Jakub Malina - eWRC.cz
4. 9. 2016 10:24 − 5713× − 0

Čendova RZtka

Martin "Čenda" Vodehnal, jméno, které si většina rally fanoušků spojí s rozevlátým stylem jízdy se vším, co má čtyři kola.

Martin "Čenda" Vodehnal, jméno, které si většina rally fanoušků spojí s rozevlátým stylem jízdy se vším, co má čtyři kola a ovládá se to volantem.

Jako správný syn soutěžáka vyrůstal v garáži, takže si od mala pěstoval vztah k vůni benzínu a k potěšení z rychlé jízdy. Přes motorky, motokáry přešel k autům a jeho životním stylem se stalo rally. Průpravu do světa rychlých kol dostával od svého otce, který byl znám svojí jízdou na hranici fyzikálních možností sovětského Moskviče. Pepa Vodehnal spolu se Standou Malinou v 80. letech bavili diváky na tratích RZ svojí dravou jízdou, která častokrát končila přemírou snahy a poruchou karoserie.

Martinovy první pokusy snášel Moskvič, který prožíval soutěžácký důchod u Vodehnalů na dvoře. Spolu s bratrem Honzou (profil na ewrc-results.com) postupně prověřovali hranice všech aut, včetně Moskviče, které se na dvoře objevily a bylo jasné, že budoucnost obou bratrů se spojí se soutěžními vozy.

Po pár společných startech, kdy Martin jako mladší ze sourozenců přijal roli spolujezdce se každý vydal vlastní cestou v rallysportu. Z Honzy se stal spolujezdec, který byl u začátků Jana Kopeckého v rally, ale Martin věděl, že jeho místo je za volantem a tomu podřídil všechno.

Na začátku všeho byla AUDI 80 coupe, která už když se dostala do Martinových rukou měla nárok na svoje místo v muzeu AUDI v Ingolstadtu. Se stříbrnou „osmdesátkou“ odjel pár závodů, ale auto nebylo schopné vydržet Martinovo nasazení, takže bylo na čase řešit novou závodničku.

Volba padla na Nissan Sunny GTI. S červenou předokolou se začal objevovat na tratích závodů do vrchu, amatérských rally. Občas bylo k nepochopení, co se dá s předním náhonem předvést. Ale v souboji s časomírou a soupeři to Martina pořád nenaplňovalo tak, jak si to sám přál. Jeho nadšení pro rally bylo větší a větší, každý neúspěch ho hnal dopředu, dokázat všem okolo, že na to má, to bylo to, v čem viděl svůj život.

Stejně jako první Audi nestačil Nissan na Martinův růst a tak se na dvoře objevila AUDI Coupe S2. Prvním krokem bylo vyrámování, následoval podvozek, testování jednotek až se auto dostalo do stavu, kdy bylo schopné bojovat o absolutní pořadí v rámci volného poháru.

Na sedadlo spolujezdce se na stálo usadil Leoš Vašátko a vznikla spolupráce, která nesla úspěchy. Druhá sezóna v novém AUDI se ale nesla ve znamení technických problémů. Na soutěžích auto stávkovalo, ale v rámci orlického poháru v závodech do vrchu si Martin připisoval body do celkového pořadí a po posledním závodě bylo jasno, že přes údiv všech Martin s jeho těžkým AUDI bere první místo v nejvyšší kategorii.

Osud však Čendovi nepřál a pohár za nejrychlejšího vrchaře si nikdy nepřevzal…

27. 10. 2006 odstartoval do noční RZ při rally Střela, kde jeho stříbrné AUDI ve vysoké rychlosti opustilo trať a narazilo bokem do oplocení. I přes veškerou péči lékařů Martin svůj boj prohrál.

Martin měl vždy okolo sebe partu přátel, která udělala vše, aby mohl závodit, aby on měl klid na závodění a mohl si tak plnit svoje sny. Stejná parta lidí připravila na letošní rok motoristickou akci, která se bude konat poblíž Rychnova nad Kněžnou.

Touto formou Vás srdečně zveme na „Čendovu RZtku“, která se pojede v sobotu 10.9.2016.

Trať tvoří cca 4,5km dlouhý asfaltový úsek, který se nachází mezi Rychnovem nad Kněžnou, Solnicí.

RZtka je formou polo okruhu, takže závodní vozy po projetí cílem můžou přes servis najet znovu na start. I když byl Martin celým svým srdcem závodník, budou pro tento den všechny „časoměřiče“ vypnuty.

V průběhu RZtky bude zajištěno občerstvení jak pro posádky, tak pro diváky. Pokračování akce je v blízkém Kulturním domě v Lukavici, kde bude netradiční diskotéka a budou se promítat motoristická videa.

Více info na plakátu:

Pro informace sledujte na FB stránce.

Bližší informace na cube@cubephotography.cz.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!