28. 9. 2016 00:53 − 1619× − 0

Cristian García mistrem španělských asfaltů

Už dva týdny po soutěži v Asturii zamířily posádky do Llanes, kde na ně čekala další porce asfaltových kilometrů.

Španělský asfaltový šampionát míří sprintem ke konci desítidílné sezóny. Už dva týdny po soutěži v Asturii zamířily posádky do Llanes, kde na ně čekala další solidní porce asfaltových kilometrů. Tentokrát jich na programu bylo 170 a už zde se mohlo rozhodnout o držiteli letošního titulu. Malý krůček v podobě pouhých pár bodů scházel Cristianu Garcíovi k největšímu úspěchu jeho dosavadní kariéry. S Mitsubishi Lancer EVO X byl v pěti soutěžích k neporažení a už nejrychlejší zajetý čas v první rychlostní zkoušce Rallye Villa de Llanes ukazoval, že nehodlá z tempa slevit ani tentokrát. Produkční vozy se letos ukazují jako ta nejlepší volba, když se dalšího důležitého boje o druhou příčku v mistrovství účastní druhý jezdec stáje Mitsubishi Repsol Alberto Monarri. Dobře si za volantem další „desítky“ počínal v předešlém podniku tehdy v cíli pátý Óscar Palacio a čtvrtým pilotem této techniky, od kterého se v Llanes očekával boj o nejvyšší příčky, se stal Pedro Burgo. Ten už letos vystřídal vůz GT a R5, ale na závěrečný boj o udržení druhé příčky zvolil konzervativní variantu.

V předešlé soutěži se pral o vítězství Sergio Vallejo, který se letos jinak za volantem Citroënu DS3 R5 spíše trápil. Nakonec ale i vystoupení v Rally Princesa de Asturias dopadlo špatně, odstoupením s poruchou brzd. A lepší to nebylo ani v Llanes, kde Vallejo svůj vůz rozstřelil už v prvním testu. Ještě trojice silných jezdců s vozy R5 v soutěži naštěstí setrvala. Vítěznou Fabii R5 z předešlé rally tentokrát osedlal Surhayen Pernía a první letošní start oslavil za volantem Fordu Fiesta R5 Miguel Fuster. Stejnou techniku znovu osedlal nadějný José Manuel Mora. Skvělý třetí čas v RZ 2 ale vystřídala havárie v té třetí. Úplné čelo výsledkové listiny opanovala dvojice stáje Mitsubishi Repsol, když vedoucího Garcíu pronásledoval Monarri. Jeho cestu za důležitými body za druhou příčku, které by jej přiblížily k postu vicemistra, ovšem v předposledním testu ukončila porucha motoru.

Dokud v soutěži zůstával Monarri, až o třetí místo spolu bojovali nejrychlejší jezdci R5 Fuster a Pernía. Ač se oba proti sobě s aktuální technikou postavili poprvé, jejich vyrovnanost byla až neuvěřitelná. Vzájemné pořadí si neustále prohazovali a do poslední sekce soutěže nastupoval s náskokem devíti desetin Pernía. Fustera v předposledním testu postihnul defekt a ten rozhodl o konečném pořadí obou borců. Pilot Fiesty se musel smířit až se čtvrtou příčkou. Kvůli defektu totiž spadl až za Palacia, který se mohl radovat po odstoupení Monarriho ze třetího místa. Pernía premiéru s Fabií R5 nakonec zakončil na skvělém druhém místě. Pro šesté vítězství sezóny si do cíle dojel García a mohl se už dva měsíce před koncem sezóny radovat ze zisku titulu.

Konečné výsledky podniku španělského asfaltového mistrovství

Stav šampionátu: 1. García 271,5, 2. Burgo 161,5, 3. Díaz 138,5, 4. Ares 126,5, 5. Pernía 125,5, 6. Marbán 121,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!