Jakub Malina - eWRC.cz
14. 9. 2016 05:24 − 3928× − 0

Úspěšná Čendova RZtka

Na druhý zářiový víkend byla naplánována akce „Čendova RZtka“, jejím hlavním záměrem bylo uctění památky Martina Vodehnala.

Na druhý zářiový víkend byla naplánována akce s názvem „Čendova RZtka“, která měla svoje centrum poblíž kvasinské Škodovky a jejím hlavním záměrem bylo uctění památky našeho kamaráda, závodníka Martina Vodehnala. Který před 10ti lety tragicky zahynul při rallye Střela.

Plán akce byl jasný, do 9:00 udělat presentaci posádek a v 10:00 pustit první vůz na trať. Některé posádky už do servisu najely v pátek, tím ulehčily práci pořadatelům, protože diváci začali plnit servis neskutečným způsobem.

Necelá třicítka posádek netrpělivě čekala na rozpravu, po které měla vypuknout hlavní část dne. Při pohledu do servisní zóny byla jasné, že se bude opravdu na co dívat. Lancie Delta, Škoda 130 RS, 130 LR v několika provedeních, AUDI S2 Coupe a další závodničky.

Po několika letech se za volant usadil i hlavní organizátor akce, Ruda Zahradník, pro něhož byla sobota prvním testem pro jeho nově postavenou Lancii. Na startu nechyběl ani Martinův otec, Josef Vodehnal, který přijel s nesmrtelným Moskvičem.

Po krátké rozpravě už se posádky vydaly směr start 4,5km dlouhého úseku. Trať byla zpomalena několika retardéry, ale i tak dle pozdějších vyjádřeních posádek, byla prostě super! Rychlé úseky střídaly pro diváky zajímavé prudké odbočení, piloti využívali možnosti „cutovat“ a tím s přibývajícím časem nebyla o zajímavé situace nouze.

I přesto, že zemědělská situace znesnadňovala divákům přistup k trati, bylo jich opravdu hodně. Asi největší počet diváků sledoval levé odbočení těsně před cílem. Zatáčka by se ke konci ježdění dala nazvat „cut or die“. Většina posádek využívala vytaženého bordelu k předvádění nádherných smyků. I když některé končily seznámením s oranicí nebo břízkou.

Kolem třetí hodiny odpolední se ozvalo ve vysílačce, že právě bylo vypuštěno na trať poslední auto a tím se uzavřela první část programu. I přes několik krizových situací se jezdilo bez větších prodlev, bez větších šrámů.

Pro pokračování v programu se posádky přesunuly do blízkého kulturního domu v Lukavici, kde byla na řadě diskotéka. V jejím průběhu Ruda Zahradník připomněl, proč se celá akce pořádala. Proběhlo promítání videí, na ve kterých Čenda ukazoval svůj talent a nasazení. Organizátoři pro posádky a jejich doprovody připravili občerstvení, dobré pití, takže se všichni dobře bavili.

Rádi bychom poděkovali za organizaci Dobrovolným hasičům Panská Habrová, kteří se starali jak o hladkých průběh během RZtky, tak o občerstvení po celý den. Dále obcím Lukavice, Kvasiny, Lipovka a městu Rychnov nad Kněžnou, které daly zelenou pro uskutečnění celé akce.

Dokladem toho, že akce sklidila opravdu velkých úspěch u posádek, jsou nejčastější dotazy typu „bude další ročník?“. A u diváků nespočetně zpráv, ve kterých lidé děkuji za skvělou podívanou a pokládají stejnou otázku „kdy znovu“..

Závěrem poděkování posádkám, které dorazily ukázat závodní techniku a svůj um a divákům, že dorazili v takovém počtu a předvedli ukázkové chování podél trati.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!