Redakce - eWRC.cz
8. 9. 2016 21:01 − 3234× − 0

HANKOOK na Barum se čtyřicítkou jezdců včetně WRC

O posledním srpnovém víkendu vyrazili jezdci HANKOOK DRIVERS programu do Zlína.

O posledním srpnovém víkendu vyrazili jezdci HANKOOK DRIVERS programu do Zlína, v jehož okolí se opět uskutečnil další ročník legendární Barum Czech Rally Zlín. Bezpochyby největší svátek všech příznivců rally v naší zemi je již několik desítek let kromě Mistrovství České republiky také součástí seriálu Mistrovství Evropy a díky tomu každým rokem přiláká i velké množství špičkových zahraničních posádek. Již podeváté byla součástí “Barumky” i Star Rally Historic, letos premiérově započítávaná do hodnocení Mistrovství České republiky v rally historických automobilů. Čtyřicet jezdců spoléhajících na závodní pneumatiky HANKOOK vyrazilo v pátek večer na start úvodní superspeciálky a nevedli si rozhodně špatně!

Mezi soudobými automobily byl nakonec nejúspěšnějším jezdcem startujícím na pneumatikách HANKOOK vsetínský matador Jaromír Tomaštík s krásným Subaru Impreza S12 WRC. Ten dokončil soutěž v nabité konkurenci nejmodernějších speciálů R5 na pěkném 13. místě absolutního pořadí a odvezl si zároveň i pohár za první místo ve třídě 13, kterou vyhrál před druhým Štěpánem Zabloudilem, rovněž startujícím se Subaru Impreza na pneumatikách HANKOOK. V jeho případě se však jednalo o starší Subaru Impreza 555. Ve třídě 3 byl mezi dvěma jezdci, startujícími na pneumatikách HANKOOK s Mitsubishi Lancer EVO IX, nakonec úspěšnější talentovaný Jakub Čapka, přestože to byl pro něho na “Barumce” premiérový start. Zkušenější Pavel Ševčík byl totiž stejně jako v loňském roce nucen během sobotního dopoledne po RZ4 odstoupit pro poruchu převodovky. Jakub Čapka zvolil pro svou premiérovou Barum Rally zodpovědnou strategii a přiměřené tempo a po opatrnějším začátku na přelomu první a druhé desítky figuroval v servisu před posledními třemi RZ na pěkném 6. místě ve třídě 3. Bohužel banální závada na RZ13 způsobila šestiminutovou ztrátu a propad na výslednou 7. příčku ve třídě 3.

Jakub Čapka shrnuje: ”Barumka je opravdu náročná soutěž. Ne tolik svou délkou ale jízdním stylem, který se na každé zkoušce několikrát mění. Nesedla mi celá první etapa, kdy jsem jen pomalu přicházel na chuť zdejším zkouškám. Neměl jsem do této doby žádné zkušenosti s tak obtížnou soutěží a rozhodně mám co zlepšovat a učit se z každého ostrého km. Ve druhé etapě na RZ 13 Kašava kousek od startu mě vyděsil dým v autě, musel jsem tedy zastavit a zjistit co se děje, to zapříčinilo ztrátu asi šest minut. Nakonec se ukázalo, že se při některém skoku nebo nerovnosti ohnula lyžina a pálila se o výfuk. Barumka je rozhodně pěkná a zajímavá a i přes to všechno co se přihodilo jsme si ji užili. Moc rád bych tímto poděkoval firmě MK-RACING a společnosti GPD a.s. za poskytnutí podpory, díky které jsem mohl tento závod vůbec absolvovat a získat cenné zkušenosti.”

Tradičně úspěšné bylo tažení jezdců obouvajících pneumatiky HANKOOK mezi piloty historických automobilů, když se jich v závěrečné klasifikaci umístilo pět v první desítce absolutního pořadí. Bezpochyby nejviditelnější byl vynikající výkon Stanislava Budila, který dokázal se svým BMW 2002 TI konkurovat o mnoho mladším a silnějším BMW M3 svých soupeřů, umístil se po výborném výkonu na druhé příčce absolutního hodnocení a zároveň si odvezl pohár za vítězství ve třídě C/3. Do první desítky se s pneumatikami HANKOOK vešli ještě čtvrtý Petr Michálek se Suzuki Swift GTI, pátý Aleš Jirátko s BMW 2002 TI, šestý Martin Kučera s BMW 318iS a sedmý Lubomír Sychra s Lancií Delta HF Integrale. Celkem šest jezdců, startujících na pneumatikách HANKOOK, si ze Zlína odvezlo poháry za první místo ve třídách a to C/0 – Michal Nedbal – Škoda 100L, C/3 – Stanislav Budil – BMW 2002 TI, D/0 – Jan Hodouš – Wartburg 353, D/2 – Jiří Nejdl – Lada 1600 R, E/1 – Petr Michálek – Suzuki Swift GTi, E/3 – Martin Kučera – BMW 318iS.

Více informací o programu HANKOOK DRIVERS 2016 a možnosti přihlášení najdete na stránkách www.hankookmotorsport.cz.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!