Rally Isle of Man – komentář

O britském mistrovi už bylo před startem tradiční soutěže rozhodnuto, ale stále se bojovalo o pozici vicemistra.

Ostrov Man je zasvěcen motorsportu a to i v té nejbrutálnější podobě, o čemž svědčí legendární tamní závod motorek Tourist Trophy Isle of Man. Ač rozloha tohoto britského ostrova činí pouhých 572 kilometrů čtverečních, i tak se na jeho území dá uspořádat automobilová soutěž. A to hned ta nejdelší celého britského mistrovství, která během tří náročných dnů nabídla 270 ostrých kilometrů. O britském mistrovi už bylo před startem tradiční soutěže rozhodnuto, ale stále se bojovalo o pozici vicemistra a zálusk si na ni dělala celá šestice jezdců. Josh Moffett ovšem boj vzdal předem a na Man vůbec neodcestoval. Obě Škody Fabia R5 Davida Bogieho a Desiho Henryho na startu ve městě Douglas nechyběly, ovšem šance těchto pilotů na zisk postu vicemistra nebyly vzhledem k bodovému odstupu zrovna veliké. Reálně jsme tak museli hledat největší aspiranty v následující trojici. Tom Cave se svým Fordem Fiesta R5 do boje nastupoval s náskokem 8 bodů na Jonathana Greera pilotujícího Citroën DS3 R5 a další bodík ztrácel Fredrik Ahlin s další Fiestou R5.

V ulicích města Douglas soutěž odstartovala ve čtvrtek večer superspeciálkou, na které zajel nejrychlejší čas Craig Breen. Tovární jezdec Citroënu vyrazil na ostrov Man díky soukromému sponzorovi rozjet se na asfaltu před nadcházející Tour de Corse. S DS3 R5 začal nejlepším možným způsobem, ale už na následující první přírodní zkoušce spadnul jednu desetinu za záda již jistého britského mistra Elfyna Evanse. Právě souboje těchto dvou mladých ostrovních jezdců se měly postarat o největší atrakci rally. Ta ale skončila už na závěrečné zkoušce krátké první etapy, když tam Breen odstavil svůj Citroën s poruchou motoru. Na druhé místo díky tomu vyskočil Cave a až za ním dokončil první den další atraktivní host. Rodák z ostrova Man Mark Higgins do britského mistrovství zavítal po dlouhých šesti letech a teprve podruhé pilotoval vůz kategorie R5, Ford Fiesta.

Švédský mladík Ahlin sezónu začal skvěle a po třetí soutěži se dokonce vyhříval na výsluní vedoucí příčky. Následně ale už na své konto žádný bod nepřidal a pokusit se vybojovat druhé místo musel na svém méně oblíbeném asfaltovém povrchu. Po šestém testu soutěže se držel na čtvrté příčce s odstupem 2,3 sekundy za Higginsem. Vzhledem k druhému místu Cavea mu ale takové umístění nestačilo a po sedmé zkoušce to už bylo stejně jedno. Motor Fiesty R5 švédského jezdce tam odmítnul poslušnost. Nejlépe nakročeno za metou pozice vicemistra měl i na konci druhé etapy Cave. Sice se propadnul na třetí místo, ale to ho vzrušovat nemuselo stejně jako pouhý desetivteřinový náskok na Henryho Fabii R5. Pilot Škody se v sobotu dokázal ke třetí příčce přiblížit na rozdíl 4,8 vteřiny, ale v závěru už útok ke kýženému výsledku nevedl a Henry skončil čtvrtý. Cave na konec roku bral bronz a pro letošek se stal vicemistrem BRC. Konečné třetí místo v šampionátu nakonec ukořistil na ostrově Man šestý Greer.

Již jistý mistr Evans i v pátek pokračoval v navyšování náskoku na Higginse. V samém závěru druhé etapy ovšem přišly problémy, když mladý Velšan u své Fiesty R5 urval poloosu. Závěrečný odjetý test etapy, když byl ten poslední plánovaný zrušen, odjel jen se zadním pohonem a ztratil tím třičtvrtě minuty. Higgins se tak dostal na své domácí soutěži do čela a v sobotu mohl hájit náskok 17,5 sekundy. Během čtyř zkoušek závěrečné etapy se však jeho náskok smrsknul na pouhou desetinu a do cíle zbývala odjet poslední dvojice testů. Rodák z Manu nakonec další triumf na cestách kolem svého domu neobhájil. O 5,9 sekundy se z pátého triumfu sezóny radoval Evans.

Konečné výsledky podniku

Konečný stav britského šampionátu: 1. Evans 185, 2. Cave 101, 3. Greer 75, 4. Ahlin 65, 5. J. Moffett 52, 6. Henry 49

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!