8. 9. 2016 10:24 − 2305× − 0

Náročné dva týdny v podání MK Motorsport

Mezi tisícovkami diváků začala naše posádka třetím místem ve třídě, o pouhé tři desetiny za konkurentem Ballkem.

V neděli, téměř týden před soutěží začala Barum Rally 2016 pro team MK Motorsport a posádku Štěpán Zabloudil – Petr Novák, která se vydala do okolí Tanvaldu trénovat rozpis a více sladit vlastní spolupráci. Za pár dní na to je totiž čekala vždy těžká Barum Rally, kterou měl v plánu Štěpán poprvé ve své kariéře. Po boku měl ale domácího a zkušeného spolujezdce „Velkého Vezíra“, který ví, jak na tratě Barumky. Po krátkém svezení na testu s Václavem Kopáčkem, které bylo pro našeho jezdce také něčím novým, začaly ve středu seznamovací jízdy. V pátek následoval shakedown a poté první ostrá, noční superspeciálka v centru Zlína.

Mezi tisícovkami diváků začala naše posádka třetím místem ve třídě, o pouhé tři desetiny za konkurentem Ballkem. To pravé závodění ale přišlo až v soboru ráno, kde posádka Imprezy 555 s číslem 97 zaznamenala hned na první zkoušce první problémy s vozem. Na voze se objevil problém s elektronikou, v podstatě nefungovalo nic závodního a Štěpán s Petrem projížděli erzety na přejezdový režim. K tomu se přidal opět problém s převodovkou v druhé sobotní sekci, který naší posádku ještě více přibrzdil. Naštěstí se ukázala spolujezdcova zručnost, kdy na přejezdu dokázal převodovku rozchodit a mohlo se pokračovat do dalších kilometrů. I tak ale auto celou sobotu „nejelo“, zlobilo a ukázalo další nevychytané věci. I tak ale posádka odjela všechny erzety a mohla sbírat společně další zkušenosti z obzvlášť těžké a horké Barumky. V posledním večerním servisu padlo rozhodnutí opravit zlobící převodovku i za cenu penalizace, která team nakonec neminula.

V neděli ráno zbývalo ještě více něž 100 ostrých km a posádka se vydala, s nášupem tři a půl minuty ke svému času, k dokončení soutěže a zlepšení své pozice. První průjezdy byly vlažnější a projevovala se také únava posádky i materiálu. Auto bohužel zase chvilku jelo, chvilku ne. Nikdo to ale nevzdal. Na Kašavě nechyběl efektní skok a nějaké smyky v odbočkách na více místech. Výsledkem toho všeho bylo druhé místo ve třídě a šedesáté třetí v absolutním pořadí Barum Czech Rally Zlín 2016. Pak také totální vyčerpání a spousta velice cenných dat a poznatků pro celý team do budoucna. Startovali jsme zde poprvé a dokončili jsme, to byl náš hlavní cíl. Své zážitky po soutěži popsal jezdec Štěpán Zabloudil:

Š: Barumka byla zcela výjimečný zážitek. Po všech stránkách. 230 ostrých km rz jednoduše není legrace. Jel jsem nejtěžší rally v ČR s novým spolujezdcem s novým rozpisem a s napůl fungujícím autem, které bylo v sobotu pouze zadokolka bez funkčního ALS, dále jsme měli pouze 2 průjezdy na seznámení se s tratí. Ale dojeli jsme! Výsledek je pro mne v tomto případě pouze druhotný. Ale z Barumky si celý tým odváží obrovskou porci zkušeností. Mysleli jsme si, že jsme připraveni. Barumka nás pěkně vytrestala. Máme co zlepšovat, ale víme co. A projíždět zlínským autobusákem na plný plyn bokem a vidět při tom ohňostroje, dýmovnice a podobně je neuvěřitelná paráda. Křik fanoušků je slyšet i v autě. Jak jsem říkal. Já měl letos vánoce v srpnu. Příští rok znovu a lépe.

I když Impreza dostala na Barumce docela zápřah a měla se hned rozebrat a připravovat na Rally Příbram, nemohli jsme odmítnout přihlášku na další ročník International Prague Car Festivalu, kam jsme byli, po loňském úspěšném vystavování Imprezy 2006 STI, opět pozváni. A udělali jsme dobře. Návštěva byla nad očekávání velká a podařilo se nám „zbavit“ všech podpisových karet a propagačních materiálů. U pětpětpětky se vyfotilo mnoho lidí, dětí i fanoušků. Nálada byla skvělá a povedlo se nám dokonce vše propojit s focením našich hostesek, na které dorazil profík z oblasti motorsport foto Martin Husár, jehož galerie naleznete na ewrc.cz. Také věříme, že jsme tím potěšili naše partnery, kteří nám nejvíce pomáhají toto všechno dělat a soutěžit. Velice děkujeme společnostem SolidSped, Cont, Trotina Auto, Šejnoha Plasty, RZ1.cz, AM Control, CZ-Eko, Prodia.cz, za veškeré prostředky.

A co bude dál? Na přelomu září a října nás čeká Rally Příbram, která se vrátila do kalendáře MČR po roční pauze a naši posádku a náš vůz můžete najít ve startovní listině ve třídě 13. Těšíme se u tratí našeho předposledního letošního působení na tratích českého mistrovství.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!