Ypres rally napřesrok v britském mistráku

Kromě domácího – belgického mistrovství bude příští rok Ypres rally zařazena i do toho britského. Co ERC, to je stále otázka.

Zástupci belgické Ypres rally již v době konání letošního ročníku svého podniku dávali veřejně najevo nespokojenost s úrovní ME a nevylučovali, že se v roce 2016 mohl kontinentální šampionát jet v Belgii naposled. Nyní oznámili, že k jistým změnám u soutěže dojde, protože ta bude příští rok zařazena kromě domácího mistrovství i do toho britského, když letošní obrozené BRC patří mezi velmi kvalitně obsazené šampionáty s plejádou moderní techniky R5. V Belgii se i napřesrok pojede v červnu, tomu však musel být upraven kalendář v Británii, kdy se na květen přesunula RSAC Scottish Rally a vzhledem k nekonání se Corcuit of Ireland lze také říct, že Ypres bude její zámořskou náhradou.

Manažer Ypres rally Alain Penasse je přesvědčený, že letos znovu nastartované BRC má nyní na to, aby navázalo na legendární 80. léta, kdy měl šampionát na ostrovech velmi kvalitní pověst a nezřídka se tam objevovaly i týmy a jezdci z MS, ostatně třeba Stig Blomqvist vlastní britský titul z roku 1983 a o rok později si s Quattrem dojel i pro titul mistra světa. "Jsem ve věku, kdy si ze svých mladých let pamatuji, že BRC bylo šampionátem, ke kterému každý vzhlížel. Takže si myslím, že se britský mistrák může vrátit do podobné éry, kdy tam startovali špičkoví jezdci, kteří byli všem měřítkem.

Nyní se v Británii sešlo vše znovu. My nyní můžeme být součástí toho všeho a je to pro nás skvělá příležitost. Letos jsem sledoval BRC a vypadá to, jde o šampionát, který dobře funguje," popisuje Alain Penasse svůj názor na současné BRC serveru autosport.com. Další otázka, na kterou by jistě mnoho lidí zajímala odpověď zní, jak to bude s Ypres a ERC v roce 2017. Na ni se však odpovědi nedočkáme, protože Penasse odmítá zatím příslušnost Ypres k mistrovství Evropy vyloučit.

Není totiž ještě nic uzavřeno a zástupci Ypres rally a promotéra Eurosport Events nadále rokují. "Jednání stále probíhají. Je jasné, že máme nějaké obavy. Stále chceme být součástí šampionátu, ale chceme jisté podmínky, jinak to pro nás může být velmi obtížné. Stále je však příslušnost s ERC jednou z možností," uzavírá Alain Penasse. Pokud by se Ypres rally nejela, přišel by kontinentální šampionát o jednu z nejlépe obsazených soutěží a o podnik, který dlouhá léta patřil mezi evropskou elitu, současně by to byla druhá z letošní desítky soutěží, o něž by ERC přišlo pro nadcházející sezónu. Jak se vše vyvine si však budeme muset počkat.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!