Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 9. 2016 20:25 − 3816× − 9

Nejasnosti okolo Číny oddálí zveřejnění kalendáře

FIA měla za cíl v září zveřejnit kalendář mistrovství světa pro rok 2017, ale nejasná budoucnost Čínské rally to znemožnila.

Mezinárodní automobilová federace měla záměr v tomto měsíci zveřejnit kalendář mistrovství světa pro nadcházející sezónu, ale jak serveru autorsport.com potvrdil Jarmo Mahonen, nestane se tak, protože zrušení Čínské rally a její nejistá budoucnost pro nadcházející rok mají za následek odložení vydání kalendáře. S organizátorem podniku v říši středu totiž FIA a promotér MS rozjeli nová jednání a spolu s tím promýšlejí logistické aspekty šampionátu, aby se necestovalo z jednoho konce světa na druhý a zpět. "Vše vypadalo dobře a kalendářem pro rok 2017 jsme byli spokojení. Teď se však musíme vrátit do fáze návrhu a znova jej sestavit. Myslím, že mohu říct, že Čína vykolejila kalendář pro příští rok," říká ředitel FIA pro rally Jarmo Mahonen.

Zatím jsou tak víceméně jisté první tři soutěže šampionátu, který opět tradičně začne v Monaku při Rallye Monte Carlo v termínu 16. – 22. ledna 2017 a o měsíc později se pak celý kolotoč MS přesune na sever, kde se pojede Švédská rally. Ta je naplánována na 9. – 12. února 2017 a nově se s největší pravděpodobností bude konat v okolí města Torsby, které bylo vybráno jako nové centrum soutěže a tím pádem by mělo být zajištěno více sněhu a na posádky také budou čekat z velké části nové rychlostní zkoušky. Avšak je potřeba schválení od FIA, protože v regionu nejsou takové ubytovací kapacity. "Musíme být schopní garantovat ubytovací kapacity a systém, který bude fungovat. Nejhorší situace by nastala, kdybychom ubytování nedokázali zajistit, pak bychom museli opustit region Varmland. Kam bychom soutěž potom přesunuli, to netuším," říká za Švédskou rally její ředitel Glenn Olsson.

Úvodní trojici pak uzavře Mexická rally, která podepsala smlouvu na další dva roky a nic tak nebrání tomu, aby se i nadále jezdilo okolo města León. To jsou zatím asi nejpodrobnější informace ohledně kalendáře MS 2017 a zveřejnění jeho finální podoby se odkládá na říjen nebo až na listopad, ale již teď je znám záměr na to, aby se jednotlivé povrchy pravidelněji střídaly a skončila tak dosavadní praxe, kdy asfalt přišel na řadu až v závěru roku. Tomu také odpovídá snaha o přesun data Tour de Corse na duben. "Letošní kalendář nebyl vyvážený. Neměli bychom mít šest šotolinových rally v řadě a pak také obsahoval dvě dlouhé pauzy. Mezeru jako letos mezi Argentinou a Portugalskem nepotřebujeme. Rádi bychom také Corsiku viděli v dubnovém termínu," dodává Jarmo Mahonen.

Komentářů celkem: 9
4. 9. 2016 12:01
0 0
kdyby nevymejšleli blbiny a jezdili v civilizaci, pak by neměli tyhle problémy
4. 9. 2016 12:31
0 0
Peníze mnohdy nejsou ani v civilizaci...
4. 9. 2016 13:57
0 0
a tím se mnou souhlasíš, nebo mi oponuješ?
4. 9. 2016 14:34
0 0
Máte někdo informace ,jestli má Polsko naději i na příští rok ?
4. 9. 2016 15:57
0 0
Původně napsal zbuf1
Máte někdo informace ,jestli má Polsko naději i na příští rok ?

Má, ale bez generálního sponzora se jim do toho nechce.
4. 9. 2016 16:08
0 0
Mimochodem, vypadá to, že italská soutěž by mohla zůstat na Sardínii.
4. 9. 2016 16:28
0 0
Původně napsal Novej
a tím se mnou souhlasíš, nebo mi oponuješ?


Tím chci říct, že v první řadě záleží vždy (bohužel) na penězích a až potom na věcech jako třeba jestli je to "civilizace". Třeba v minulosti Jordánsko, tratě víceméně o ničem, diváci nikde, všude poušť, ale jelo se... Naopak země, kde má rally svou tradici a jsou tam hodnotné tratě se potácí v problémech, aby na to sehnali prašule...
5. 9. 2016 09:06
0 0
Bych řekl, že v rally komisi při FIA budou mít teď poměrně dost práce. Nedořešený kalendář na příští rok, nejasnosti okolo Číny, nejasnosti okolo současných WRC, nedořešená pozice soukromníků pro příští rok, no hoši, nějak se Vám to vymyká z rukou smajlík.
5. 9. 2016 13:36
0 0
Oni to v rukou nikdy neměli. Co jim nevymysleli pneumatikáři nebo Wilson, to se nikdy nerealizovalo...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!