Rally de Tucumán – komentář

Honu za argentinským titulem se i letos účastní známé tváře tamní soutěžácké scény.

Honu za argentinským titulem se i letos účastní známé tváře tamní soutěžácké scény. Před čtveřicí posledních soutěží se počet kandidátů zúžil na dva jezdce, ty samé, kteří spolu o titul bojovali i během posledních sezón. První z těchto podniků se odehrál o uplynulém víkendu v provincii Tucumán, která v létě už jednu rally hostila. Tentokrát se na argentinské poměry netradičně závodilo nejen na šotolinových cestách, ale jezdci zavítali i na silnice se zpevněným povrchem. První se na trati objevil vedoucí muž průběžného pořadí Marcos Ligato, který stejně jako v předešlých mistrovských sezónách pilotuje Chevrolet Agile MR. Hned za ním se vydal do boje s časomírou Federico Villagra, který potřebuje svého soupeře právě teď pravidelně porážet, aby si udržel reálné šance na zisk titulu.

Na první rychlostní zkoušce pilot Fordu Fiesta MR cíl splnil, zajel o půl sekundy rychlejší čas než Ligato a ujal se vedení. Bohužel ve druhém testu Villagra nechal dvacet vteřin a propadnul se až na čtvrté místo. V RZ 3 byl pro změnu pomalejší Ligato a celému startovnímu poli tam udával tempo Geronimo Padilla pilotující Peugeot 208 MR s motorem 1,6 turbo. V průběžných výsledcích se tak dotáhnul pouhé čtyři desetinky za vedoucího pilota Chevroletu. Ve zbytku první etapy už Padilla tempu lídra nestačil, ale i tak si udržel celkem nízký odstup 7,2 sekundy. Villagra se bohužel po sobotní etapě krčil s odstupem minuty a dvaceti sekund až na šesté příčce. Za tímto velkým odstupem se skrýval defekt ze čtvrtého testu.

Hned druhý den po ránu se však Villagra přehoupnul přes dalšího pilota Fiesty, jen ve verzi s turbomotorem, Juana Carlose Alonsa. Dopředu se ale posunul rovnou o dvě příčky. Mimo trať totiž na první ranní zkoušce skončil Padillův Peugeot 208 MR. Tím tak předčasně skončil očekávaný duel o vítězství, když nový držitel druhé příčky Tomas García Hamilton se svým Fiatem Palio MR zaostával už o půl minuty. Na třetí místo se pak vyhoupl Alejandro Cancio s druhým Chevroletem Agile MR. Tuto příčku si chtěl udržet stůj co stůj nejen kvůli sobě, ale i kvůli týmovému kolegovi. Ligatovi by totiž připravení největšího soka Villagry o další body jen prospělo. Pilot Fordu je však zkušený mazák a rychlost mu nikdy nechyběla. Nebylo tedy divu, že se před Cancia nakonec na třetí příčku přeci jen dostal. Ligato však svůj úkol splnil a další, už třetí letošní vítězství si nenechal sebrat. Znovu tím upevnil své vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Výsledky této rally argentinského mistrovství

Stav šampionátu: 1. Ligato 288, 2. Villagra 243, 3. Cancio 207, 4. Nalbandian 105, 5. García Hamilton 90, 6. Baldoni 88

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!