Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 9. 2016 19:12 − 2739× − 0

Ralfs Sirmacis je doma ve vedení

Rally Liepaja je předposledním podnikem této sezóny ERC a s kvalifikací se nejlépe poradil Alex Lukyanuk.

Předposledním dílem pokračuje o tomto víkendu mistrovství Evropy, když se jede lotyšská Rally Liepaja, která se kvůli nezimním podmínkám přesunula ze začátku sezóny na její závěr. Dnes byla na posádky připravena sedmička měřených testů, které daly dohromady 102 ostrých kilometrů první etapy. Nejdelší zkouška nesla název jednoho ze sponzorů soutěže – finské olejářské společnosti Neste, která měřila hned 27 kilometrů a naopak nejkratší byla závěrečná superspeciálka Great Amber s 1670 metry. V Lotyšsku se, stejně jako v Rally Estonia, sešli zejména pobaltští a polští jezdci, jezdce ze západní Evropy bylo potřeba hledat spíše mezi juniory, kde se měla svést finální bitva o letošní titul a kde na startu nechyběl ani český reprezentant Brož, kterého s Peugeotem 208 R2 doplnil K. Kupec.

Do soutěže vstoupil nejlépe Sirmacis s Fabií R5, který úvodní test zvládl o 25 desetin rychleji než Lukyanuk s Evo X. Třetí byl pak Plangi s další desítkou, teprve pak následovali další jezdci s technikou R5 – konkrétně Kajetanowicz a Larsen. Když byl domácí jezdec se škodovkou nejrychlejší i na dvou zbylých testech sekce, měl po prvních třech RZ náskok 17 sekund na druhého Lukyanuka, který však probrzdil odbočku a musel se otáčet. O to zajímavější je, že i tak zajel třetí nejlepší čas v RZ, kde jednoznačně dominoval Sirmacis, který druhému Plangimu nadělil 13 sekund. Pořadí po první sekci tedy bylo Sirmacis, Lukyanuk, Plangi, který se po RZ3 dostal před Kajetanowicze a pátý byl Vorobjovs.

I ve druhém průjezdu zkoušky Neste úřadoval Sirmacis, který vyhrál, i když "jen" s náskokem 6 sekund na druhého Lukyanuka. Lotyš byl nejrychlejší i na poslední klasické zkoušce dne, závěrečné dvě speciálky pak nechal jiným, konkrétně Lukyanukovi. Po prvním dni pak má Lotyš na čele náskok půlminuty na zmiňovaného ruského jezdce, který pak vede v rámci klasifikace ERC2. Čtvrt minutu nazpět na posledním stupínku pódia je Kajetanowicz, který na svého nejbližšího soka v průběžné celkové klasifikaci ERC ztrácí čtvrt minutu.

Tři sekundy pod stupni vítězů je čtvrtý Plangi, necelou půlminutu za ním následuje Vorobjovs, který je dalším z jezdců v TOP 10 využívajících služeb Lanceru desáté evoluce. Na šestém místě se pak drží Habaj, kterému na lepší umístění scházejí necelé tři sekundy a naopak na jezdce za sebou má náskok dvanácti sekund. Sedmým je tedy Larsen, pro nějž jde o druhý start v ERC. Osmý je po první etapě Kisiels, devátý Botka a desítku uzavírá letošní suverén ERC2 Chuchala, který však v Lotyšsku na další vítězství nejspíše pomýšlet už nemůže a jehož na desáté místo po pátku odsunula penalizace v závěru etapy.

Mezi juniory to dnes byla desetinová bitva dvou adeptů na titul, tedy pilotů Adamů R2 Griebela a Ingrama. Lépe začal Brit a po RZ3 něl náskok 5 sekund na druhého Forsströma s Adamem. Třetí byl Tokee a teprve na děleném čtvrtém místě jel Griebel s Tannertem, kteří ztráceli osm sekund. Němec však odpoledne zatroubil k útoku a postupně ubíral ze své ztráty a po RZ6 šel do čela. Tam se udržel i po RZ7, když na druhého Ingrama má náskok sedmi desetin. Ani Rally Liepaja neruší hegemonii Opelů, třetí jede Tannert, čtvrtý Forsström a teprve pátý je Peugeot 208 R2 v rukou vítěze z Estonska Niinemäeho. Náš reprezentant Brož je desátý.

Rally Liepaja – po RZ7
1.Sirmacis Ralfs – Šimins ArtursŠkoda Fabia R551:57,5
2.Lukyanuk Alexey – Kapustin RomanMitsubishi Lancer Evo X+30,7
3.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R5+45,9
4.Plangi Siim – Sarapuu MarekMitsubishi Lancer Evo X+49,1
5.Vorobjovs Jānis – Mālnieks AndrisMitsubishi Lancer Evo X+1:16,7
6.Habaj Łukasz – Spentany JacekFord Fiesta R5+1:19,3
7.Larsen Frank Tore – Eriksen TorsteinFord Fiesta R5+1:31,8
8.Kisiels Raimonds – Ronis ArnisŠkoda Fabia R5+2:14,8
9.Botka Dávid – Szeles PéterCitroën DS3 R5+2:51,5
10.Chuchała Wojciech – Dymurski DanielSubaru Impreza STi N15+2:56,6

Kompletní výsledky z Rally Liepaja nalezente na eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!