9. 8. 2016 07:41 − 2614× − 0

ADAC Cosmo Rallye Wartburg – komentář

Německé mistrovství ve svém letošním vydání nabízí atraktivní duel dvou silných týmů a jejich mladých pilotů.

Německé mistrovství ve svém letošním vydání nabízí atraktivní duel dvou silných týmů a jejich mladých pilotů. Po delší pauze se na německé tratě vrátila s oficiálním týmem francouzská značka Peugeot a za volant 208 T16 R5 připravované stájí Romo posadili Christiana Riedemanna. Sezónu začal výborně, dostal se do čela průběžného pořadí, ale před závěrem první půlky jej předstihl jeho úhlavní soupeř Fabian Kreim. Ten samozřejmě reprezentuje druhou oficiální stáj, tu české značky Škoda. Druhou půlku sezóny začal pilot Fabie R5 rychleji a náskok na Riedemanna po Thüringen Rallye ještě o něco navýšil. Teď na startu soutěže v Eisenachu ale kvůli termínové kolizi s podnikem APRC v Číně chyběl. Stáj Raimunda Baumschlagera ale stejně na trať svou Fabii R5 vypravila, v rámci přípravy na nadcházející Deutschland Rallye se s ní svezl Armin Kremer. Při absenci Kreima dostal speciální úkol, porazit Riedemanna a sebrat mu aspoň nějaké body.

Tohoto úkolu se někdejší německý mistr, který v domácím šampionátu už tři roky nestartoval, zhostil na jedničku. Od první rychlostní zkoušky udával celému startovnímu poli tempo a získával jeden dílčí triumf za druhým. Z jedenácti sobotních testů jich pro sebe rozhodnul celých devět a vybudoval si slušný náskok skoro celé půlminuty na rivala v Peugeotu. O vedoucí příčku tedy zrovna vyrovnaná partie neprobíhala. Zato o poslední pódiový stupínek horečně bojovala hned trojice pilotů. Proti domácímu Dominiku Dinkelovi za volantem Škody Fabia Super 2000 se postavili dva jezdci ze středního východu, Rashid Al-Ketbi s Fordem Fiesta R5 a pilot Škody Fabia R5 Abdulaziz Al-Kuwari. Pilot Fiesty ze Spojených arabských emirátů začal nejrychleji a třetí příčku si dokázal hlídat po celou první etapu. Druhý Arab pocházející z Kataru se musel v závěru prvního dne smířit s propadem za Dinkelova záda. Každopádně od třetího Al-Ketbiho jej stále dělilo jen 5,5 sekundy.

Al-Kuwari začal nedělní zápolení přímo excelentně, během třech úvodních zkoušek oba své rivaly pokaždé porazil a ukořistil kýženou průběžnou třetí příčku. V patnácté zkoušce ovšem katarský pilot Fabie R5 nechal dvacet vteřin a to se ukázalo jako příliš. V závěrečné trojici zkoušek už se svou pátou příčkou nic udělat nedokázal. Bronzový stupínek na bedně pro vítěze nakonec obsadil domácí Dinkel, když se v RZ 16 probojoval před druhého arabského pilota. V duelu o vítězství se v neděli nic zásadního nezměnilo, Riedemann nedokázal bez přílišného rizika najít recept na porážku Kremera. V Power Stage netradičně zařazené do půlky etapy ovšem ze svého Peugeotu vyždímal maximum a vítězstvím si zajistil alespoň zde maximum bodů. Z celé soutěže totiž nakonec bral body jen za druhé místo. Trojnásobný německý mistr Kremer předvedl i ve svém věku parádní výkon a po čtrnácti letech znovu opanoval podnik domácího mistrovství. V průběžném pořadí mistrovství nadále vede Kreim, ale Riedemann už jej stáhnul na rozdíl pouhých devíti bodů.

Výsledky této německé soutěže

Stav šampionátu: 1. Kreim 132, 2. Riedemann 123, 3. Dinkel 86, 4. Corazza 42, 5. Neuville 38, Leschhorn 38

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!