychleji zajel Kajetanowicz a za ním pak byl Bouffier, jenž se stejně jako na Ypres posadil na volant DS3 R5 zlínského Gemini Clinic Rally Teamu. Za touto dvojicí následoval úřadující polský mistr Habaj, ale jeho pobyt na čele výsledkové listiny neměl mít dlouhého trvání, protože na RZ2 sklouzl do příkopu a než svou Fiestu s pomocí diváků vyprostil, ztratil necelé tři minuty a klesl hluboko až na 74. příčku. Na druhém konci výsledkové listiny se pak Bouffier dokázal na šest desetin přiblížit Kajetanowiczovi, ale Polák na další RZ kontroval a svůj náskok získal zpět. V poslední RZ sekce pak zajel nejrychleji opět Francouz a oba dva soky dělilo po polovině etapy 27 desetin.

Na třetím místě se po první dnešní sekci pohyboval Grzyb, který však krátce klesl na čtvrt místo, když se musel po RZ3 sklonit před Gabrysem, jenž se Fiesty R5 vrátil téměř po roce, avšak jeho jízda skončila na další zkoušce, když šel přes střechu. Grzyb se tak vrátil na průběžný bronz a měl dvanáct sekund náskoku na Brzezinského a ten měl pak dalších pět sekund na Kasperczyka.


Foto: FIA ERC

Ve druhých průjezdech se už Kajetanowicz rozhodl, že Bouffierovi dovolil moc a všechny tři zkoušky vyhrál, což znamená, že na zítřek přenocuje s náskokem lehce přes půl minutu na Francouze. Jak je z pohledu na vedoucí dvojici vidět, v součtu sedm polských mistrovských titulů je opravdu v dobrých rukou a oba dva bývalý šampioni si jedou svůj závod, protože třetí Grzyb už zaostává více jak minutu za Bouffierem a na Kajetanowicze se jeho ztráta blíží dvěma minutám. Minimum na Grzyba ztratil odpoledne Brezinski, kterému ke stupňům vítězů schází necelá čtvrt minuta, pátý Nivette je pak svému soupeři blíž ještě o jednu sekundu.

Na šestém místě jede po pátku Kasperczyk, který po RZ6 přišel o lepší umístění kvůli rychlejším časům pilota Fabie R5 Nivetteho, na sedmém místě následuje Koltun a osmý je pak nejrychlejší jezdec ERC2 Chuchala. Na deváté příčce po první etapě klasifikován Jeets a desítku uzavírá Habaj, který se dokázal po ztrátě z RZ2 posunou výrazně nahoru, za což může vděčit zejména tomu, že počínaje třetím testem soutěže zajel vždy mezi třemi nejrychlejšími. Těsně po TOP 10 je jediný český zástupce Tlusťák, který si až v poslední páteční zkoušce poradil s Polonskim a jeho P208 R2.


Foto: FIA ERC

Rajd Rzeszowski – po RZ7
1.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R51:01:30,8
2.Bouffier Bryan – Panseri XavierCitroën DS3 R5+33,1
3.Grzyb Grzegorz – Hundla RobertFord Fiesta R5+1:51,8
4.Brzeziński Jakub – Gerber JakubFord Fiesta R5+2:06,4
5.Nivette Filip – Heller KamilŠkoda Fabia R5+2:19,4
6.Kasperczyk Tomasz – Syty DamianFord Fiesta R5+2:26,3
7.Kołtun Jarosław – Pleskot IreneuszFord Fiesta R5+2:51,0
8.Chuchała Wojciech – Dymurski DanielSubaru Impreza STi N15+2:56,2
9.Jeets Raul – Toom AndrusŠkoda Fabia R5+3:38,5
10.Habaj Łukasz – Woś PiotrFord Fiesta R5+3:41,2

Kompletní online servis z Rajdu Rzeszowského naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
5. 8. 2016 20:47 Upraveno 20:50
0 0
To foto Fabky v porovnání s fárami výše...jsem rád, že máme takovou závodničku.smajlík... +výsledky...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!