Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 8. 2016 19:59 − 10017× − 5

Lefebvre+Moreau: Měli jsme velké štěstí

Francouzský jezdec zakončil Německou rally velmi nepříjemnou havárií na RZ10, po níž posádka skončila v nemocnici.

V Německu startoval Stéphane Lefebvre mimo barvy Abu Dhabi Total WRT, když jel s podporou svých reklamních partnerů a soutěž mu nevycházela úplně špatně, když od druhé RZ držel průběžné 6. místo. Při průjezdu krátké divácké zkoušky Arena Panzerplatte 1 si dokonce připsal nejrychlejší čas, ale veškeré snažení francouzské posádky zhatila těžká nehoda na RZ10, po níž její Citroen DS3 WRC zůstal na maděru a jezdec i se spolujezdcem museli být transportování do nemocnice se zraněními, kdy to více odnesl mitfára Gabin Moreau, na jehož stranu šel náraz a nehodu odnesl několika zlomeninami. Na svém facebooku pak dnes Stéphane Lefebvre zveřejnil krátký rozhovor, kde se k celé havárii vrací.

Jak se nehoda stala?

Stéphane: Celou situaci si pamatuju poměrně jasně. Zaznamenal jsem pravou zatáčku, která šla katovat. Podle stop zanechaných předchozími posádkami jsem zatočil o trošičku dříve, ale auto se svezlo na vnějšek zatáčky a trefili jsme řadu hilkensteinů, co byla na vnějšku. Poslední z nich auto přetočil a poslal do stromů. Ty pak způsobily největší poškození.

Gabin: Eric Camilli a Benjamin Veillas, kteří startovali hned za námi, byli prvními, kteří na místo nehody dojeli. Kamarádíme se, a když viděli, co se stalo, tak nám spěchali na pomoc. Pak dorazily záchranné týmy a povedlo se jim mě dostat z auta. Pak jsme byli vrtulníkem transportováni do nemocnice.

Jaké jste měly pro danou zkoušku plány před startem?

Stéphane: První den jsem ve vinicích jel na klid. Ale pro zkoušky ve vojenském prostoru Baumholder jsme měli nalezené správné nastavení. Mimo to jsem byl jediným, kdo udělal správnou volbu s tvrdou směsí Michelinů. Poté, co jsme vyhráli v RZ9, tak jsem za to tahal, abychom zajeli dobrý čas a nadále bojovali o páté místo s Ottem Tänakem.

Poté, co jste strávili noc v nemocnici, jak se teď cítíte?

Gabin: Když se podíváte, jak vypadá auto, tak si myslím, že jsme měli štěstí. Ochranná klec a další bezpečnostní prvky odvedly svou práci, zejména to platí o zesílených částech auta, které nejsou sice povinné, ale které byly do vozu dány ke zvýšení ochrany posádky. Cítil jsem velkou podporu ode všech, jak od záchranných složek, tak od rodiny a přátel. Teď nějaký čas zabere, než srostou zlomeniny, ale jsem odhodlaný se vrátit, jak rychle to jen půjde!

Stéphane: Jak říká Gabin, myslím, že jsme byli velmi dobře ochráněni autem. V rally nikdy nemáte kontrolu nad okolím trati a v tomto případě jsme zaplatili velkou cenu na vycestování z cesty. Nějaký čas nám teď zabere, než se zase postavíme na nohy. Jedna věc, co mě teď opravdu žere je to, že zřejmě nebudu schopný odstartovat na Korsice.


Foto: Facebook Stéphane Lefebvre

Co vás čeká nyní?

Stéphane: Teď trávím čas čtením a odpovídáním na všechny zprávy, které jsme dostali. Bylo opravdu dojemné slyšet podporu od kolegů z MS a od našich fanoušků. Doktoři mi pak říkali, že pokud se budu uzdravovat stejně rychle jako do teď, tak se na začátku týdne mohu vrátit do Francie. Ale to hlavní, nad čím přemýšlím, je kdy se budu moci vrátit za volant soutěžního auta. Doufám, že to bude co nejdříve!

Gabin: Souhlasím se Stéphanem, cítit podporu napříč celou velkou rally rodinou bylo potěšující. Včera jsem byl na operaci zlomeniny nohy a všechno šlo dobře. Podle doktorů budu moci letět domů někdy v příštím týdnu. Také plánuji být zpět v závodech, jak jen to půjde.

Komentářů celkem: 5
21. 8. 2016 20:39
0 0
Borci smajlík tak ať zlomeniny srůstají co nejrychleji!
21. 8. 2016 20:55
0 0
Preji hlavne brzke uzdraveni obema...smajlík
21. 8. 2016 21:16
0 0
Mimochodem, oba jsou v jiné nemocnici. Co přesně je Lefebvrovi nevím, ale u Gabina je to zlomený levý kotník, zlomená pravá holeň, zlomená levá ruka a klíční kost, prasklý obratel. Rána velká...
21. 8. 2016 21:55
0 0
No hlavně že jste kluci v rámci možnosti celí. Ta rána vypadala opravdu škaredě. Přeju brzké uzdravení . U Gabina dvojnásob štěstí že to nešlo na dveře.smajlík
22. 8. 2016 08:29
0 0
Ošklivá rána, ještě že to fakt nebylo na ty dveře smajlík uf...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!